2020 Muhtaç Maaşı (Aylığı) Ne Kadar Oldu, Nasıl Alınır?

2020 senesinde muhtaç maaşlarında artış oranları ve maaş için yapılan zamlar eşi vefat etmiş kişiler tarafından bir hayli merak edilmektedir. Dul ve yetim maaşları, sigortalı olarak en az 5 sene çalışmış vefat etmiş kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölümünden sonra ödenen bir maaştır. Çeşitli durumlarda sigortalının eşine ve çocuklarına maaş bölüştürülmektedir. Vefat etmiş olan sigortalının eşine bağlanan bu aylık erkek ya da kadına bağlanabilmektedir. Aranan tek şart, SSK kapsamında en az 5 sene boyunca çalışmış olmasıdır. Dul maaşı ne kadar oldu 2020 senesinde de bu kapsamında en çok araştırılan konuların başında gelir. Bu yardım ödeneği enflasyon ve ekonomik duruma göre zam alabilmektedir. Öncelikli olarak yetim ve dul aylığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ödenen bir maaştır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar ile 2020 senesinde eşi ya da anne – babası vefat etmiş olan kişilerin alacağı maaş 550 TL olarak açıklanmıştır.

Muhtaç Maaşı Almak İçin Şartlar Nelerdir?

Dul maaşı ne kadar 2020 sorusunun yanıtından sonra, dul ve yetim aylığı almak için gerekli şartlardan bahsetmek gerekmektedir. Dul maaşı hem erkeğe hem de kadına ödenen bir maaştır. Eşi vefat etmiş olan erkek ya da kadın eşler, vefat eden sigortalının en az 5 sene SSK kapsamında çalışmış olma koşulu ile bu maaşı alabilmektedir. Bu noktada eşi vefat eden geride kalan eşlerin maaşı alabilmesi için gerekli şartlar ise;

  • Herhangi bir sosyal güvencesinin bulunmaması,
  • Sigortalı olarak çalışmıyor olması,
  • SGK kapsamında emekli maaşı ya da farklı bir ödeme almıyor olması,
  • Aylık gelirin muhtaçlık sınırının altında olması,
  • Resmi nikah ya da imam nikahı ile yeniden evlenmemiş olması gerekmektedir.

Dul ve yetim maaşı almak için başvuru yapmak gerekmektedir. Başvuru kapsamında talep edilen gerekli belgeler ise:

  • Nüfus cüzdanı,
  • Başvuru formu,
  • Fakirlik belgesi talep edilmektedir.

Muhtaç Maaşı Nasıl Alınır?

2020 muhtaç ve yetim maaşı zammı yapılması ile sigortalı eşi vefat eden kişiler dul maaşı almak için başvuru yapmaya başlamıştır. Dul maaşı almanın ilk şartı, vefat eden eşin bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında bulunmak ve herhangi bir gelirin olmamasıdır. Vefat eden eşin en az 5 sene boyunca SGK kapsamında çalışma şartları da sağlanıyorsa yetim ya da dul maaşı alınabilmektedir. Daha sonra belgelerin hazırlanıp SYDV şubelerine başvurmaları gerekmektedir. Başvurunun yapılmasından sonra eşi vefat eden kişiye bir dosya açılmaktadır. Dosyanın açılmasının ardından kurumda görev alan yetkililer eve ziyarete gelmektedir. Bu durumda ekonomik durum ve gelirler hakkında da bir araştırma yapılmaktadır. Yapılan değerlendirmeler ve araştırmalar sonucunda maaşa uygun olan kişilere maaş bağlanmaktadır. Dul maaşının sorgulama işlemleri için de telefon ile ya da online olarak sorgulama yapabilirsiniz. Dul maaşı, 2 ayda bir verilmektedir.

Muhtaç ve Yetim Maaşına Zam Yapıldı mı?

2020 muhtaç ve yetim maaşı zammı enflasyon ve ekonomik durumlarda göre arttırılmıştır. Geçen senelerde 500 TL olarak belirlenmiş olan dul ve yetim maaşı 2020 senesinde 550 TL olarak belirlenmiştir. Dul ve yetim maaşı 2 ayda bir yatan maaştır. Aylık olarak 275 TL’ye denk gelmektedir. Dul ve yetim maaşları hak sahipleri adına Ziraat Bankası’na yatırılmaktadır.  Bunun dışında dul maaşının kesileceği durumlar da söz konusudur. Dul maaşı çeşitli durumlarda ödenmesi sonlanan bir ödenektir. Bu durumlar ise:

  • Hak sahiplerinin sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlaması,
  • İmam nikahı ya da resmi nikah ile evlenilmesi,
  • SGK tarafından emekli ya da farklı bir aylık gelire bağlanılması,
  • 65 yaş aylığı ya da fakirlik maaşı gibi sosyal yardım maaşlarından alınmaya başlanması,
  • Aylık gelirinin muhtaçlık sınırı üzerine çıkması durumlarında dul ve yetim maaşı kesilmektedir.

