Emeklilik Yaşı Neden Yükseldi? Düşer Mi?

Emeklilik Yaşı

Bu makalemizde insanların önemli bir kısmının merak ettiği emeklilik yaşı neden yükseldi, düşer mi sorularına yanıt vereceğiz elimizden geldiğince. Her geçen gün büyüyen ve gelişen Türkiye, maddi anlamda da kendi içerisinde büyüme yoluna giderken uygulamalar değişiyor. Devlet, çıkardığı yeni yasalar ile birlikte aslında yıllardır uygulanan birçok projeyi de ciddi anlamda değiştirdi. Emeklilik, ülkemiz insanı için en önemli projelerden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Ancak insanlar, sürekli emeklilik yaşının yükseltilmesi ile alakalı olarak da ciddi bir sıkıntı içerisindeler. Bizde elimizden geldiğince sizleri bilgilendirme yoluna gideceğiz. Merak ettiklerinizi ya da fikirlerinizi yorum alanlarımızdan da bizlere iletme şansına sahip olabileceksiniz.

Emeklilik Yaşı Neden Yükseldi?

Günümüz hükümeti, özellikle başa geldikten sonra devletin harcamaları ile alakalı belli başlı çalışmalar yaptılar. Bundan yıllar yıllar öncesinde ki seçim propagandaları herkesin malumudur. 35 yaşında emeklilik gibisinden bir proje başlatılmıştı bu noktada. Dolayısı ile o hükümet, sözünün arkasında durdu ve çok ciddi bir kesimi 352 yaşında emekli etti. Bu durum, devletin hazinesinde gelir ve gider eşitliği kapsamında çok ciddi bir zarara neden oldu.

Günümüz hükümeti, iş başına geldikten sonra hazine giderleri ile alakalı olarak kapsamlı bir çalışma yaptı. Bunu nitekim medya organları aracılığı ile tüm insanlar ile de paylaştı diyebiliriz. Akabinde emekliliğin yaş sınırını yükseltti. Yani devlet hazinesinden aylık fazladan giden %50 gibi bir gider rakamını azaltarak aslında projelere ayrılan ödenekleri de arttırdı. Tabi ki bu durum insanlarımız tarafından hoş karşılanmadı. Türkiye’de ortalama yaşam rakamları yaş bazında incelediğimizde 55 – 65 arası görünüyor. Emeklilik yaşının 65 yapılmasında ki ana etken nedir?

Türkiye, özellikle birkaç senelik dilim içerisinde istihdam rakamları konusunda da az da olsa bir gelişme yaşıyor. Genç nüfusun artırılmasına yönelik projeler de devlet yardımları da yapılıyor. Hal böyle olunca da iş gücü üzerinde ki taleplerin de karşılanması kolay hale geliyor. İstihdam oranları, yıl bazında baktığımız zaman artış gösteriyor ve özellikle genç nüfus ciddi anlamda ön plana çıkıyor. Ancak emeklilik yaşının yükseltilmesi, her ne olursa olsun insanların çok da hoşuna giden bir durum değil. Özellikle de ortalama ömrün 65 ile sınırlı olduğu bir ülkede. Bu da dolayısı ile emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorunsalını da beraberinde getiriyor.

Emeklilik Yaşı Düşer Mi?

Bu konu ile alakalı olarak devlet kanadından yine yapılan resmi açıklamalar söz konusudur. Genç nüfusun artması ve ortalama yaşam rakamlarının arttığı bir ülke olma yolundayız. Devlet, hazinesi kapsamında ki yaptırımlar konusunda herhangi bir geri adım atacak gibi görünmüyor. Aksine, günümüz hükümetinin attığı adımlar ile birlikte 2048 yılında kadın ve erkeğin 65 yaş emeklilikte eşitlenmesi bekleniyor.

Günümüzde erkekler ve kadınlar arasında ki emeklilik yaşlarında farklılıklar kendisini gösteriyor. Emeklilik yaşı, tam da bu neden dolayısı ile yükseltildi. 2048 yılındaki hedefte erkek ve kadınların eşit bir şekilde emeklilik paydasında birleşmesini sağlamak. Devletin hazineye alacağı gelir artarken giderler de bu şekilde kontrol altında tutulacak. Hal böyle olunca emeklilik yaşının düşmesi haberlerine itibar edilmemeli. Bundan sonra emeklilik yaşının düşmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

Özellikle yeni gelecek hükümet de yine bu projenin devamlılığını savunur ise kim bilir, emeklilik yaş sınırı 70 dahi olabilir. Ancak bu durum, insanlar tarafından çok ciddi anlamda olumsuz olarak karşılanabilir. Günümüz devleti, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için bir proje ve alternatif düşüncesi içerisinde. Hal böyle olunca da yine merak edilen bir çok soru var. Yakın zaman içerisinde sitemizde bu sorulara da elimizden geldiğince yanıt verme yoluna gideceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.