2020 Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır, Şartları Nelerdir ?

Doğum borçlanma şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, sigortalı olarak aktif şekilde çalışan kadınlar için düzenlenmiştir. Doğum borçlanması; sigortalı olarak çalışan kadının aldığı ücretsiz doğum izni ya da analık izin süreleri kapsamında, emeklilik döneminde ödeyebileceği günleri ifade eder. Doğum izni sebebiyle iş hayatına ara veren ve primlerini ödeyemeyen kadınlar, emeklilik döneminde daha erken emeklilik hakkı elde etmek için geçmişe yönelik primlerini ödeyebilmektedir. Doğum borçlanması yaptıran sigortalı olarak çalışan kadınların ödediği prim süresi; sigortalı oldukları gün sayısına eklenmektedir. Ödenen günler, kişinin sigortalı olduğu günlere sayılmaktadır. Doğum borçlanması sistemi; yasal bir haktır. Kadın çalışanların büyük bir kısmı doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı ve büyütülmesi ile ilgilendiği için iş hayatından uzak kalabilmektedir. Bu süreyi ileride prim ödeyerek kapatabilmektedir.

Doğum Borçlanması için Gereken Şartlar Nelerdir?

Doğum borçlanması kriterleri başında kadının 4A SSK, 4B Bağ-Kur ya da 4C Emekli Sandığı kapsamında doğumdan önce çalışıyor olması gerekmektedir. Doğum borçlanması kadınların daha erken emekli olmasını sağlamaktadır. Bunun için aranan şartlar ise:

  • Doğum borçlanmasından faydalanmak için kadın çalışanların, doğumdan önce de çalışıyor olması gerekmektedir. Şayet kadının ilk sigorta girişi doğumdan sonraysa, doğum borçlanması hakkından faydalanabilmesi söz konusu değildir.
  • Doğum tarihinden sonra bebek bakımı ile geçen ilk 2 senelik süreyi kapsayan sürede kadının adına herhangi bir primin ödenmemesi gerekmektedir. Bu aşamada 2 senelik süreçte primlerin bir kısmı ödenmiş olan kadınlar; yalnızca prim ödenmeyen günlere yönelik doğum borçlanması yapma olanağına da sahiptir.
  • Doğum borçlanmasından faydalanmak için maksimum çocuk sayısı 3 olarak belirlenmiştir.
  • Yasalar kapsamında belirlenmiş olan koşulları karşılayan tüm kadınlar; sahip oldukları tüm çocuklar için doğum borçlanması hakkından faydalanabilmektedir. Bir çocuk için yapılan borçlanma günü 720 olarak belirlenmiştir. 3 çocuk için yapılan borçlanma ise maksimum 2160 olarak belirlenmiştir.

Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması doğumdan önce sigortalı olarak çalışmış kadınlara sunulan bir hizmettir. Doğum yaptıktan sonra iki senelik süreçte bebek bakımına zamanını ayıran ve primleri ödenmemiş kadınlar, emeklilik döneminde geçmişe yönelik borçlarını ödeyebilmektedir. Bu özelliği ile kadınlar erken emeklilik fırsatı yakalayabilmektedir. Doğum borçlanması fırsatından yararlanmak için doğumdan önce sigortalı olan kadınların başvuru yapması gerekmektedir. Sigortalı olarak çalışan kadının 3 çocuğu varsa, en fazla 2160 güne kadar doğum borçlanması yapabilmektedir. Bu günleri ödeyerek daha erken süreçte emekli olabilir.

Doğum Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanma başvurusu anne tarafından bizzat yapılmalıdır. Doğum borçlanması başvurusu yapmak için:

  • Doğum borçlanması yapacak olan kişilerin son işyerleri 4A kapsamında ise, başvurularını işyerlerinin bağlı oldukları ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne yapılması gerekmektedir.
  • Bağ-Kur’lu olarak çalışan 4B’li sigortalılar, çocuğun doğum tarihinden sonrasını kapsayan 2 senelik süre içinde prim ödenmemiş olması koşuluyla Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’nden başvuru yapması gerekmektedir.
  • 4C kapsamında Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışan sigortalı kadınlar başvurularını Ankara’da bulunan Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’na yapmak durumundadır.

Doğum Borçlanması Başvurusu için Belgeler Nelerdir?