2020 Senesinde Muhtaç ve Yetim Maaşına Zam Yapıldı mı?

Muhtaç ve yetim maaşı ne kadar arttı 2020 senesi için eşi vefat eden kişilerin en çok araştırma yaptığı konulardan biridir. Geçen senelere kıyasla 2020 senesinde dul ve yetim maaşları için yüzde 10 oranında bir zam yapılmıştır. Dul maaşının az olması ve enflasyonun yüksek olması sebebiyle devlet tarafından dul ve yetim maaşı 550 TL olarak belirlenmiştir. Özellikle zam iyileştirmeleri sayesinde çocuk ya da eşlerin biraz daha rahat etmesi amaçlanmıştır. Dul ve yetim aylığı hesaplarken bazı noktalara da dikkat edilmektedir. Bundan dolayı ücretlerde farklılık olabilir. Dul ve yetim aylığı hesaplanırken:

  • Vefat etmiş olan sigortalı kişinin eşine maaşın %50’si verilmektedir.
  • Vefat etmiş olan sigortalının çocuğu yoksa eşine maaşın %75’i verilmektedir.
  • Vefat etmiş olan sigortalının bir çocuğu varsa çocuğa %25 oranında pay verilmektedir.
  • Çocuk başına ödenen yetim ve dul aylığı ile eşe ödenen yetim ve dul aylığı toplamı eşin maaşından daha fazla olamamaktadır. Bundan dolayı da belirli indirimler yapılarak maaş pay edilmektedir.
  • Anne ve babanın vefat etmesi gibi durumlarda çocuğa maaşın %50’si ödenmektedir.
  • Vefat etmiş olan sigortalının emekli maaşının %90’ına kadar olan kısmı bakmakla yükümlü olduğu kişilere verilmektedir.

Dul ve yetim aylığı hesaplamaları vefat eden sigortalının sigorta özelliklerine ve maaş oranlarına göre de değişmektedir. Dul ve yetim maaşı almak için başvuru yapacak kişinin dul olması gerekmektedir. İmam nikahlı ya da yeniden evlenmiş olan kişilere bu ödenek verilmemektedir. Bunun yanı sıra bakmakla yükümlü olduğu çocuklar dışında farklı biriyle yaşamıyor olması da oldukça önem teşkil etmektedir. Yatalak çocuk bakımı söz konusu ise aylık olarak daha fazla bir yardım ödeneği alınabilmektedir. Ancak kişinin yeniden evlenmesi ya da düzenli gelir etmesi durumlarında bu maaş kesilmektedir.

Muhtaç Maaşı Hangi Aylarda Verilir? Ne Zaman Yatar?

Muhtaç dul maaşı 2020 senesinde de aynı kriterler göz önünde bulundurularak verilmektedir. Dul maaşı ödemeleri:

  • Dul ve yetim maaşı 2 aylık ödeme dönemleriyle ödenmektedir. Aralık ayı itibari ile yetim ve dul maaşı alınabilmektedir. Dul maaşı 550 TL olarak belirlenmiştir. Dul maaşı tahsis numarasının son numarasına göre ayın belirli günlerinde yatırılmaktadır. Buna göre:
  • Dul maaşı tahsis numarası sonra rakamı 9 olanların dul maaşı ayın 17’sinde yatmaktadır,
  • Dul maaşı tahsis numarası sonra rakamı 7 olan kişilerin dul maaşı ayın 18’sinde,
  • Dul maaşı tahsis numarası sonra rakamı 5 olanların dul maaşı ayın 19’unda,
  • Dul maaşı tahsis numarası sonra rakamı 3 olanların maaşı ayın 20’sinde,
  • Dul maaşı tahsis numarası sonra rakamı 1 olan kişilerin maaşı ayın 21’inde,
  • Dul maaşı tahsis numarası sonra rakamı 8 olan kişilerin maaşları ayın 22’sinde,
  • Dul maaşı tahsis numarası sonra rakamı 6 olan kişilerin maaş yatma günleri ayın 23’ünde,
  • Dul maaşı tahsis numarası sonra rakamı 4 olan kişilerin maaş yatma günü ayın 24’ü olarak belirlenmiştir.

One thought on “2020 Muhtaç Maaşı (Aylığı) Ne Kadar Oldu, Nasıl Alınır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.