2020 PTT Süt Parası Sorgulama, SGK Emzirme Ödeneği İşlemleri

PTT süt parası sorgulama işlemleri ve SGK emzirme ödeneği işlemleri 2020 senesinde de anlaşmalı bankalar ve PTT aracılığı ile annelere verilmektedir. Süt parası almak için hak kazanabilecek aile bireylerinden anne ya da babanın sosyal güvenlik hakkının olması yeterlidir. Süt parası almak için gerekli olan şart, son bir sene içerisinde 120 günlük prim şartı aranmaktadır. Şayet çalışan aile bireyleri Bağ-Kur ile çalışıyorsa, Bağ-Kur üzerinde borç sahibi olmaması gerekmektedir. Başvuru yapılması için Bağ-Kur’a borcun kapatılması gerekmektedir. Süt parası için ödenecek bakiye 5510 sayılı mevzuatın 16. Maddesine göre sigortalı olan anneler ve sigortalı olarak çalışan babaların eşlerine ödenmektedir. Emzirme ödeneği olarak da bilinen süt parasını almak için annenin çalışıyor olmasına ya da sigortalı olmasına gerek yoktur. Eşin sigortalı olması durumunda, ev hanımları da süt ödeneği alabilmektedir. Anneye verilmiş süt parası hakkının alınabilmesi için bebeğin yaşıyor olması şartı aranmaktadır.

Süt Parası ve SGK Emzirme Ödeneğini Kimler Alabilir?

Süt parası ne kadar 2020 senesinde de en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Süt parası alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartların yerine getirilmesinden sonra süt parası bakiyesi annenin hesabına aktarılmaktadır. Süt parası almaya hak kazanan kişiler ise:

  • SSK’lı olarak çalışan anneler, doğum yaptıktan sonra süt parası ödeneği alabilmektedir.
  • Resmi nikahlı olma şartı ile sigortalı çalışan babaların, çalışmayan eşlerinin doğum yapmaları halinde süt parası ödenekleri almaya hak kazanmaktadır. Ödeneğin alınabilmesi için doğum yapılan tarihten önce resmi nikah şartı aranmaktadır.
  • Süt parası ödeneğinden yararlanabilecek kişiler arasında SSK’ya tabii olarak 4B sözleşmeli çalışanlar da bulunmaktadır.
  • 45A sözleşmeli olarak çalışanlar, farklı statüden 4B’li çalışan oldukları için süt parası ödeneğinden faydalanabilirler.
  • 4D işçiler ve devamlı işçiler SSK’lı çalışan olmaları sayesinde süt parası almaya hak kazanmaktadır.
  • Bağ – Kur ile çalışan 4B sigorta kapsamında olan vatandaşların süt parasından faydalanabilmeleri için SGK müdürlüklerine giderek bizzat başvurması gerekmektedir. Bağ –Kur’lu olmayan vatandaşların süt ödeneğinden faydalanması için prim borcunun olmaması ya da prim borcu buluyorsa borcun kapatılması gerekmektedir. SGK tarafına iletilen süt ödeneği talebi incelendikten sonra uygun görülen durumlarda anneler süt ödeneği verilmektedir.
  • Memur olarak çalışan kişiler emekli sandığına bağlı olarak çalışmaktadır. Bundan dolayı da süt parası ödeneğinden yararlanmaları mümkün değildir.

Çalışan Anneler Süt Parası Almak için Hangi Koşulları Karşılamalıdır?

Doğum parası sorgulama talebinde bulunan çalışan annelerin, bazı koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Bunlar arasında ise:

  • Çalışan anne doğum yaptıktan sonra süt parası alabilmektedir.
  • Bebeğin yaşıyor olması gerekmektedir. Vefat eden bebekler için süt parası desteği yapılmamaktadır.
  • Anne için yatırılan prim gün sayısının bir sene için 120 gün olması gerekmektedir.
  • Çalışan anneye süt parası verilmesi için eşin çalışması zorunlu değildir.
  • Süt parası almak için başvuran annelerin SSK kapsamında çalışması gerekir.

Anne daha önce hiç çalışmamış ya da uzun süredir iş hayatında yer almıyor olabilir. Bu gibi durumlarda ise süt parası almak için babanın çalışıyor olması yeterlidir. Aile bireylerinden anne ya da babanın bir sene içinde en az 120 gün primi olması, süt ödeneği alınması için yeterlidir. Çalışan babaların süt parasını eşleri için alabilme şartları ise:

  • Çalışan babanın eşi için süt parası alabilmesi için SSK kapsamında çalışması gerekir.
  • Çalışan babanın eşinin çalışmıyor olma şartı aranmaktadır.
  • Çalışan babanın doğumdan önceki bir sene içinde 120 gün prim ödemesinin yapılması olması gerekmektedir.
  • Eşin doğum yapmış olması ile beraber bebeğin sağ olması gerekmektedir.

