2020 E-Devlet Doğum Rapor Parası Sorgulama (TC No İle)

2020 E-devlet üzerinden doğum rapor parasını TC kimlik no ile sorgulama için online olarak ya bizzat başvuru yapabilirsiniz. Türkiye’de her geçen yıl çalışma hayatındaki kadın istihdam oranları artmaktadır. Kadınların iş hayatında aktif olmaya başlaması sayesinde de kadın iş gücü oranları da gittikçe artmaktadır. Ancak doğum yapan kadınların iş hayatlarına ara vermek durumunda kalması sebebiyle hem iş verenler hem de çalışan kadınlar ekonomik olarak zorluk yaşamaktadır. Bu gibi durumların ve mağduriyetlerin giderilmesi için SGK aracılığı ile doğum parası ödemesi yapılmaktadır. Bu para ödemesinin adı ise analık geçici iş göremezlik ödeneği olmaktadır. SGK tarafından verilen bu ödenek, çalışan kadınların en önemli sosyal haklarının başında gelmektedir. Devlet çocuk sahibi olmuş annelere yalnızca doğum rapor parası değil, doğum yardımı ve süt parası da ödemektedir.

Doğum Rapor Parası Ne Kadardır?

İş göremezlik raporu sorgulama sistemleri sayesinde anneler, rapor hakkında bilgi sahibi olabilir, ödeme zamanlarını ve ödeme bakiyelerini görebilirler. Doğum rapor parası miktarları, çalışan annenin maaşına göre belirlenmektedir. Bu ödeneğin tutarı, kadının aldığı maaş oranlarına göre değişmektedir. Bundan dolayı da doğum rapor parası hesaplamaları kişisel durumlar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Örnek olarak asgari ücret ile çalışan bir kadının alacağı doğum parası yaklaşık olarak 112 gün için 6366 TL olarak hesaplanmaktadır. Maaş oranları düşük ya da fazla ise alınacak olan doğum parası da artmaktadır. Rapor parası yani Analık geçici iş göremezlik ödenekleri SGK şahıs ödemeleri kapsamında yapılmaktadır. Bundan dolayı da SGK şahıs ödemeleri her ayın 8 ve 14’ü arasında yapılmaktadır. Doğum rapor paraları her ayın 8 ve 14’ü arasında yatmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli unsur ise, doğum rapor parası başvuruyu takip eden ayda değil, sonraki ayda yatmaktadır. Raporu iş yerinize geç iletirseniz, SGK ödemeleri de daha geç yapacaktır. Bundan dolayı da rapor teslimi zamanında yapılmalıdır.

Doğum Rapor Parası Nereye Yatar?

Doğum rapor parası sorgulama PTT aracılığı ile yapılabilmektedir. Doğum rapor paraları her ayın 8 ve 14’ü arasında yatmaktadır. Hak sahiplerine doğum parası iki yöntemle ödenmektedir. Bunlar:

  • SGK doğum rapor parası PTT üzerinden ödenmektedir. Nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik aracılığı ile herhangi bir PTT şubesi üzerinden bu parayı çekebilirsiniz.
  • İkinci ödeme yöntemi ise banka hesabınıza bu ücret yatabilmektedir. Bu alanda Ziraat Bankası aracılığı ile imzalanmış olan Mosib protokolü sayesinde e- devlet üzerinden paranız hesabınıza tanımlanmaktadır. Bu sayede para PTT şubeleri yerine direkt olarak hesabınıza yatabilmektedir.

Bu yöntem yalnızca Ziraat Bankaları için değil, anlaşmalı tüm bankalarda geçerli olmaktadır.

Doğum Parası Nasıl Sorgulanır, Nereden Sorgulanır?

Rapor parası sorgulama e devlet ya da TC kimlik numarası ile yapılabilmektedir. Analık geçici iş göremezlik ödeneği SGK şahıs ödemeleri kapsamında yapılmaktadır. SGK şahıs ödeme durumlarının görüntülenme işlemleri de e-devlet kapısı üzerinden yapılabilmektedir. E-devlet şifresi olmayan kişiler herhangi bir PTT şubesi aracılığı ile 2 TL karşılığında e-devlet şifresi alabilmektedir. Ardından e-devlet sistemine TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıp doğum parası sorgulanabilmektedir. E-devlet şifresi ve TC kimlik numarası üzerinden ücretlerin ne zaman ödeneceği ve ne kadar ödenek çıktığı görülebilir.

Doğum İzni Ne Kadar Süreyle Verilir?

