2020 Dul Maaşı Ne Kadar Oldu? Zam ve İkramiye Var Mı?

2020 senesi için dul maaşı ücretleri eşleri vefat eden vatandaşlar tarafından en merak edilen konuların başında geliyor. 2020 senesinde de emekli ya da hizmet süresi 5 seneyi geçmiş olan kişilerin vefat etmesi durumunda resmi nikahlı eşi ve çocukları için ödenek sağlanmaktadır. Sosyal güvenceye sahip olan ve sigortalı şekilde beş seneden fazla çalışmış kişilerin vefatı halinde eş ve çocuklarına çeşitli kriterlerin sağlanması durumunda aylık olarak maaş bağlanmaktadır. Dul ve yetim aylığı olarak bilinen bu ödeneğin diğer bir ismi ise ölüm aylığıdır. Vefat etmiş olan sigortalının eşine bağlanan bu ödenek, erkek ya da kadınlar tarafından alınabilmektedir. Eşi vefat etmiş erkeğin, karısının 5 sene boyunca sigortalı olarak çalışma şartını yerine getirmiş olması halinde, erkek eş de bu aylıktan faydalanabilmektedir. Çocuklar arasında gerekli koşulların yerine getirilmesi halinde de erkek ve kız çocuklarına bu aylık ödenek verilmektedir. Dul ve yetim maaşlarının hesaplanması için sigortalının vefat ettiği tarih ve çalışma süresi dikkate alınmaktadır.

Dul Maaşı Alabilmek için Gerekli Şartlar Nelerdir?

2020 dul ve yetim maaşları ne kadar olacak sorusundan önce maaşın alınabilmesi için gerekli koşullar hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Gerekli şartların sağlandığı durumlarda bu ödeneğin alınabilmesi mümkün değildir. Dul ve yetim maaşı alabilmek için gerekli şartlar ise aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Eşi vefat etmiş olan kadın ya da erkek bireylerin dul aylığı almaları başka bir evlilik yapmalarına ve vefat etmelerine kadar devam etmektedir.
  • Eşi vefat eden kişinin sigortalı olarak işe başlaması durumunda, maaşta kesintiler olabilmektedir.
  • Anne ve babasını kaybetmiş olan erkek çocukları 18 yaşına kadar kesintisiz şekilde yetim aylığı almaktadır. Öğrenci olarak devam eden erkek öğrenciler için yetim aylığı alabilecekleri yaş ise 25 olarak belirlenmiştir.
  • Erkek çocuğunun çalışmasına engel teşkil edebilecek malüllük durumu söz konusu olursa yetim aylığı yaş sınırı olmadan alınabilmektedir.
  • Anne ya da babası vefat eden kız çocukları resmi nikahla evlenmediği taktirde, ölene dek yetim aylığı alabilmektedir. Ancak kız çocuğunun evlenmesi ya da sigortalı bir işe girmesi durumunda yetim aylığı kesilmektedir. Ancak evlendikten sonra boşanması ya da işe girdikten sonra işten ayrılması durumunda yetim maaşı yeniden bağlanmaktadır.
  • Vefat eden sigortalı kişinin aylık alabilmesi için sosyal güvence ve gelirinin olmaması, mal varlığının olmaması ve vefat eden kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında olması gerekmektedir.

Dul ve yetim aylığı alabilmek için resmi olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Dul ve yetim maaşı için ödemeler, sigortalı olan kişinin vefatının ardından ilk aybaşında yapılmaktadır. Başvurudaki gecikmelere göre maaşın yatacağı tarih belli olmaktadır.

Dul ve Yetim Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?

Dul ve yetim maaşı ne kadar arttı 2020 sorusu için belirli bir hesaplama yapılmaktadır. Hak sahiplerine göre vefat etmiş olan sigortalı kişilerin durumlarına göre farklı şekillerde yapılmaktadır. Bu hesaplama ise aşağıdaki durumlara göre yapılmaktadır:

  • Vefat etmiş olan sigortalı kişinin eşine, maaşın %50’si oranında maaş bağlanmaktadır.
  • Vefat etmiş olan sigortalı kişinin çocuğu yoksa, eşine maaşın %75’i bağlanmaktadır.
  • Vefat etmiş olan sigortalı kişinin çocuklarının her biri için %25 oranında maaş bağlanmaktadır.
  • Çocuk başına ödenecek olan yetim aylığı ve eşe ödenen dul aylığı toplamı, vefat etmiş olan sigortalı kişinin maaşı üzerine çıkamaz. Bundan dolayı da belirli oranda indirimler yapılarak maaş oranları belirlenmektedir.
  • Anne ve babanın vefat etmedi durumunda çocuğa maaşın %50’si bağlanmaktadır.
  • Vefat etmiş olan sigortalı kişinin emekli maaşının%90’ına kadar olan kısmı yakınlarına bağlanmaktadır. Maaş eşe 2 ve çocuklara 1 olarak hisse edilmektedir.

