SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK borç sorgulama nasıl yapılır, sigortası bulunan çalışanların veya sigorta yapan işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarını sorgulamak için yapılan işlemdir. SGK borçları e-Devlet ile sorgulanmaktadır. E-Devlet üzerinden SGK borcu sorgulama ve SGK borcunun ödenmesi hakkındaki tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

E-Devlet’den SGK Borcu Sorgulama

SGK borçlarınızı görüntülemek için e-Devlet’e giriş yapmış olmanız gerekmektedir. E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet’e giriş yapmak için aşağıdaki seçenekler kullanılabilir:

  • E-Devlet Şifresi: E-Devlet şifresi PTT şubelerinden belli bir ücret karşılığında temin edilmektedir. E-Devlet sitesine TC kimlik numaranız ile aldığınız bu şifreyi girdikten sonra işlem yapabilirsiniz.
  • TC Kimlik Kartı: Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni kimlik belgesi olan TC Kimlik kartı ile e-Devlet’e giriş sağlayabilirsiniz. Bunun için bilgisayarınıza bir kart okuyucu sistem yüklemeniz gerekmektedir. Diğer bir seçenek olarak da TC Kimlik Kartı bünyesine eklenmiş PIN numarası ile giriş sağlanmaktadır.
  • E-İmza: Elektronik imzanızı PTT şubelerinden temin edilebilmektedir. Elektronik imza sizin elektronik ortamlarda imza kullanmanızı sağlamaktadır. Bu imzalar size çeşitli araçlar aracılığıyla iletilmektedir. Elektronik imza için yıllık ücret ödenmektedir.
  • Mobil İmza: Mobil imza sizin mobil hattınıza tanımlanan imzadır. Mobil hattınızın bağlı olduğu operatör sayesinde çıkartabilirsiniz. Ödemelerinizi faturalarınıza yansıtabilirsiniz. Mobil imzalar size SIM kart benzeri bir kart aracılığıyla teslim edilmektedir.
  • İnternet Bankacılığı: E-Devlet sistemi tarafından desteklenen bankalardan herhangi birinin internet bankacılığı aracılığıyla e-Devlet’e giriş yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı sistemi sağ üst köşesinde e-Devlet giriş seçeneğini görebilirsiniz.

Nasıl SGK Borcumu Sorgularım?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi SGK borç sorgulama TC ile yapılabilen bir işlemdir. İlk önce e-Devlet’e giriş yapmamız gerekmektedir. Yapılmak istenen işlemlerimiz Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait işlemler listesinde bulunmaktadır. SGK ödemeleri sorgulamak için yapmamız gereken işlem Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama işlemidir. Bu işlem ile beraber Genel Sağlık sigortası (GSS) borçlarınızın dökümünü göreceksiniz. Borçlarınıza ait tarih, isim ve tutar gibi bilgileri görebilirsiniz.

4B  (Bağkur) sigortalılarının borçlarını görüntülemesi için başka bir işlem yapması gerekmektedir. Bağkur borç sorgulama için 4B Borç Durumu işlemini yapmanız gerekmektedir. Bu işlemde cari dönem, geçmiş dönem ve Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarınızı öğrenebilirsiniz. Her iki işlem de Sosyal Güvenlik Kurumu’na aittir. E-Devlet sitesinde bulunan arama kutusu aracılığıyla yapmak istediğiniz işlemi arayabilirsiniz. Eğer bulamadıysanız, e-Hizmetler’de bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünü bulunuz. O bölümde altta listelenen işlemler olacaktır.

E-Devlet’te Yapılabilecek SGK İşlemleri:

E-Devlet ile birçok SGK hizmeti sağlanmaktadır. E-Devlet aracılığıyla yapılabilen Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan işlemler şu şekildedir:

  • 4A: Banka ve adres değişikliği, emekli kaydı, emekli aylık bilgisi, emekli ödeme bilgileri, hizmet dökümü, sigorta tescil kaydı, on günden az ev hizmetleri işveren ve çalışan hizmetleridir.
  • 4B: İş göremezlik raporu, borç durumu, banka ve adres değişikliği, emekli aylığı kesintileri, emekli aylık bilgisi, ödeme dökümü, tescil kaydı, emekli aylığı hesaplama, muayene katılım payı, günlük kazanç beyanı girişi ve basamak bilgisi işlemleri yapılmaktadır.
  • 4C: Eğitim öğretim yardımı talebi, emekli aylığının yurt dışına transfer edilmesi talebi, evlenme ikramiyesi ödenmesi talebi, geçici köy korucusu ve hak sahiplerine aylık bağlanması talebi, hitap hizmet dökümü, banka değişikliği, emekli aylık bilgisi, tescil kaydı ve emeklilik işlemleri evrak takibi hizmetleridir.
  • Ortak: İş göremezlik ödemesi, ilaç rapor bilgisi, ilaç kullanım bilgisi, emekli olma tarihi, hizmet dökümü ve müstehaklık sorgulama işlemleridir.

Yukarıda belirtilen tüm işlemler için e-Devlet’e giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet’e giriş yapmak için yazının ilk kısmında belirtilen yöntemlerden birini kullanabilirsiniz.

