SSK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SSK prim gün sayısı sorgulama işlemleri, ülkemizdeki milyonlarca sigortalı çalışanı yakından ilgilendiren bir konudur. Nitekim SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı sigorta kurumlarına bağlı olarak bu kurumların güvencesi altında çalışma hayatlarını sürdüren vatandaşlar, emeklilik işlemleri için kritik öneme sahip olan prim gün sayıları hakkında detaylı bilgilere ulaşmak istemekteler. Devletin kurumları tarafından belirlenen hukuki emeklilik şartlarından biri de söz konusu prim süresiyle ilgili olması sebebiyle ayrı bir önem teşkil etmektedir. Bu sebeple milyonlarca vatandaşımız tarafından internet üzerinden sıklıkla SSK prim sorgulama nasıl yapılır, nereden öğrenilir sorusuyla sıklıkla araştırma yapıldığı görülmektedir. Bu yazımızda SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı kurumlarının tek bir çatı altında bir araya getirilmesinin akabinde sigortalı çalışan vatandaşlarımızın kendileriyle ilgili olan prim sorgulama işlemlerini nasıl ve nereden yapabileceklerine dair merak edilen tüm detayları bulabilirsiniz.

SSK Prim Sorgulama

Sosyal Sigortalar Kurumu prim sorgulama işlemleri, eski adıyla SSK’ya bağlı olarak sigortalı bir şekilde çalışma hayatına devam eden milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendirmektedir. Çünkü bu vatandaşlar çalışmalarının ardından devletin belirlemiş olduğu yasal şartları karşılamaları halinde emekli olmaya hak kazanabilmekteler. Bu nedenle söz konusu prim sorgulama işlemleri emeklilik konusunda kritik bir öneme sahiptir.

Prim sorgulama işlemleri günümüzde modern devlet hizmetleri kapsamında internet ortamında kolaylıkla yerine getirilebilen uygulamalar arasında yer almaktadır. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışma hayatını sürdüren sigortalı çalışanlar, geçmiş dönemlerde olduğu gibi devlet kurumlarının önünde uzun kuyruklar oluşturacak şekilde ilgili kurumların şubelerine gitmek zorunda kalmamaktalar. Söz konusu kurumlar arasında Sosyal Güvenlik Kurumu da yer aldığından bu kurumla ilgili tüm işlemlerini internet üzerinden kolaylıkla yerine getirebilmekteler. Dolayısıyla prim gün sayısı sorgulama işlemleri de internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilen işlemlerden biri olarak öne çıkmaktadır.

SSK Prim Gün Sayısını Öğrenmek İstiyorum

SSK prim gün sayısını öğrenmek isteyen milyonlarca sigortalı çalışan, internet üzerinden yaptıkları araştırmalarda bu işlemleri nasıl yerine getirebileceklerine dair detaylı bilgilere ulaşmak istemekteler. Prim gün sayılarını öğrenerek emeklilikleri ile ilgili olan kritik bilgilere erişmek isteyen vatandaşlar bu hizmeti alabilecekleri internet platformunu araştırmaya devam etmektedir. Yazımızın devamında bu konuyla ilgili olarak detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

SSK Kaç Günüm Var Nasıl Öğrenebilirim

SSK gün sayısını öğrenmek milyonlarca sigortalı vatandaşın araştırdığı konulardan biridir. Sigortalı vatandaşlar prim gün sorgulamasını yaparak internet üzerinden bu bilgilere ulaşabilmektedir. Sorgulama ekranında söz konusu araştırmayı yapan sigortalı vatandaşa ait;

  • İlk işe giriş tarihi
  • Çalıştığı kurumda işe hangi tarihte başladığı ve hangi tarihte bu işinden ayrıldığı
  • Çalışanın ödenen toplam prim gün sayısı
  • Çalışanın maaşından yapılan kesintiler ve çalışanın mevcut ana kadar brüt kazançları
  • Çalışanın toplam hizmet süresi

gibi önemli bilgiler yer almaktadır.

SSK Prim Gün Sayısı Dokümanı

SSK prim gün sayısı belgesi, söz konusu Sosyal Sigortalar Kurumu’nun ve diğer sigorta kurumlarının Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanmasının ardından birtakım değişikliklere tabi tutulmuştur. Zira önceden Sosyal Sigortalar Kurumu olarak adlandırılan bu kurum, yapılan kanun değişikliklerinin ardından geçtiğimiz yıllarda isim ve format değişikliğine uğrayarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan 4A adını almıştır. Dolayısıyla bugün 4A’ya tabi olarak çalışma hayatını sürdüren sigortalı çalışanlar, yapılan düzenlemeden önce Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olarak çalışmaya devam etmekteydi. Bu sebeple günümüzde SSK ibaresi yerine daha çok 4A kavramı kullanılmaktadır. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda Sosyal Sigortalar Kurumu prim gün sayısı dokümanı, günümüzde 4A hizmet dökümü olarak vatandaşların hizmetine sunulmaktadır.

