2020 SGK Rapor Parası Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu 2020 rapor ücreti sorgulaması 4A ve 4B sigortalılık kollarında çalışan SSK çalışanları ve Bağ- kurlular için büyük öneme sahiptir. 4A ve 4B sigortalılık kollarına bağlı olarak sigortalı bir işte çalışan veya kendi işlerinden dolayı SGK prim ödemesi yapanlar iş göremezlik raporu almaları durumunda iş göremezlik ödeneğine başvurarak herhangi bir hak kaybına uğramadan ve maaşlarının kesilmesine gerek kalmadan rapor parası alabilmektedirler.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 4A ve 4B sigortalılık koluna bağlı kimselere iş göremezlik raporu almaları halinde ödenen rapor paraları;

  • İş kazası sebebiyle oluşan iş kaybı,
  • Hastalık sebebiyle rapor alma,
  • Gebelik sebebiyle çalışamama

Gibi durumlara bağlı olarak iş göremezlik raporu kapsamında SGK tarafından işçiye birtakım ödemeler yapılmasını konu edinmektedir.

SGK İş Göremezlik Raporu Nedir, Ne İşe Yarar?

Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik raporu ödemesi işçinin hastalık, gebelik, iş kazası gibi sebeplere bağlı olarak işe gitmemesi halinde raporlu günleri için ödenen parasal yardımlardır. SGK çalışanı işçiler ve Bağ – kurlular iş göremezlik raporu almaları halinde gerek işveren tarafından maaş kesintisine maruz kalmakta gerekse de oluşan iş gücü kaybı kendi namına çalışanların iş yapamamasına sebep olmaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi amaçlanan SGK iş göremezlik raporu ödemeleriyle işçinin ve Bağ kur çalışanlarının iş kaybında ortaya çıkacak zararlarının karşılanması öngörülmektedir.

Herhangi bir hastaneden doktor onayı ile belli bir süre için haklı bir sebepten dolayı iş göremezlik raporu alınması halinde kişinin raporlu olduğu gün sayısı kadar işyerinden kesilen maaşı Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik ödemesi fonundan karşılanmaktadır. İş göremezlik raporu ödeneği en az 3 günlük iş göremezlik raporu alınması halinde geçerli olup bir veya iki gün şeklinde alınan raporlarda herhangi bir SGK iş göremezlik rapor parası talep edilememektedir. 1 veya 2 günlük rapor alma durumunda herhangi bir ücret parası talep edilememekle birlikte işverenin 1 ve 2 günlük raporlarda maaş kesintisi yapma hakkı bulunmamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Rapor Parası Nasıl Alınır?

Rapor parası nasıl alınır konusunda 4A sigortalı çalışan SSK’lılar ve kendi hesabına iş gören esnaf ve tarım Bağ kurluları olan 4B’liler bu konuyu araştırmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik yardım ödeneğinden yararlanabilmek için rapor yazılmasından itibaren 5 günlük sürede işverene ya da kendi hesabına çalışanlar için SGK il ve ilçe müdürlüklerine bildirimde bulunulması gerekmektedir. SGK şubelerine bildirimde bulunulması halinde rapor incelemesi yapıldıktan sonra onay işlemi SGK şubeleri tarafından verilerek ödemeler tarafınıza yapılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik yardımından yararlanabilmek için;

  • 4A ve 4B sigortalılık kollarında faaliyet yürütme,
  • İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya gebelik gibi sebeplerle geçici iş göremezliğe uğrama,
  • Sağlık kurulu veya yetkili hekim aracılığı ile 2 günden fazla iş göremezlik raporu alma,
  • 4B sigortalılık kollarında çalışanlar veya muhtarlar için ödenmemiş prim borcu bulunmama, gebelik halleri hariç olmak üzere bu sigortalıların yatarak tedavi görmesi,
  • 4A sigortalılık kapsamında çalışan işçilerin iş göremezlik rapor tarihinin başladığı gün itibariyle son 1 yılda en az 90 günlük sigorta prim ödemesi yapması,
  • 4B sigortalıların gebelik nedeniyle iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmesi için rapor başlangıç tarihinden geriye doğru 1 yıl içinde en az 90 günlük prim ödemesinin yapılması

Şartlarının bulunması gerekmektedir. Bu şartların bulunması halinde SGK’ya başvurarak rapor parası alınması mümkündür.

SGK Rapor Parası Neye Göre Yatmakta ve Ne Kadar Ödeme Yapılmaktadır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen rapor parası ödeneğine dair rapor parası yatmadı diyen birisinin ya şartları taşımadığı ya da başvuru için gerekli belgeleri teslim etmediği düşünülebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen rapor parası hesaplanırken;

  • İş göremezlik raporu alınmadan önceki son 3 aya ait brüt gelirler toplanır.
  • İş göremezlik raporu alınmadan önceki son üç aya ait prim ödeme gün sayısı bulunur.
  • Gelirler toplamı prim ödeme gün sayısına bölünerek 1 günlük iş göremezlik rapor ücreti hesaplaması yapılır.

