TC İle Rapor Parası Sorgulama

Rapor parası yattı mı? Rapor parası ne zaman yatar? gibi sorular birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. İş göremezlik ödeneği olarak bilinen rapor parası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli sağlık sorunları yaşayan ve buna istinaden uzman doktor tarafından teşhis edilmiş bir hastalık için rapor almış sigortalı çalışanlara işe gidemedikleri gün için ödenen paradır.

Belirlenen prim kişinin rapordaki gün sayısı üzerinden hesaplanır. Kişilerin bu parayı alabilmeleri için prosedüre uygun biçimde başvuruda bulunmaları gerekir. Öncesinde rahatsızlığı olan çalışan durumunu belgeleyen bir raporu işverenine ulaştırmalıdır. İşveren bu raporu SGK ilgili müdürlüğüne direkt ya da elektronik ortamdan göndermelidir. Sonrasındaki aşama prim hesaplamalarını ve paranın verilen hesaba yatırılmasını kapsamaktadır. Rapor parası alacak olan kişi zaman zaman T.C. ile rapor parası sorgulama işlemi yaparak durumu hakkında bilgi alabilir.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar? T.C. ile Rapor Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Rapor parası yattı mı? Rapor parası ne zaman yatar? T.C. ile Rapor parası sorgulama işlemi nasıl yapılır? gibi sorular iş göremezlik ödeneği almak isteyen kişiler için son derece önemlidir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirli rahatsızlıklardan dolayı sigortalı çalışanlarını belirli süreler için mağdur etmemek adına ödedikleri tutar rapor parası olarak adlandırılmıştır.Ödenen tutarlar kişilerin raporlarında belirtilen sürelerle sınırlı olduğundan herkeste farklı ödeme sonucu çıkmaktadır. Kişiler rapor almalarının ardından SGK’ya başvurmalarının akabinde belli bir süre sonra primlerini belirttikleri banka hesaplarından ya da PTT şubelerinden alabilirler. SGK tarafından paranın bankaya aktarılması ortalama 2 hafta sürmektedir. Takip etmek isteyen kişiler T.C. ile Rapor parası sorgulama seçeneği ile durumlarını öğrenebilirler.

Rapor Parasını T.C. ile Rapor Sorgulama ile Öğrenmek Mümkün mü?

İş göremezlik ödeneği almak isteyen kişiler başvuruları sonrasında belli hesaplamaların gerçekleşmesini beklemek durumundadır. SGK kişilerin raporlarını inceler ve primlerinin hesaplanmasını sağlar. Sonrasında ortaya çıkan bedel hesaba aktarılır. Hesaba yatıp yatmadığını takip etmek isteyen kişiler E-Devlet uygulaması aracılığı şifre ve T.C. ile rapor parası sorgulama işlemi yapabilir. Ancak rapor paraları 15-30 gün arasında hesaplara aktarılmaktadır. Paraların çok çabuk yatması için çalışanların raporlarını işverene hızla ulaştırmaları gerekmektedir. Sonrasında ise işverenin sorumluluğunda süreç ilerlemeye başlayacaktır. İşveren de SGK’ya hızla bildirimde bulunduğunda rapor parası belli bir süre içerisinde hesaba aktarılır.

Rapor Param Yattı mı Sorgulama Sayfasında T.C. ile Rapor Parası Sorgulama

Çalışmadıkları süreler içerisinde sigortalı çalışanlara sağlık sorunları nedeni ile aldıkları raporları üzerinden ödenen bedel rapor parası olarak ifade edilir. Prosedüre uygun olarak hareket edilmesinin sonrasında paraların yatıp yatmadığını takip etmek için E-Devlet sorgulama sayfasını kullanmak gerekir. Bunun için öncelikle sisteme giriş yapılması gerekir. Şifre ve T.C. numarasının yazılmasının ardından açılan pencereden SGK alanı tercih edilir ve sonrasında 4A ya da 4B iş göremezlik ödeneği seçeneği kontrol edilerek gerekli kontroller yapılabilir. Böylece T.C. ile rapor parası sorgulama işlemi gerçekleşmiş olur.

Rapor Parası Ne Zaman ve Nereye Yatar? TC ile Rapor Parası Sorgulama İşlemi Yapılır mı?

Rapor paralarını işverenlerine en kısa sürede ulaştıran çalışanlar SGK’ya başvurmalarının akabinde ortalama 1 ay içerisinde iş göremezlik ödeneklerini alabilmektedir. Ancak sürecin hızla ilerlemesi için çalışan ve işverenin takım halinde ilerlemesi çok önemlidir. SGK’ya bildirim yapacak olan işveren işi geciktirirse paranın yatırılma süresi askıya alınır ve mağdurun parası tahmin edildiğinden daha geç sürede banka hesabına yatırılır. Belirtilen süre sonrasında kişinin ilgili banka hesabına ya da PTT şubesine yatan para kişi tarafından çekilebilir. Bu süre öncesinde paranın yatıp yatmadığını öğrenmek için ise T.C. ile rapor parası sorgulama sistemi üzerinden takip sağlanabilir.

TC ile Rapor Parası Sorgulama İşlemi Sonrasında Rapor Parası Yatmaz ise Ne Yapılır?

İş göremezlik ödenekleri sigortalı çalışanlar için sağlık sorunları yaşadıkları dönemi kapsayan ve mağdur olmamaları için ödenen para olarak tanımlanır. Ancak bu para hemen ertesi gün hesaba yatmamaktadır. Yaklaşık 2 hafta olarak belirlenen sürenin dışına çıkan ve T.C. ile rapor parası sorgulama ile de bilgi alınamayan işlemler için SGK müdürlüklerine başvurmak gerekir. Teknik aksaklıklar, karışıklıklar bazen gecikmelere neden olabilir. Bu gibi durumlarda konuyla ilgili kişilerden destek alınması önemlidir. Muhasebe raporlarının incelenmesinin ardından karışıklık düzelmiyor ise mağdurlar BİMER şikayet hakkını kullanabilir.

TC ile Rapor Parası Sorgulama Sistemi ile Ne Zaman Yatacağı Öğrenilir mi?

Rapor parasının ne zaman yatacağı en çok merak edilen konudur. SGK önceki uygulamalarında ayın 8.ve 14.günleri arasında ödemelerini gerçekleştiriyorken günümüzde her gün ödemeler gerçekleşebiliyor. 3 gün üzeri rapor alan kişiler için ödenen rapor parası brüt üzerinden hesaplanarak ödenir. İşlemin hızlı ilerlemesi çok önemlidir. SGK’ya ulaşan raporlar işleme alınarak belirlenen tarihler arasında hesaplara yatırılması sağlanır. Öncesinde ise T.C. ile rapor parası sorgulama işlemi ile takip gerçekleştirilebilir. Ödemeler PTT şubelerine ya da bazı bankalara yapılmaktadır. İş göremezlik parasının yatırıldığı bankalar:

  • Ziraat Bankası,
  • Halk Bankası,
  • Vakıf Bankası,
  • Akbank şeklinde belirtilebilmektedir.

Ziraat Bankası Rapor Parası Sorgulama

3 thoughts on “TC İle Rapor Parası Sorgulama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.