SGK Gün Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

SGK kalan gün sorgulaması emekliliğine gün sayan vatandaş için e- devlet gibi sistemler üzerinden yapılabilmektedir. SGK sorgulama yapmak için e- devlet, e- Sgm veya Sosyal Sigortalar Kurumu ziyaretleri kullanılabilmektedir.

Şifresiz SGK Gün Sorgulama

T.C. kimlik numarası ile SGK gün sorgulama herhangi bir şifre gerektirmemesi ile oldukça kullanışlı bir yöntemdir. Bunun için Sosyal Sigortalar Kurumu’nun kendi sitesi ziyaret edilerek sorgulama bölümü kullanılabilmektedir. Burada kullanıcıdan istenen yalnızca T.C. kimlik numarası olacaktır. Sorgula butonuna basılarak gerekli işlem son bulmaktadır.

E-Devlet Üzerinden SGK Gün Sorgulama

E-devlet kullanarak SGK günü sorgulama için öncelikle bir şifreye sahip olunmalıdır. Sisteme girişte kullanılan e-devlet şifresi PTT merkezlerinden, ilki 2 TL olarak alınabilmektedir. Bunun yanı sıra sisteme mobil imza veya  elektronik doğrulama ile de giriş yapılabilmektedir. Mobil imza, gsm operatörleri tarafından kullanıcıdan talep edilen belirli bir ücret karşılığı sisteme giriş yapma hakkıdır. T.C. kimlik numarası ise her durumda istenir. Şifresiz giriş yapmak için e- imza yada mobil imza kullanılmalıdır. E- devlete giriş gerçekleştikten sonra e-hizmetler bölümünde SGK ile ilgili ödenen gün, kalan gün ve toplam gün sayıları elde edilebilmektedir.

E-Sgm İle SGK Gün Sorgulama

E-Sgm sistemi ile emeklilik günü sorgulama işlemi sistem üzerinden yapılabilmektedir. Bu işlem için genellikle e- devlet kullanılsa da, hizmet e-Sgm sisteminde de bulunur. Öncelikle T.C. kimlik numarası ve alacağınız şifre ile sisteme giriş yapmalısınız. Özellikle işverenler tarafından çokça kullanılan sistem, size kimlik bilgileri ile giriş şansı vermektedir. Buradan elemanlarınıza ödenen prim miktarını, primleri kaç günden hesapladığınızı ve hangi elemanınızın emekliliğine kaç gün kaldığını görebilirsiniz. Bunun için sistem üzerinden Sgk Hizmetleri bölümüne girmeli ve sorgulamak istediğiniz bilgiyi buradan işaretlemelisiniz.

SGK Emeklilik Bilgisi Sorgulama

SGK emeklilik bilgisi sorgulama kanalları e-devlet, Türkiye.gov.tr, Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu binaları olarak bilinmektedir. 5510 sayılı yasa ile SGK kapsamında çalışanlar 4A’lı olarak sınıflandırılmıştır. 4A’lı çalışanlar emeklilik bilgilerine genellikle e-devlet üzerinden ulaşmayı tercih etseler de emeklilik bilgilerini görmek için farklı yollar mevcuttur.

4A’lı çalışanlar prim günlerini doldurduktan sonra, primlerinin tam yatması halinde emekli olabilmektedirler. İşveren tarafından yanlış yönlendirilmemek veya sistemsel bir yanlışı düzeltmek için çalışanların sık sık primlerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu kontrol sayesinde işverenin yaptığı bir hatada gerekli kanıtlar öne sürülerek dava açılabilir, tazminat talep edilebilir. Ayrıca sistem üzerinden yapılan yanlış zamanında fark edildiğinden düzeltilebilir veya kaçınılmaz kayıplar en aza indirilir.

e- devlet üzerinden yapılacak sorgulamalarda PTT’den alınan e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. Ekranda görülecek arama çubuğuna 4A Hizmet Dökümü Sorgulama yazılarak direkt olarak sayfaya yönlendirilir. Bunun haricinde en altta bulunan seçeneklerden E- Hizmetler bölümüne tıklanarak 4A SGK sorgulaması işaretlenebilir.

E-Sgm ile yapılacak 4A sorguları da aynı sistemle işler. Buradan da işverenler hem kendi sigorta ve prim durumlarını, hem çalışanlarının sigorta tarihlerini görüntüleyebilmektedir.

İnternete erişimi olmayanlar veya kullanmak istemeyenler için Sosyal Sigortalar Kurumu il ve ilçe binalarına gidilerek daha emin belgelerle yapılan işlemler tescillenir. Bu sayede resmi belge ile işlem yapmak mümkün hale gelecektir.

4a İle Emekli Maaşı Hesaplama

4A hizmet dökümü ile emekli maaşı hesabı e- devlet işlemleri sayesinde mümkündür. Bunun için 4A  türü emekliliğe dahil olup olunmadığına emin olmak gerekir. Birbirinden farklı sigortalı çalışan türleri 4A, 4B ve 4C olarak sınıflandırılır. Bu sınıfların her birinin emekli maaşı tutarı farklı hesaplanır. Bunun yanında tüm sigorta türlerinde herhangi bir hesaplamaya ihtiyaç duyulmadan, emekliliğe hak kazanıldıktan sonra e- devlet üzerinden alınacak maaş görülebilmektedir.