Doğum borçlanması belgeleri başvuru sahibinin kimlik belgesi ve doğum borçlanması için eksiksiz şekilde doldurulacak olan başvuru formudur. Doğum borçlanması başvuru formu, online olarak alınmaktadır. Başvuru yapan kişinin kimlik belgesi ve doğum borçlanması formu dışında herhangi bir belge talep edilmemektedir. Doğum borçlanması şartları ise:

  • Sigortalı olarak çalışan kadınların sigortasının doğumdan önce yapılmış olması gerekmektedir.
  • Doğum borçlanmasının yapılacağı süre kapsamında çocuğun sağ olması gerekmektedir.
  • Doğumdan sonra prim ödemesinin yapılmaması gerekmektedir.
  • İlk doğumu yaptıktan sonra iki sene dolmadan, ikinci doğumu yapan kadınlar ilk doğum ve ikinci doğum arasındaki süreç için borçlanabilmektedir.

Doğum Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Doğum borçlanması hesaplanması işlemleri brüt asgari ücret ile hesaplanmaktadır. 2020 senesi için doğum borçlanması hesaplamaları günlük brüt ücretin yüzde 32’si ile hesaplanmaktadır. En yüksek günlük ödenecek doğum borçlanması tutarları ise en düşük ücretin 7 katı olarak hesaplanmaktadır. Doğum borçlanması sigortalı olan kadının emeklilik için ihtiyacı olan hizmet süresine göre hesaplanmaktadır. Buna göre sigortalı bir kadının doğum borçlanması yapabileceği süre eğer 150 gün ise ancak kadının 100 güne ihtiyacı varsa bu durumda 100 günlük borçlanma yapabilir.

Doğum Borçlanma Süresi 2020

Doğum borçlanması süresi kadının doğum sayısı, doğum sırasında aldığı izinler ve doğum borçlanması için SGK’ya bildirilen günlere göre hesaplanmaktadır. Doğum borçlanması için sayılabilecek izinler ve doğum borçlanması ise:

  • Sigortalı olarak çalışan kadınların doğumdan önce ve doğumdan sonra belirli bir süre yasal izin hakkı bulunur. Bu izin tekil gebelikler için doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmaktadır. Şayet çoğul gebelik varsa bu durumda doğumdan önce 10 hafta ve doğumdan sonra 10 hafta olmak üzere toplamda 20 haftadır. Yasal izin süreleri de doğum borçlanmasına dahil edilmektedir.
  • Sigortalı olarak çalışan kadınların doğum nedeniyle çalışamadığı iki senelik süreçte, maksimum 3 kere doğum borçlanması yapma hakkı bulunmaktadır. Erken emeklilik için maksimum 6 senelik doğum izni için doğum borçlanması hakkı kullanılmaktadır.
  • Doğum borçlanması yapılacak süreç kapsamında çocuk hayatını kaybetmişse, vefat ettiği süreye kadar geçen dönem için borçlanma yapabilir.
  • Sigortalı olarak çalışan kadın ilk doğumu takip eden 2 sene içerisinde, 2. Kez doğum yapmış ise bu süreleri birleştirebilir ve borçlanma yapabilir.

Doğum Borçlanması için Başvurular Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması başvurusu online olarak E-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Ancak 4A, 4B ve 4C kapsamında başvurular farklı linklerden yapılmaktadır. Buna göre:

Doğum Borçlanması Ne Kadar 2020?

Doğum borçlanması asgari ücrete göre hesaplanmaktadır. Hak sahiplerinin ödeyeceği maksimum ve minimum doğum borçlanması ise:

  • Doğum borçlanması için günlük en düşük tutar 27,28 TL olarak belirlenmiştir.
  • Doğum borçlanması için günlük maksimum tutar ise 204,65 TL olarak belirlenmiştir.
  • Doğum borçlanması tutarları 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerlidir. Gelecek sene bu tutarlar asgari ücretlere göre zamlanacaktır.
  • En düşük ve en yüksek tutarlar hak sahibinin belirleyeceği tutarlar üzerinden ödenebilmektedir.

Doğum borçlanmasında kısmi borçlanma da yapılabilmektedir. Bu durumda kalan süreler için daha sonra ödeme yapma imkanı elde edilmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yardım Parası Başvurusu

PTT Süt Parası Sorgulama, SGK Emzirme Ödeneği İşlemleri

One thought on “2020 Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır, Şartları Nelerdir ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.