Dul ve Yetim Aylığı Nasıl Sorgulanır?

Dul maaşı sorgulama 2020 için Alo 170 hattı aracılığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan bilgi alabilirsiniz. Bu hat üzerinden emekli ve yetim maaş sorgulaması yapabilirsiniz. Hattı aramanız durumunda mutlaka kimlik bilgileri de yanınızda bulundurulmalıdır. Arama durumunda, hattı arayan kişi üzerinden bir kayıt oluşturulmaktadır. Kişiye verilen takip numarası aracılığı ile şikayet ve öneriler için de aynı hat üzerinden arama yapabilirsiniz. Dul ve yetim maaşı başvurusu için ise bizzat SGK İl ya da İlçe müdürlüklerine başvurmak gerekmektedir. Başvurusu sırasında gerekli olan belgeler ise:

  • Başvuru belgesi,
  • Kimlik belgesi,
  • Vefat etmiş sigortalının ölüm belgesi,
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  • Çocuklar için öğrenci belgesi,
  • 3 adet vesikalık fotoğraf.

Online olarak yapılacak olan başvurular için E-devlet kapısı üzerinden başvuru yapılabilir.

Dul ve Yetim Aylığı Nereye Yatar?

Dul ve yetim maaşı ne kadar 2020 senesi için bilgi verdikten sonra maaşların yatacağı kurum hakkında bilgi vermek gerekmektedir. Bu maaşı almaya hak kazanmış olan kişilerin çalıştıkları bankaya ücretler yatabilmektedir. Her ay devlet tarafından ödenen maaş, kişinin talep ettiği bankaya yatırılabilir. Bu maaş için başvuru süreçleri oldukça hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır. Sigortalı olan kişinin vefat ettiği ay başından itibaren ödemeler yapılmaktadır. Ancak vefat etmiş olan sigortalının prim borcu ve GSS borcu buluyorsa, maaş alabilmek için öncelikli olarak bu borçların ödenmesi gerekmektedir. Prim borcu daha sonra da ödenebilir. Bu durumda borç kapanır kapanmaz, maaş ödenmeye başlayacaktır. Başvuru ne zaman yapılırsa, başvuruyu takip eden ay başında ödemeler yapılmaktadır. Hak sahipleri, sigortalının vefat etmesinden sonra 5 sene içinde başvuru yapabilmektedir.

Dul ve Yetim Maaşı Hangi Durumlarda Kesilmektedir?

2020 dul ve yetim maaşı 2 ayda bir, vefat eden sigortalının yakınlarına yapılan bir maaş ödemesidir. Çeşitli durumlarda bu maaşın kesilme durumu söz konusu olabilmektedir. Eşi vefat eden kişilerin bu maaştan kesilme sebepleri ise:

  • Dul ve yetim maaşları kadının tekrar evlenmesi durumunda kesilmektedir. Evliliğin resmi olarak gerçekleşmesinin dışında imam nikahıyla da gerçekleşen evliliklerin tespiti durumunda maaş kesilecektir.
  • Yapılan gelir tespitlerinde dul kadının muhtaçlık durumunun ortadan kalktığı fark edilirse yardım kesilmektedir.
  • Belirli aralıklarla yapılan sosyal değerlendirmeler neticesinde muhtaçlık durumunda meydana gelen değişikliklerde de yardım kesilmektedir.
  • Dul kadının farklı bir sosyal yardım alması halinde maaş kesilmektedir.
  • Adres değişikliklerinde de dul maaşı kesilmektedir. Adres değişikliği olması durumunda durumun bildirilmesi gerekmektedir.
  • Dul eşin SGK ile çalışmaya başlaması halinde, dul maaşı kesilmektedir.
  • Dul olan eşin kayıt dışı çalıştığı tespit edilir ise maaş kesilmektedir.

Dul maaşı 2020 ne kadar olacak ve maaş hesaplaması bilgileri yukarıdaki gibidir. Vefat eden sigortalının çalışma süresi, maaşı ve çocuk sayısına göre dul ve yetim aylığı belirlenmektedir. Bu maaş için başvuru yapacak olan kişilerin sigortalının vefatından sonraki 5 yıl içinde başvuru yapmaları gerekmektedir. Aksi halde maaş alımı zaman aşımına uğrayacaktır. Vefat eden eşten maaş alabilmek için vefat eden eşin en az 5 sene sigortalı olarak çalışması gerekmektedir.

Bebek Parası Alabilmek İçin Gerekli Evraklar

Koruyucu Aile Başvurusu Nasıl Yapılır ? Şartları Nelerdir ?

PTT Süt Parası Sorgulama, SGK Emzirme Ödeneği İşlemleri

2 thoughts on “2020 Dul Maaşı Ne Kadar Oldu? Zam ve İkramiye Var Mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.