2020 SGK Süt Parası Nasıl, Nereden Alınır? (Başvuru Aşamaları)

2020 senesinde SGK tarafından ödenen süt parası başvurusu SGK’lı olarak çalışan ailelerin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Doğum parası başvuru yapmak için gerekli şartlara uygunluk koşulu aranmaktadır. Bu noktada, SGK tarafından düzenlenen şartlara uyum sağlayan anne ve babalar için süt parası almak mümkün olmaktadır. SSK’ye bağlı olarak çalışan anne ve babalara verilen bir yardım ödeneği olan süt parası, yalnızca bir seferliğe mahsus olarak verilmektedir. Süt parası 5510 sayılı kanunun 16. Maddesinde belirtilmiştir. Buna göre süt parası alabilecek olan kişiler:

  • SSK kapsamında çalışan anneler,
  • SSK’lı olarak çalışan babaların çalışmayan ve doğum yapan eşleri için verilmektedir.

Süt parası ödeneğinden Emekli Sandığı’na bağlı olan annelerin ya da babaların faydalanması mümkün değildir. 4B, 45A, 4D ve devamlı işçiler 5510 sayılı kanunun 4. Maddesine göre bu ödenekten faydalanabilmektedir. Süt parası alabilmek için çeşitli koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu koşulların yerine getirilmesi durumunda bir seferliğe mahsus süt parası alınabilmektedir. Devlet tarafından çocuk sahibi olan aileler için verilen yardımlar süt parası ile sınırlı değildir. Çocuk sayısına göre doğum parası için de talepte bulunabilir.

Kimler Süt Parası Alabilir?

Süt parası başvurusu yapmak için çeşitli şartlara uyum sağlamak gerekmektedir. Süt parasını hak eden kişi ailede anne ya da baba olabilir. Babanın hamilelik dönemi boyunca bir senede en az 120 gün çalışması ve eşin çalışmıyor olması gerekmektedir. Anneler için ise anne çalışıyorsa, son bir yılda en az 120 gün çalışmış olması gerekmektedir. Anne adayı hiç çalışmamış ya da uzun dönemdir iş hayatında olmayabilir. Bu noktada babanın sigortasından faydalanarak süt parası alabilmektedir. Genel itibari ile süt parasının alınabilmesi için gerekli şartlar:

  • Doğum olayının gerçekleşmiş olması ile beraber bebeğin yaşıyor olması,
  • Doğum tarihinden öncesini kapsayan bir senelik süreç içerisinde eğer anne çalışıyorsa, annenin adına en az 120 gün prim ödemesi yapılması gerekmektedir.
  • Çalışan annelerin eşin çalışıp çalışmadığı durumlarına bakılmamaktadır.
  • Anne adayının SSK kapsamında çalışmış olması gerekir.
  • Anne daha önce hiç çalışmamış ise ya da bu şartları sağlayamıyorsa babanın aynı koşulları sağlaması sayesinde süt parası alabilmektedir.
  • Babanın SSK kapsamında çalışıyor olması gerekmektedir.
  • Eşin doğum yapmış olması ve bebeğin sağ olması gerekmektedir.
  • Doğumdan önceki bir sene içerisinde en az 120 gün primin yatırılmış olması gerekmektedir.
  • Çalışan babanın eşinin çalışmıyor olması gerekmektedir.

Şayet anne ya da baba işten çıkarılmış ise gene de süt parası alabilmektedir. Bu gibi durumlarda:

  • İşten çıkılan ya da çıkarılan tarihten itibaren 300 gün içerisinde doğumun gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
  • Doğumun gerçekleşme tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödemesinin yapılması olması gerekmektedir.

Bu koşulların sağlanması durumunda süt parası ödeneği alınabilmektedir.

4B Kapsamında Çalışanlar Süt Parası Alır mı?

Doğum parası başvuru yapmak isteyen 4B’li çalışan kişiler, Bağ – Kur kapsamında çalışmaktadır. Bunun için 4B’li olan çalışanların şahsi olarak süt parası için başvurması gerekmektedir. Bağ – Kur’lu olan kişilerin süt parası alabilmesi için prim borcu olmaması önem teşkil etmektedir. Bu noktada ilgili başvurular SGK İl Müdürlüklerine bizzat yapılmalıdır. Yapılan incelemeler neticesinde çalışan kişinin süt ödeneği için uygun olup olmadığına karar verilmektedir. Süt parası tek seferlik ödenen bir yardımdır. Gerekli şartlara uygunluk sağlanması durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tanımlı olan banka hesabına para yatırılmaktadır. Şayet Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında tanımlı bir hesap yoksa, bu noktada ilgili tutar annenin adına PTT üzerinden yapılmaktadır. Nüfus cüzdanı ile beraber PTT şubelerine gidilerek süt parası temin edilebilmektedir. Süt parası dışında devlet tarafından gerekli koşulların sağlanması durumunda doğum parası da verilmektedir. Doğum parası ise:

  • İlk çocuk için 300 TL,
  • İkinci çocuk için 400 TL,
  • Üçüncü çocuk için 600 TL olarak belirlenmiştir.

