2020 Dul Maaşı (Aylığı) Sorgulama E-Devlet

2020 E-Devlet Dul maaşı sorgulamak, günümüzde oldukça pratik yollarla yapılabilen bir işlem haline gelmiştir. Dul maaşı 2020 yılında eşi vefat eden ve herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan kadınlara verilen bir sosyal yardım desteğidir. Halk arasında dul maaşı olarak bilinen bu yardım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bildiriminde ‘Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım Programı’ kapsamında verilmektedir.

Boğaziçi Üniversitesi ile iş birliği içerisinde yürütülmüş olan proje kapsamında 2010 yılında hayata geçirilen bu yardım bazı şartlara uygunluk sağlanması durumunda verilmektedir. Düzenli şekilde yapılan nakdi ödemelerle yapılan yardımların hedef kitlesi 3294 sayılı kanun kapsamında olan ve eşi vefat etmiş olan kadınlardır. 2010 yılında oluşturulan proje 2011 yılından bu yana aktif şekilde sürdürülmekte ve eşi vefat eden kadınlar için destekler verilmektedir.

Kadınların eşleri vefat ettikten sonra yoksulluğa düşmemesi, çocukları varsa bakımlarında zorlanmaması adına birçok yardım yapılmaktadır. Dul kadının çalışacak durumu var ise İŞKUR’a kaydı yapılmakta ve iş buluna kadar ki süreçte yine dul maaşı verilerek destek olunmaktadır. Bu proje için yardım yapılması hedeflenen kitle; eşi vefat eden kadınlar arasından muhtaç olan, sosyal güvencesi bulunmayan ve herhangi bir geliri olmayanlardır. Bu kadınların yaşamlarını sürdürebilmeleri için desteğe ihtiyacı olduğu göz önünde bulundurularak sosyal yardım projesi hazırlanmıştır.

2020 Dul Maaşı Ne Kadar Ödenmektedir?

Dul maaşı kaç para, ne kadar ödenmektedir gibi soruların cevabı dul kalan kadınlar tarafından merak edilmektedir. Dul maaşı düzenli olarak her iki ayda bir PTT aracılığıyla ödenmektedir. İki ayda bir 550 TL olarak ödenen dul maaşı, doğrudan dul kadının adına PTT’ye yatırılmaktadır. Sosyal yardım kartı sahibi olan kişiler ilgili ödemeleri ATM’lerden de çekebilmektedirler.

2018 yılında iki ayda bir 500 TL olarak ödenen dul maaşı, 2020 yılında zamlanarak 550 TL olarak ödenmeye devam etmektedir. Kadınların geçimlerini sağlayabilmeleri ve yoksulluğa düşmemeleri için verilen bu yardım, eğer kadının çocukları var ise farklı yardımlarla da desteklenmektedir. Resmi nikahlı olduğu eşi vefat eden ve herhangi bir güvencesi olmayan kadınlar bu yardımdan faydalanabilmektedir. Ödenen dul maaşı 2 ayda bir olmak üzere düzenli şekilde ödenerek dul kadınlara destek olması sağlanmaktadır.

Dul Maaşı İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Dul maaşı için başvurular Kaymakamlıklar içerisinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Başvuru ile başlayan süreç ve yardımın ödenmesine ilişkin tüm işlemler BSYBS (Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi) üzerinden yürütülmekte ve takip edilmektedir. Başvuru sırasında nüfus cüzdanınız haricinde herhangi bir belgeye ihtiyacınız olmayacaktır.

Dul Maaşı Başvuru Süreci Nasıl İlerler?

Dul maaşı başvurusu tamamlandıktan sonra inceleme süreci başlamaktadır. Dul maaşı için belirlenmiş olan şartlara uygunluk sağlayan kadınlar, ikametgahlarına bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmalıdır. Başvuru yapıldıktan sonra süreç şu şekilde ilerlemektedir;

  • SYDV’ye yapılan başvurudan sonra, başvuru Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’ne gönderilmektedir.
  • BSYBS bilgi arşivinde başvuru sahibine ait hane dosyası bulunuyorsa, dosya ile ilgili inceleme yapılmaya başlanmaktadır. Sistemde hane dosyası bulunmuyorsa hane dosyası oluşturulması için gerekli işlemler yapılmaya başlanır.
  • Dul maaşı başvurusu yapan kadının şartlara uygunluk sağlayıp sağlamadığı incelenmektedir.
  • Dul kadın çalışacak durumda ise İŞKUR’ kaydı yaptırılır.
  • İncelemeler tamamlandıktan ve başvuru ile ilgili dosya hazırlandıktan sonra Mütevelli Heyeti’nin değerlendirilmesine sunulur.
  • Mütevelli Heyeti tarafından yardımın alınıp alınamayacağı ve alınacaksa ne kadar süre ile alınabileceği kararı verilir.