Bu şartların karşılanması durumunda her Türk vatandaş doğum parası alabilmektedir.

Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılmaktadır?

170 süt parası ya da emzirme ödeneği için başvuru yapmak için hak sahibi olan 4A sigortalı çalışan kişilerin başvuru yapmasına gerek yoktur. 4A sigortalıların doğumları gerçekleştikten sonra hastane tarafından doğumun yapıldığına dair bilgi girilmektedir. Sistem üzerinden bilgiler SGK’ya ulaştıktan sonra süt parası anne adayına Ziraat Bankası’na yatmaktadır. 4A çalışanı olmayan kişiler için ise bulundukları ve ikamet ettikleri Sosyal İl Müdürlüklerine başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru sırasında gereken belgeler ise:

  • Süt başvurusu için talep dilekçesi talep edilmektedir,
  • Doğum raporu verilmelidir,
  • Kimlik belgesi verilmelidir.

Bebeğin dünyaya geldiği tarihten itibaren 5 senelik süre içerisinde süt parası için başvurulabilir. Süt parası ödeneği almaya hak kazanmış olan kişilerin beş sene içinde bu ödeneği arzu ettikleri zaman diliminde alma hakları bulunmaktadır.

Süt Parası Sorgusu Nasıl Yapılır?

Çocuk parası sorgula için e-devlet kapısı üzerinden giriş yapılmalıdır. Bunun için E-devlet şifresi sahibi olmak gerekmektedir. E-devlet şifresi en yakın PTT şubesinden 2 TL ücret karşılığında alınabilmektedir. Şifrenin alınmasından sonra E-devlet kapısı üzerinden TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılabilmektedir. Bu ekran üzerinden süt parası sorgusu yapılabilmektedir. Bunun dışında online şekilde yapılan internet sorgulamaları dışında süt parası telefon aracılığı ile de sorgulanabilmektedir. Alo 170 hattı aracılığı ile süt parası sorgulanabilmektedir.

Süt Parası Ne Zaman Yatar?

Süt parası e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. Süt parasının sorgulanması sırasında ne zaman paranın yatacağı hakkında da bilgi verilebilmektedir. Süt parasının yattığı zaman anne kimlik belgeleri ile Ziraat Bankası aracılığı ile ödemelerini alabilmektedir. Bu ödenek baba ya da annenin birinci derece yakınları da dahil olmak üzere, anne dışında kimse tarafından alınamaz. Süt parası ödenekleri, Ziraat Bankası ya da tanımlı olan bankalara yapılmaktadır. Şube üzerinden ya da internet bankacılığı aracılığı ile süt ödenekleri alınabilir. Şayet annenin tanımlı bir bankada hesabı bulunmuyorsa, ödenek PTT şubelerine yatırılmaktadır. PTT şubelerine yatan ödeneklerin alınması için hak sahipleri aracılığı ile kimlik belgeleri üzerinden herhangi bir PTT şubesine başvurmaları yeterlidir.

Süt Parası ve Doğum Parası Aynı Ödenek midir?

Süt parası sorgulama 2020 senesi için doğum parası ile aileler tarafından karıştırılmaktadır. Süt parası ve doğum parası farklı ödeneklerdir. Devlet tarafından hak sahiplerine ödenen bu yardımları, birbirleri ile farklıdır. Süt parası, Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK tarafından kendisine bağlı olarak çalışan kişilere sunduğu bir yardım ödeneği olmaktadır. Doğum Yardımı ile Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından annelere verilmektedir. Doğum yardım parasını doğum yapan herkes alabilmektedir. Süt parası ödeneğinde ise SSK’lı çalışan olma zorunluluğu bulunmaktadır. Mavi Kart sahibi olan kişiler de doğum parası yardımından faydalanabilir. Süt parası, bir defaya mahsus olmak üzere ayın 8 ve 14’ü arasında yatmaktadır. Süt izni ise çalışan annelerin doğum yapmaları neticesinde devlet tarafından verilen bir haktır. Çalışan annelerin, süt izninden faydalanması kanun iş hakları arasında bulunmaktadır. Yeni doğan bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için anne sütünden mahrum kalmamaları adına bu yasa kanunda yer bulmaktadır. Bir yaşında altında olan bebekleri için iş saatlerinde bu izin kullanılmaktadır.

SGK Süt Parası Nasıl, Nereden Alınır? (Başvuru Aşamaları)

Çocuk Yardım Parası Ne Kadar

Bebek Parası Alabilmek İçin Gerekli Evraklar

2 thoughts on “2020 PTT Süt Parası Sorgulama, SGK Emzirme Ödeneği İşlemleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.