Doğum parası, süt parasından farklı bir ödenektir. Bu ödenekleri alabilmek için koşullar ve gereklilikler farklıdır. TCMB yıl sonu enflasyon beklenti anketlerine göre doğum parası ve süt parasında artırımlar söz konusu olmuştur.

Süt Parası için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Süt parası başvurusu nereye yapılır  sorusunda şayet gerekli koşullar sağlanmışsa başvuru yapılabilmektedir. Süt parası için gerekli belgeler ise:

  • Süt parası için başvuru formu,
  • Hastaneden verilen doğum belgesi,
  • Anne ya da babanın (adına başvuru yapılan sigortalının) kimlik fotokopisi,
  • Sigortalı olan kişi baba ise annenin kimlik fotokopisi gerekmektedir.

Süt parası alabilmek için anne ya da baba başvuru yapabilir. Ancak ödemeler yalnızca annenin adına yapılmakta ve bizzat anne tarafından çekilebilmektedir. Sigortalı olan kişi anne ise başvuru anne adına yapılmalıdır. Ancak anne çalışmıyorsa, başvuru baba tarafından yapılmaktadır. Süt parası için başvuru yaparken Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmet Merkezi’ne başvurmak mümkündür. Yeni dünyaya gelen çocuklar için devlet yalnızca süt parası yardımı yapmamaktadır. Doğum yapılan çocuk sayısına göre doğum yardımı da alınabilmektedir. Süt parası alabilmek için doğumdan sonraki 5 sene içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir. Beş sene sonra emzirme parası zaman aşımına uğrayacağı için bu ödeneği alma hakkınızı kaybedersiniz.

Süt Parası Nereden Alınır?

Süt parası sorgulama 2020 senesinde kolayca yapılabilmektedir. Başvuru işlemlerini tamamlamış olan anne ve babalar tarafından en merak edilen hususların başında süt parasının nereden temin edileceği gelmektedir. Emzirme ödenekleri PTT ve Ziraaat Bankası aracılığı ile yapılabilmektedir. En yakın PTT ya da Ziraat Bankası aracılığı ile ödemeleri alabilmeniz mümkündür. Ödemelerin alınabilmesi için annenin bizzat başvurması gerekmektedir. Annenin birinci derece yakınları ya da baba bu parayı alamaz. Süt parası ile ilgili fiyat gelişmeleri ise 2019 senesinde süt parasının 166 TL olacağı duyurulmuştur. Her sene bu rakamlar TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi ile beraber enflasyon rakamlarına göre belirlenmektedir. Süt parası tek sefer ödenen bir yardımdır. Süt parasının sorgulanması için e-devlet kapısı üzerinden TC kimlik numarası ve şifre aracılığı ile süt parasının yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz.

Süt Parası Ne Zaman Yatar?

Süt parası ne kadar 2020 senesinde TÜFE ve enflasyona göre 166 TL olarak belirlenmiştir. Emzirme ödeneği genel olarak başvurulardan sonraki ayın 8 ve 14’ü arasında yapılmaktadır. Bu tarihler arasında Ziraat Bankası ve PTT şubelerine giderek ödemelerinizi kontrol edebilirsiniz. Ancak bu noktada başvuru zamanlara dikkat etmek gerekmektedir. Emzirme ya da süt ödemesi kapsamında zaman aşımları meydana gelebilir. Doğumun gerçekleşmesinin ardından emzirme ödeneği için 5 sene içerisinde başvurulmalıdır. Doğumun üzerinden beş sene geçmiş ise, anne bu ödeneği alma hakkını kaybeder. Süt parası için sorgulamaları e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden süt parasını sorgulamak için e-devlet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır. Herhangi bir PTT şubesinden e-devlet şifresini 2 TL karşılığında satın alabilirsiniz. Daha sonra sisteme giriş yaparak, süt ödeneğinin yatıp yatmadığını kolaylıkla sorgulayabilirsiniz.

Çocuk Yardım Parası Ne Kadar

SGK Rapor Parası Sorgulama

İşsizlik Ödeneği (Maaşı) Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

3 thoughts on “2020 SGK Süt Parası Nasıl, Nereden Alınır? (Başvuru Aşamaları)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.