4A Hizmet Dökümü Nedir?

SGK 4A Hizmet dökümü belgesi, milyonlarca vatandaşımızı yakında ilgilendiren ancak pek çok vatandaşımızın da hakkında bilgi sahibi olmadığı bir dokümandır. Nitekim sigortalı olarak bir işte çalışmaya devam eden vatandaşlar özel sektörde çalışıyorlar ise geçmişte Sosyal Sigortalar Kurumu adıyla anılan ancak günümüzde yapılan düzenlemenin ardından 4A olarak adlandırılan gruba tabi olmaktadır. Bu grup Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanan SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı kurumlarından biri olarak öne çıkmaktadır.

Dolayısıyla SSK’ya prim ödeyen sigortalı çalışanlar artık 4A grubuna tabi tutulmaktadır. 4A sigortalıları iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan tüm vatandaşları kapsamaktadır.

4B Hizmet Dökümü Nedir?

SGK 4B Hizmet dökümü de internet üzerinde hakkında en çok araştırma yapılan konular arasında yer almaktadır. Yukarıda açıkladığımız gibi tüm sigorta kurumlarının Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bir araya getirilmesinin ardından 4B grubu da ortaya çıkmıştır. 4B’ye tabi olan vatandaşlar eski sistemde BAĞKUR’a prim ödeyen vatandaşlardan oluşmaktadır.

SGK Hizmet Dökümü Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet dökümü sorgulama işlemleri, günümüzde hem sigorta kurumundan hem de internet üzerinden yapılabilmektedir. Nitekim e-Devlet Kapısı sistemiyle, devletin resmi kurumlarının internet üzerinden elektronik hizmet başlatmasının ardından pek çok vatandaş bu yöntemi tercih etmektedir. Her ne kadar sigortalı çalışan, kendi adına düzenlenmiş olan SGK hizmet dökümü belgesi almak için bulunduğu ilde görevli olan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne şahsen başvuruda bulunabilse de günümüzde bu yöntemi kullanan kişi sayısı oldukça azdır. Çünkü aynı işlem internet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenen sigortalı çalışan vatandaşa ait hizmet dökümü sorgulama işlemleri, e-Devlet Kapısı sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla söz konusu belgeyi görüntülemek isteyen bir sigortalı çalışan vatandaş, öncelikle e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapmak durumundadır. Aksi halde başka bir şekilde söz konusu belgeye ulaşması mümkün değildir.

Bilindiği üzere e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapmak için de vatandaşın T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır. Daha önce e-Devlet kapısı sistemine giriş yapmayan vatandaşlar ilk olarak kendilerine ait devlet tarafından çıkarılan e-Devlet şifresini temin etmeleri gerekmektedir. Bu işlem de sadece PTT şubelerinden yapılmaktadır. Vatandaş kendi adına düzenlenen e-Devlet şifresini bulunduğu yere en yakın PTT şubesinden tedarik ettikten sonra sisteme girdikten sonra dilediği şifreyi yeni şifre olarak atayabilmektedir.

T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresiyle sisteme giriş yapan vatandaş, ana sayfa üzerinde yer alan e-Hizmetler menüsünü kullanarak bu alanda hizmet veren Sosyal Güvenlik Kurumu’nu seçmelidir. Kurumun hizmet listesi içinde yer alan “4A Hizmet Dökümü Sorgulama” bağlantısına tıklayarak vatandaş sorgulama sayfasını ekranda görüntüleyebilme imkanına sahiptir.

SSK Hizmet Dökümü İsimden Sorgulama

İsim ile SSK hizmet dökümü sorgulama işlemleri günümüzde güncelliğini yitirmiş bir uygulamadır. Nitekim bu hizmet e-Devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun elektronik hizmetleri bulunmadan önce, kurumun resmi internet sitesi üzerinden yerine getiriliyordu. Dolayısıyla prim günü sorgulamak isteyen vatandaşlar, SGK’nın resmi internet sitesine girerek bu alanda ad  ve soyad bilgileri ilgili yerlere yazdıktan sonra sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyordu. Ancak kurumun internet sitesinden kaldırılan bu hizmet doğrudan e-Devlet sistemi içine dahil edilmiştir. Dolayısıyla günümüzde e-Devlet kapısı sistemi kullanmadan hizmet dökümü belgesi almak mümkün olmamaktadır.

Bu yazımızda SSK prim sorgulama nasıl yapılır, nereden öğrenilir sorularının yanıtlarını ve 4A hizmet dökümü görüntülemek için yapılması gerekenleri sizlerle paylaştık.

SSK Prim Sorgulama 4A İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

SSK Prim Sorgulama 4B İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

SSK Prim Sorgulama 4C İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

One thought on “SSK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.