SGK İşveren Borcu Nasıl Sorgulanır?

SGK işveren borç sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılmamaktadır. Bu işlem SGK’nin kendi sitesinden yapılmaktadır. SGK sitesinde bulunan Kamu İdarelerince Türkiye Geneli İşveren Borç Sorgu Ekranı ile işverenler SGK borçlarını kontrol edebilir. Bu işlem için TC kimlik numaraları ile tanımlanmış şifrelerini girmeleri gerekmektedir. Şifreyi girdikten sonra sorgu tipi, sorgu türü, sicil numarası gibi bilgiler girilmelidir. Bu bilgiler girildikten sonra kişinin tüm borçları listelenecektir. Borçların hangi döneme, kimin adına ve statüsüne ait olduğunu da öğrenebilirsiniz. Borçların tutarlarını da kontrol edebilirsiniz. Gerekli durumlarda bir SGK şubesine gidiniz.

SGK Borcu Ödeme Nasıl Yapılır ?

SGK borç ödeme işleminden önce yukarıdaki gibi sorgulama yapınız. SGK sitesi aracılığıyla ödeme yapabilirsini. SGK sitesine girdikten sonra sorgulamanızı yapınız ve ödeme işlemine geçiniz. Kredi kartı ile ödemeler yapılabilmektedir. Bu ödemeler için sizden e-Devlet ile giriş yapmanız istenebilmektedir. E-Devlet’te bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Prim Ödeme Uygulaması işlemi ile SGK sitesinde bulunan ödeme sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayfa aracılığıyla ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Kredi kartı ödemelerinde kullanabileceğiniz bankalar: Ziraat Bankası, Akbank, Yapı Kredi Bankası, Vakıf Bank, Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye İş Bankası, Albaraka Türk, Burgan Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, HalkBank, Kuveyt Türk, Şekerbank, Türkiye Ekonomi Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası’dır. Bu bankaların kartları ile ödeme yapabilmeniz dışında otomatik ödeme talimatı da verebilirsiniz. Ödeme işlemi için bankaların internet bankacılığı sistemini de kullanabilirsiniz. Hangi ödemeler yapılmaktadır?

  • 4A İşveren: Cari dönem, geçmiş dönem, icra dosya, icra taksit peşinat, icra toplam borç, dosya tahsilatı, taksit tahsilatı, 7143 yapılandırma, 7020 yapılandırma, 6736 yapılandırma, 6111 yapılandırma, TP vb. ödemeleri yapabilirsiniz.
  • 4B: Cari dönem, geçmiş dönem, Sosyal Güvenlik Destek Primi, TP, yapılandırma vb. ödemeleri yapabilirsiniz.
  • Yapılandırma Ödemeleri ve Diğer Ödemeler: 6552, 6736, 7020 ve 7143 sayılı kanunlara ait yapılandırmalar, Sosyal Güvenlik Destek Primi, avans, kira, fatura, genel sağlık sigortası prim, kişi borcu, SGK borçlanma vb. ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Ödeme işleminden sonra dekontunuz kaydetmeyi unutmayınız. SGK sitesinde tahsilatlarınız ve dekontlarınız kayıtlı bir şekilde durmaktadır. Buradan görüntüleme yapabilirsiniz. Görüntüleme sırasında bilgileri kontrol ediniz.

Borcumun olmadığını nasıl anlarım? SGK borç sorgulama işlemini yapınız. Eğer işlemden sonra “Kayıt bulunamamaktadır” ibaresini görüyorsanız SGK borcunuz yoktur. SGK borcu olan kişilerde, borçların göründüğü yeni bir sayfa açılacaktır. O sayfada istediğiniz borca tıklayıp gerekli bilgileri alabilirsiniz. İsterseniz PTT şubeleri aracılığıyla da ödeme yapabilirsiniz.

SGK borcu yoktur belgesini nasıl alırım? SGK borcu yoktur belgesi için bir SGK şubesine gerekli belgeler ile başvurmanız gerekmektedir. Başvuru dilekçesi de doldurmanız gerekmektedir. Dilekçede gönderilecek kuruma ait ad, adres ve diğer iletişim bilgilerinin yazılması gerekmektedir. Bunun dışında SGK sitesinde bulunan e-Borcu Yoktur hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Bu hizmet için kullanıcı adı, sistem şifresi ve işyeri şifresi girilmelidir.

Bağkur borcumu nasıl öderim? SGK sitesi aracılığıyla Bağkur cari dönem, geçmiş dönem, yapılandırma vb. ödemeleri yapabilirsiniz. PTT şubeleri aracılığıyla; cari dönem, prim, Sosyal Güvenlik Destek Primi ve taksit peşinat ödemeleri yapabilirsiniz. Ayrıca yukarıda bulunan bankalar aracılığıyla da ödemelerinizi yapabilirsiniz. Bankaya göre ödeme şekli ve olanakları değişebilmektedir. Fakat genellikle ödeme işlemi için internet bankacılığı ile mobil bankacılık kullanılmaktadır.

SGK Prim Borcu Sorgulama Ekranı

2 thoughts on “SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.