Rapor parası sorgulama PTT bilgilerinden sonra annelerin araştırdığı ve bilgi toplamak istediği konuların başında doğum izninin ne kadar olduğu gelmektedir. Doğum yapacak olan kadının doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta toplamda 16 haftalık izni bulunmaktadır. Ancak çoklu gebelik ( ikiz, üçüz vb.) ya da riskli gebelik söz konusu ise doğum öncesi izin süresi 10 hafta olabilmektedir. Doğum yapacak olan kadınlar 16 hafta yani 112 gün boyunca izinli kabul edilmektedir. Çoğul gebeliklerde ise bu süre 18 haftaya yani 126 güne çıkmaktadır. Doktor raporunun alınmasına karşın, kadın doğuma 3 hafta kala vakte kadar çalışmaya devam edebilir. Bu durumda kullanılmayan beş haftalık izin doğum sonrasına eklenebilmektedir. Doğum izni için anneye verilen ödeme annenin aldığı maaşa göre, standart izin günlerine göre hesaplanmaktadır. Bundan dolayı da doğum rapor parası ödemeleri her anne için farklı olmaktadır.

Doğum Rapor Parası Almak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Rapor parası sorgulama şifresiz bilgilerinden sonra doğum parası almak için gerekli koşullardan bahsetmek gerekmektedir. Devlet, annenin doğum parası alabilmesi için çeşitli kriterleri karşılaması gerektiğini ifade etmektedir. Bu kriterler ise:

  • Doğumun gerçekleşmesinden önceki 1 senelik süre kapsamında en az 90 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Doğum öncesi izne ayrılma ve doğum sırasında sigortalılık durumlarının devam etmesi gerekmektedir.
  • Kanunla belirtilmiş olan izin süreleri kapsamında iş yerinde çalışmamış olmak,
  • Doğumun yapılmış olması aranan koşulların başında gelmektedir.

Doğum rapor parası alabilmek için Sosyal Güvenlik Sistemi kapsamında sigorta primlerinin ödeniyor olması gerekmektedir. Bu noktada SSK, Bağ – Kur ya da Emekli Sandığı kapsamında prim ödemelerinin yapılmış olması gerekmektedir. Bu sayede anne adayları doğum parası almaya hak kazanmaktadır. Bu noktada tek fark ise Emekli Sandığı üyeleri, Bağ – Kur çalışanlarından farklı olarak doğum rapor parası için çalıştıkları kuruma bizzat müracaat etmelidir. Doğum rapor parası dışında çocuk sayısına göre devlet tarafından sosyal yardım yapılmaktadır. Doğum parası ise çocuk sayısına göre:

  • Bir çocuk için 300 TL olarak,
  • 2 Çocuk için 600 TL olarak,
  • 3 Çocuk için 600 TL olarak belirlenmiştir.

Çocuk parası için de başvurabilir ve ödenek alabilirsiniz.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

PTT rapor parası sorgulama TC ile yapılabilmektedir. Doğum parası her Türk vatandaşa verilmektedir. Doğum yapan kadınların tamamına maddi durumu göz edilmeksizin devlet tarafından verilmektedir. Doğum yardımından yararlanmak için TC vatandaşı olmak gerekmektedir. Doğum parası için Sosyal Yardımlaşma İl Müdürlüğü kapsamında başvuru yapılabilir. Başvurular TC kimlik fotokopisi ve başvuru evrakları ile yapılmaktadır. Başvuru sonuçları ise yaklaşık olarak 45 günde çıkmaktadır. Daha sonra doğum parası annenin adına PTT ya da Ziraat Bankası şubelerine yatırılmaktadır. Doğum parası tek seferlik bir ödemedir. Bu para yalnızca anne tarafından, kimlik ile beraber çekilebilir. Annenin birinci derece yakınları ya da baba tarafından paranın çekilmesi mümkün değildir. Doğum parası alabilmek için doğumdan sonraki 5 sene içinde başvuruyu yapmış olmak gerekmektedir. 5 sene içinde yapılmayan başvurular zaman aşımına uğrar ve ödeme hakkı iptal olur. Doğum parasını sorgulamak için e-devlet üzerinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile durumu sorgulamanız mümkündür. E-devlet şifreniz bulunmuyorsa herhangi bir PTT şubesi aracılığı ile e-devlet şifresi alabilirsiniz ve e-devlet kapısına TC kimlik numaranız ile giriş yapabilirsiniz. E-devlet sistemine giriş yapmadan önce telefon numaraların sorgulanması önerilmektedir. Bu sayede şifrenin unutulma ya da kaybedilme durumlarında yeni şifre online olarak ücret ödemeden alınabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.