Dul Maaşı Alınabilmesi İçin Şartlar Nelerdir?

Eşi vefat etmiş olan kadınların dul maaşı alabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. 2 ayda bir dul maaşı için şartlar şu şekildedir;

  • Eşi vefat eden kadınların eşleri ile aralarında resmi nikah olması gerekmektedir.
  • Dul kadının herhangi bir sosyal güvencesi olmaması gerekmektedir.
  • Vefat eden eşinden herhangi bir maaş alınmıyor olması gerekmektedir.
  • Dul kalan kadının yardıma muhtaç olması gerekmektedir.

Dul Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dul maaşı sorgulama işlemi online olarak ya da telefon aracılığıyla yapılabilmektedir. Online olarak sorgulama yapılabilmesi için E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilmesi için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;

  • https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresine giriş yapılması gerekmektedir.
  • Adrese giriş yapıldıktan sonra ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneği tıklanmalıdır.
  • Tıklama işleminden sonra kimlik doğrulama sayfasına yönlendirileceksiniz. Kimlik doğrulama sayfasında dilerseniz E-Devlet şifresi ile dilerseniz diğer kimlik doğrulama yöntemleri ile sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Kimlik doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra sorgulama işlemi otomatik olarak yapılacak ve sonuç gösterilecektir.

Dul maaşı sorgulama 2019 yılında telefon aracılığıyla da yapılabilmektedir. Telefonla sorgulama yapılabilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren sosyal danışma hatları aranabilmektedir. Alo 144’ü arayarak;

  • Eşi vefat eden kadınlar için yapılan yardımlar
  • Eğitim yardımları
  • Gıda yardımları
  • Engelli yardımları
  • Kömür yardımı
  • Sağlık yardımları gibi SYDV tarafından verilen tüm yardımlarla ilgili sorgulama işlemlerini yapabilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.

Dul Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

Eşi vefat eden ve muhtaç olan kadınlar için hazırlanan sosyal proje kapsamında ödenen dul maaşı, bazı durumlarda kesilmektedir. Şartlara uygunluk sağlayan kadınlara verilen bu yardım, şartların değişmesi durumunda kesilmekte ve ödenmemektedir. Dul kadınların medeni ya da maddi durumlarında oluşacak olan değişiklikler dul maaşlarının kesilmesine sebep olacaktır. Dul maaşının kesildiği durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Dul maaşı alan kadının yeniden evlenmesi durumunda maaşı kesilmektedir. Dul kadının tekrar resmi nikah ile evlenmesi durumda maaş direk kesintiye uğramaktadır. Dul kadının biriyle birlikte yaşadığı ya da imam nikahı ile evlendiği tespit edilirse, tespit edildiği anda dul maaşı kesilmektedir.
  • SYDV tarafından belirli aralıklarla gelir tespiti yapılmakta ve dul kadının durumunda değişiklik olup olmadığı kontrol edilmektedir. Dul kadının gelir durumu ile ilgili muhtaçlığının ortadan kalktığı tespit edildiğinde dul maaşı kesilmektedir.
  • Dul kadının farklı bir sosyal almaya başlaması durumunda dul maaşı kesilmektedir.
  • Dul kadının SGK güvencesinde çalışmaya başlaması durumunda dul maaşı kesilmektedir.
  • Dul kadın sigortasız olarak kayıt dışı çalışırsa ve bu durum tespit edilirse dul maaşı kesilmektedir.

Kadınların maddi ya da medeni durumunda herhangi bir değişiklik olmadığı sürece dul maaşı ile destek olunmaya devam edilmektedir. Dul maaşının verilmeye devam edilmesi kararı Mütevelli Heyeti tarafından verilmektedir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Eşi vefat etmiş olan kadınlar için verilen dul maaşı yanı sıra evinin geçimini sağlayabilmesi ve çocukları varsa çocuklarına daha iyi şartlarda bakabilmesi için farkı yardımlarda yapılmaktadır. Bu yardımlardan bazıları şu şekildedir;

  • Dul kadının çocukları için eğitim yardımları yapılmaktadır. Eğitimlerini daha iyi koşullarda sürdürebilmeleri için materyal yardımı ve farklı eğitim yardımları yapılmaktadır.
  • Dul kadının ve çocuklarının sağlık konusunda sorun yaşamaması adına sağlık yardımları yapılmaktadır.

Düzenli olarak gıda ve yakacak yardımları yapılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.