İş göremezlik rapor ödemesine işçinin son 3 ayda almış olduğu brüt ücret ile ödenen prim gün sayıları doğrudan etki etmektedir. Bu sebeple her ödeneği hak eden farklı rapor parası alacaktır. Örnekle bu konuyu açıklamak gerekirse 12 günlük iş göremezlik raporu alan bir işçinin iş göremezlik rapor tarihinden önce aylık brüt ücreti 2.400,00 TL ve prim ödeme sayısının aylık 30 gün olduğu düşünüldüğünde üç aylık brüt gelir 7.200,00 TL, prim gün sayısı da 90 gün olarak belirlenmektedir. Bu rakamlar birbirine bölündüğünde günlük iş göremezlik rapor ücreti 80,00 TL olarak hesaplanmakta 10 günlük iş göremezlik rapor parası 800,00 TL olarak belirlenmektedir. 2 günlük iş gücü kaybı işveren tarafından maaşta kesinti yapılmadan ödemeye devam edildiğinden rapor günü 2 gün eksik olarak hesaplanmaktadır.

SGK Rapor Parası Nereye Yatar?

Rapor parası nereye yatar 2020 konusunda da iş göremezlik raporu ile ödenek başvurusu yapanlar merak içerisindedir. Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli başvuruları değerlendirerek rapor parası alınıp alınamayacağına karar vermektedir. İş göremezlik ödemeleri PTT şubeleri aracılığı ile yapılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu rapor sahibinin gerekli şartları taşıdığına onay vermesi halinde hak sahibinin cep telefonuna mesaj göndererek PTT şubesine ne kadar rapor parası yatırılacağı ne zaman bu ücretin çekilebileceği şeklinde başvurucuya bilgi vermektedir. SGK rapor parası başvurularını erken yapmak yatırılacak ödemenin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır.

E-Devlet SGK Rapor Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-Devlet sisteminin birçok kamu kurum ve kuruluşlarına entegre edilmesiyle birlikte iş göremezlik ödemesi sorgulamaları ve beyan işlemleri T.C. ile rapor parası sorgulama şeklinde online olarak yapılabilmektedir. E-Devlet sisteminde sorgu yapabilmek için öncelikle e-Devlete giriş yöntemlerinden e-imza, e-şifre gibi giriş yöntemlerine sahip olunması gerekir. En sık kullanılan yöntemlerden olan PTT şubelerinden e-Devlet şifresi alarak T.C. kimlik numarası ile www.turkiye.gov.tr internet adresine giriş yapmak mümkündür. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra ister ana sayfa arama ekranına “4A- 4B İş Göremezlik Ödemesi Görme” isterseniz de ana sayfada bulunan;

  • Kurumlar,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu,
  • 4A- 4B İş Göremezlik Ödemesi Görme

Uygulama seçenekleri sırasıyla tıklanarak sistemde kayıtlı olan iş göremezlik geri ödeme bilgi ekranına ulaşabilirsiniz. Ayrıca 4B sigortalıları için “4B İş Göremezlik Raporu Çalışmazlık Beyan İşlemleri” seçeneği ile son 360 günde Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmiş olan çalışmazlık beyanlarını görebilir veya güncelleyerek iş göremezlik beyanlarının da bulunabilirsiniz.

İş Kazalarında İş Göremezlik Raporu Ödemesi Alınabilir Mi?

İş kazası sebebiyle alınacak iş göremezlik ödeneği alınan raporun süresine bakılmaksızın tüm rapor günleri için ödenmektedir. Ayrıca iş kazası sebebiyle SGK rapor sorgulama işlemi yapılırken son 1 yılda en az 3 aylık prim ödemesi şartı aranmamaktadır. Aynı şekilde iş kazası geçirmiş bir işçinin aylık prim ödeme gün sayısının 30 günden az olması halinde de iş göremezlik ödeneği işçiye iş göremezlik raporu süresince tamamıyla ödenmektedir. Ancak iş kazası sebebiyle iş göremezlik raporu alınması halinde işçinin sigortalı olmaması durumunda bu ödenekten yararlanılamayacağından bir işyerinde 4A sigortalılık kolunda faaliyet yürütmek gerekmektedir.

Telefon İle Rapor Parası Sorgulama

E-Devlet Rapor Parası Sorgulama

Rapor Parası Nedir ve Rapor Parası Nasıl Alınır?

3 thoughts on “2020 SGK Rapor Parası Sorgulama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.