SGK Prim Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır? 2020

SGK Prim Borcu

Bu makalemizde sizlerle birlikte SGK prim borcu sorgulaması Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmeye gerek kalmadan internet aracılığı ile yapmayı anlatacağız. SGK’nın kendi sitesi başta olmak üzere E- Devlet Kapısı aracılığı ile de prim borcu sorgulama yapılmaktadır. E- Devlet Kapısı’nın kullanımının artması ile vatandaşlar zamandan tasarruf ederek, uzun sıralar beklemeden işlemlerini yapılabilmektedir. SGK prim borcu sorgusu yapmak için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gereklidir.

SGK Prim Borcu Nedir?

SGK prim borcu, işveren kişinin işçi için ödediği bir ek paradır. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan işçinin ödemesi, işveren kişi yapmak zorundadır. Ancak prim ödemelerini, vatandaşlar kendileri de yapabilmektedir. Özellikle emekli olmak için prim bekleyen kişiler, ödemelerini kendileri gerçekleştirmektedir. Emekli olabilmek için gereken şartlar arasında prim gün ödemesinin bitmesi yer almaktadır. Bu sebep ile kişi eğer çalışmıyor ise primlerini kendisi ödeyebilmektedir. Prim borcu ise bu noktada devreye girmektedir; eksik primi bulunan kişilerin prim borcu oluşmaktadır.

SGK Prim Borcu Sorgulama

SGK Prim Borcu Nasıl Öğrenilir?

SGK prim borcu sorgulama işlemi e- Devlet üzerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunun sitesine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile giriş yapılması gerekmektedir. E- Devlet Kapısı ile sorgulama yapılacak ise de PTT üzerinden şifre alınması gerekmektedir. SGK prim borcunu öğrenmenin bir diğer yolu ise Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek ilgili temsilci ile prim borcu sorgulaması yaptırılma yöntemidir.

SGK Prim Borcu Sorgulama E- Devlet

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borcu sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar e- Devlet Kapısı aracılığı ile bu işlemi gerçekleştirebilmektedir. Her sene birçok hizmetin dahil edildiği e- Devlet Kapısı’nda prim borcu sorgulama işlemi de yer almaktadır. 4A, 4B ve 4C olmak üzere 3 farklı sigorta tipinde prim borcu sorgulaması yapılabilmektedir. E- Devlet Kapısında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumunun menüsünde Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama maddesi bulunmaktadır. Bu başlığa tıklama yapıldığında prim borcu sorgulaması gerçekleştirilecektir.

SGK e-Devlet

SGK Prim Borcu Ödemesi Nasıl Yapılır?

SGK sorgulama işlemi yapıldıktan sonra eğer prim borcu ödemesi yapılmak isteniyor ise bu işlem için yine e- Devlet kullanılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumunun tahsilat sitesi aracılığı ile işlem yapılmak istenildiği takdirde site, kullanıcıyı e- Devlet Kapısına yönlendirecektir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız, isminiz ve soyadınızı doğruladıktan sonra sisteme giriş yapılabilmektedir. Sistem kullanıcıyı tekrar Sosyal Güvenlik Kurumunu online tahsilat sitesine yönlendirecektir. Ödeme yapmak için izlenmesi gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • E- Devlet kullanıcı adınız sistemde yer alacaktır.
  • Sorgu türü başlığında 4A işveren tahsilatı, 4B sigortalı tahsilatı, diğer tahsilatlar ve yapılandırma tahsilatları yer almaktadır. Vatandaşlar kendileri için uygun olan maddeyi seçmeliler.
  • Sorgu tipi başlığında yer alan BAĞ-KUR cari dönem, BAĞ-KUR geçmiş dönem, SGDP, TP ve tarım tevfikat başlıklarından uygun olanın seçilmesi gerekmektedir. Bu başlıklar 4B sigortalı tahsilatı maddesi seçilir ise karşılaşılacak olan başlıklardır.
  • Son olarak ise sicil numarası, sistem tarafından otomatik olarak doldurulacaktır.
  • Borç sorgula butonuna basıldığında güncel borç tutarı sistemde açılacak ve ödeme yapılacak ise devam et butonuna basarak ödeme işlemi gerçekleştirilecektir.

E- Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E- Devlet şifresini ilk kez alacak kişiler; 2 Türk Lirası karşılığında PTT’den şifre talebinde bulunmaları gerekmektedir. Güvenlik önlemi sebebi ile e- Devlet sistemi aktifleştirildikten sonra şifrenin değiştirilmesi gerekmektedir. E- devlet şifresi unutulur ise giriş ekranında yer alan şifremi unuttum butonu aracılığı ile yeni şifre oluşturulabilmektedir.

One thought on “SGK Prim Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır? 2020

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.