Emekli maaşları hesaplanırken memur, kendi hesabına çalışan ve işçi olarak üç ayrı kategoride hesaplamalar yapılmaktadır. Bunun yanında çeşitli dönemlerde yapılan reformlar, emekli maaşı hesaplanmasında değişikliklere neden olmaktadır. Farklı dönemlerde yapılan reformlara bağlı olarak sigorta girişinin yapıldığı dönemin önemi büyüktür. Bu dönemler ve hesaplama şekilleri şu şekilde verilebilir:

  • 2000 yılı öncesi sigorta başlangıcı olanlar: Bu gruba dahil olanların kullanacağı formül is şu şekildedir: Memur maaş katsayısı* gösterge*aylık bağlanma oranı

2000 yılı öncesi sigorta girişi olanların, hesaplamada kullanılan gösterge oranı gibi etmenler nedeniyle, 2000 sonrası sigorta başlangıcı olanlardan daha fazla aylık alacağı bilinmektedir.

  • 2000 yılı sonrası sigorta başlangıcı olanlar: bu gruba dahil olanlar emekli olduklarında alacakları maaşı Aylık bağlanma oranı *ortalama aylık kazanç şeklinde hesaplamalıdır. Ortalama aylık kazanç, kişinin her yıla ait alt prime esas kazançlarının, kazancın ait olduğu yıldan emekli aylığı talep edilen yıla kadar yapılan güncelleme katsayısı ile bulunur.
  • 2008 sonrası sigorta girişi olanlar: Bu gruba dahil olanlar en düşük emekli maaş miktarını alacaktır. 2000-2008 yılları arasında güncelleme katsayısında büyüme hızı dikkate alınırken, 2008 sonrası büyüme hızının yalnızca %30’unun dikkate alınacak olması bunda etkilidir.

SGK Sorgulamaları ile Neler Öğrenilebilir?

SGK sorgulamaları sırasında edinilecek bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • SGK toplam gün sayısı
  • Ödenmiş gün sayısı ve kalan gün sayısı
  • Ay içinde çalışılıyor gösterilen ve buna uygun olarak ödenen gün sayısı

Emekliler için;

  • Ne kadar emekli maaşı alındığı
  • Adres ve telefon güncelliği
  • Emekli belgesi alma durumu

Sorgulanabilmektedir.

‘’Ne Zaman Emekli Olurum’’  Sorgulaması

Emeklilik zamanının sorgulanması için hizmet dökümünün alınması gerekir. Bu hizmet dökümü sigortalının sigorta türüne göre 4A, 4B ve 4C şeklinde alınabilir. Hizmet dökümünün uygun kanaldan alınmasından sonra e-devlet üzerinden sorgulama yapılabilmektedir. Bunun için hangi emeklilik türüne uygun olarak çalışıldığı önemlidir.

  • 4A, eski adı ile SGK’lıların emeklilik süresi: Bu türde emeklilik primleri yatmış olanlar, Sgk internet sayfasından kalan gün sayılarını görebilirler. Sgk emeklilik zamanı araması ile ulaşılabilecek sayfanın linki; uyg. Sgk. Gov. Tr/ nezaman şeklindendir. Buradan açılacak sayfada cinsiyet, doğum tarihi gibi kişisel bilgi sorgulamaları yapılacak, hizmete başlama tarihi, askerlik durumu gibi bilgilere erişim istenecektir. Tüm boşlukları doldurduktan sonra Gönder butonuna tıklanmalıdır. Açılan sayfada emeklilik yılı görüntülenebilmekle birlikte, tam tarih kesinlikle bilinememektedir. Bu tür sorgulamalar yalnızca fikir vermek içindir ve bir kesinlik arz etmez. Bu nedenle verilen sonucu yaklaşık olarak değerlendirmek gerekir.
  • 4B’liler için emeklilik zamanı sorgulama: yine Sgk resmi sitesinden yapılacak sorgulama, bu kez uyg. Sgk. Gov. Tr/ EMEKTARWEB/ hakkazanma uzantısını kullanarak gerçekleşecektir. Bu sayfaya girişten sonra istenen bilgiler verilmeli ve TAMAM butonuna tıklanmalıdır. Gelen sayfada yine yaklaşık emeklilik tarihi belirtilecektir.
  • 4C’lilerin emeklilik zamanı sorgulaması: Sorgulama Sgk web sitesinden, hizmet hesabı uzantısı ile yapılır. Sgk web sitesinde girişten sonra hizmete başlangıç, bitiş tarihi gibi sorular sorulur. Daha sonra Hesapla butonu ile gerekli bilgiler yaklaşık olarak öğrenilebilmektedir.

Emekli Olmak İçin Gerekli Gün Sayısı

Emekli olmak için kaç gün gerekir, sorusunun yanıtı kadın ve erkek çalışana göre değişmektedir. 2019’da yapılan son güncelleme ile kadınlarda emeklilik yaşı 1995 yılı öncesinde 5000- 5700 gün arasında iken, 2008 sonrası 7200 güne çıkarılmıştır. 25 yıllık sigorta süresi gerektiren emeklilik hakkı, kadınlara yaklaşık 58 yaşında verilmektedir.

Erkeklerde ise son güncellemelerle birlikte 7200 gün prim yatırılması halinde emeklilik hakkı verilecektir. Erkeklerde emeklilik yaşı 60 olarak belirlenmiştir. Tüm bilgiler için gerekli sistemler kullanılarak SGK sorgulama yapılabilir.

SGK İntibak Yasası Sorgulama

AGİ Dahil Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

Doğum Parası Nasıl Alınır?

One thought on “SGK Gün Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.