Resmi Gazete Nedir? Ne İşe Yarar?

Resmi Gazete

Bu makalemizde sizlerle birlikte resmi gazete nedir, ne işe yarar gibi sorulara elimizden geldiğince yanıtlar vereceğiz. Türkiye, Cumhuriyet yönetim biçimi ile yönetilen ve demokrasi egemen bir millet olarak yıllardır varlığını sürdürmektedir. Cumhuriyet’in ilan edilmesi ile birlikte yaşayış biçimi ve yönetim şekli alanlarında birçok noktada ciddi değişmeler oldu. Tabi ki ülkemizde Osmanlı’dan beridir süregelen sürekli bir belge odağı söz konusudur. Her işlem, hem aşama yazılı bir şekilde kayıt altına alınmak ve arşivlenmek zorundadır. Bu noktada devletin belli başlı uygulamaları var ve Resmi Gazete’de bunlardan birisi. Bu makalemizde de bilgi edinmek için bu konuyu ele alıyoruz.

Resmi Gazete Nedir?

Resmi Gazete, 1921 yılında resmi olarak yayınlanmaya başlayan ve meclis ile Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan yasa ve yönetmeliklerin yayınladığı bir yayın türüdür.

Resmi Gazete, günümüzde dijital ortamda da kullanılabildiğinden dolayı basılı olarak çıkarılmıyor. Ancak 1921 yılından itibaren basılı bir yayın organı olarak da hizmet veriyordu. Resmi Gazete, yine 2018 yılından itibaren basılı olmaktan çıkmış bir resmi yayın organıdır. 2018 yılına kadar baskılı bir şekilde yayınlanan Resmi Gazete artık sadece internet ortamında dijital bir unsur olarak kendisini gösteriyor. Nitekim birçok kişi internet sitesi hakkında da merak sahibi. Bu gazeteyi incelemek için www.resmigazete.gov.tr isimli web adresini ziyaret ederek detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Resmi Gazete Nedir?

Resmi Gazete Ne İşe Yarar?

Resmi Gazete, yukarıda da bahsettiğimiz üzere resmi bir yayın organıdır ve yönetimi de yine devlete aittir. Resmi Gazete’nin esas amacı, meclis ya da Cumhurbaşkanı tarafından alınan kararları ya da genelgeleri yayınlamak için kullanılan bir aracı yayın organıdır. Türkiye’de resmi olarak değişen bütün emirler bu gazete modeli ile birlikte kamuoyuna yansıtılır. Tabi ki devlet, bütün resmi gazete verileri için çıkarılmış olan genelgeleri arşivler.

7 Ekim 1920 tarihinden itibaren hizmete başlayan ve 1921 yılında basılı bir yayın organı haline gelen Resmi Gazete, artık tamamen dijital. Yani www.resmigazete.gov.tr adresine girdiğinizde bu sistem ile alakalı birçok seçeneği inceleme şansına sahip olursunuz. Resmi Gazete’nin arşivi de artık bu online sitede sizlerle birlikte. Yani anasayfaya girdiğinizde sağ üst köşede bir takvim sizlere sunulur. Bu takvimde yıllarca geriye giderek alınan yasal kararları ve resmileşmiş genelgeleri sorunsuz bir şekilde gün ve gün incelersiniz. 1921 yılına kadar arşivin tamamı dijital ortama aktarıldı.

Resmi Gazete’nin esas amacı şeffaflıktır. Devlet tarafından alınan bütün kararları en ince ayrıntısına kadar üzerinde işlemek zorundadır. Bu kararların ve genelgelerin tamamı bundan sonrası için de fiziki ve dijital olarak arşivlenir. Tüm kamuoyu, dijital olarak Resmi Gazete internet sitesine girerek bu anlamda bilgi edinebilir. Geçmişte ki bütün yasal düzenlemelere dair arşive de yine online olarak erişme şansına sahip olur. Bu da çok büyük bir imkan olarak kendisini gösteriyor.

Resmi Gazete’nin İçeriği Nedir?

T.C. Resmi Gazete’nin içeriği ile alakalı olarak insanların merak ettiklerini biliyoruz. Bu anlamda resmi genelgede yayınlanmış halini yalınlaştırdık ve sizlere bu anlamda birkaç madde ile özet geçmek istiyoruz. Seçenekler aşağıdaki gibi kendisini gösteriyor;

  • Kanunlar, kanun düzenlemeleri ve teklifleri,
  • TBMM İçtüzüğü ve Başkanı tarafından gelen emir ile birlikte Resmi Gazete’de yayınlanabilecek TBMM kararları,
  • Cumhurbaşkanlığı kararname ve genelgeleri,
  • Özel kanun düzenlemelerinin Resmi Gazete’de yayınlanması istenen kısmı,
  • Bakanlık, Müsteşar v.b. resmi kurum atamalarına dair kararnameler,
  • Cumhurbaşkanı vekalet işlemleri,
  • YSK seçimleri ve organ değiştirme bilgileri,
  • Sınır tespit kararları,
  • Belediye kurulması ya da bölge isimlerinin değiştirilmesine dair kararlar,

ve bunun gibi birçok resmi bilgi Resmi Gazete’de yayınlanır. Gazete’de yayınlanacak olan belgelerin önemli bir kısmı meclis ya da Cumhurbaşkanı onayınca yayınlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.