Cimer Nedir? Cimer Şikayeti Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Cimer

Bu makalemizde sizlerle birlikte Cimer nedir, Cimer şikayeti nasıl yapılır ve ne işe yarar gibi soruların yanıtlarına biraz daha yakından bakacağız. Bildiğimiz gibi günümüz hükümeti, özellikle sosyal devlet kavramına ciddi anlamda somut adımlar ile yaklaşıyor. Hal böyle olunca da merak uyandıran bazı alternatifler kendisini gösteriyor. BİMER uygulaması ile başlayan ve yönetim biçimimizin Başkanlık sistemine geçmesi ile CİMER olan bu uygulama çok merak ediliyor. Bizde elimizden geldiğince sizleri bu anlamda bilgilendirmek ve fikir edinmenizi sağlamak istiyoruz. Şimdi öncelikle genel tanımlar ile başlayalım ve işlevlerine doğru eğilim göstererek bilgilenelim.

CİMER Nedir?

CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi), vatandaşın ihbar, şikayet ve önerilerini doğrudan bakanlık birimlerine ileten ve çözümünü takip eden bir birimdir.

Bu birim, 20 Kasım 2006 tarihi itibari ile anayasa maddesi ile resmi hale getirildi. BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) olarak faaliyetlerine başlayan sistem, zaman içerisinde Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlikte CİMER adına bağlanarak hizmet sunmaya başladı. Tamamen online olarak işleyen sistem, vatandaşların bütün taleplerini teker teker incelemek ve çözüm üretmek amaçlı olarak geliştirildi. Nitekim günümüzde devlet kurumları açısından bilhassa ciddi anlamda keskin sonuçlar doğurdu diyebiliriz. İnsanlar, böyle bir sistemin varlığından ciddi anlamda memnunlar.

Cimer Şikayet

Cimer Ne İşe Yarar?

İnsanların önemli bir kısmı, Cimer ne işe yarar sorusunun yanıtını kesin olarak veremiyor. Ancak işlevselliği itibari ile vatandaşlarla devlet birimleri arasında ki bağ diyebiliriz sanırım. Türkiye genelinde bundan yıllar yıllar öncesinde vatandaşlar ciddi anlamda zor durumda kalıyorlardı. Devletin de bundan haberdar olmadığı için herhangi bir yaptırımı olamıyordu. Hal böyle olunca sorunlar düzelmiyordu. Bu sorunlar nelerdi? Hemen birkaçından bahsedecek olursak;

  • Hastanelerin hijyeni, hemşire ve doktorların umursamazlıkları,
  • Çevre kirliliği,
  • Belediyelerin görevlerini yerine getirmemeleri,
  • Devlet kurumlarında memurların umursamazlıkları ve işlerin uzaması,
  • Eczanelerde süren uzun uzadıya kuyruklar,
  • Okullarda öğretmnelerin öğrencilere karşı fiilen müdahaleleri,

bu ve bunun gibi birçok farklı sorun kendisini gösteriyordu. Genellikle de devlet memuru statüsünde çalışanlar için söz konusu olan durumlardan birisidir. BİMER ya da günümüz uygulaması ile CİMER sistemi, bu sorunların tamamına direkt olarak devlet elinin değmesi anlamına geliyor.

CİMER üzerinden devlet kurumlarına ya da özel şirketlere, kişilere kadar şikayet, ihbar ya da öneri de bulunabilirsiniz. Yasa gereği bu şikayetlerin tamamı doğrudan okunmalı, değerlendirilmeli ve bir sonuca bağlanmalıdır. Tabi ki her gün bu sistemi binlerce insan kullandığı için zaman konusunda aksamalar olabilir. Ancak her ne olursa olsun tüm şikayetler değerlendirilir. Özellikle toplumsal konularda Cumhurbaşkanı şikayetleri doğrudan inceleyerek müdahale etme yoluna gider. Bu, sosyal devlet olma yolunda atılan en ciddi ve en somut adımlardan birisi olarak dikkatleri çekiyor diyebiliriz sanırım. Tıkır tıkır işleyen ve insanları da ciddi anlamda memnun eden bir şikayet sistemi.

Cimer Şikayeti Nasıl Yapılır?

CİMER, günümüzün en önemli devlet projelerinden birisi olarak dikkatleri çekiyor demek yanlış olmaz sanırım. Cimer şikayeti nasıl yapılır sorusunu birçok kişi soruyor. Bu konuda net bir şekilde bilgileri olmadığından dolayı sitemizde onları bilgilendirme yoluna gidiyoruz. Yine diğer aşamalar ile alakalı olarak merak ettiklerinizi yorum alanlarımızdan bizlere sorabilirsiniz. Şimdi aşamalar ile alakalı olarak hemen sizlere bilgi verecek olursak;

  • Bilgisayarınızdan ya da telefonunuzdan www.cimer.gov.tr adresine girin. Direk gitmek için TIKLAYIN.
  • Sağ kısımda bulunan BAŞVURU YAP sekmesine tıklayın.
  • Burada dilerseniz kimlik bilgilerinizi girerek dilerseniz ise e-Devlet bilgileriniz ile giriş yaparak ilerleyin.
  • Ardından karşınıza kimlik bilgilerinizin ve MERNİS (adres) bilgilerinizin yazdığı bir ekran gelir.
  • Adresinizi doğrulamak için aşağıdaki tikleri işaretleyin. Yukarıda ise şikayet mi, öneri mi yoksa diğer seçeneklerden hangisi olduğunu seçip ilerleyin.
  • Ardından başvurunuz ile alakalı detayları uzun uzadıya yazabileceğiniz 1000 kelime sınırı içeren bir ekran sizleri karşılayacak. Buradan tüm taleplerinizi ve iletinizi eksiksiz bir şekilde yazın.
  • Son olarak başvurunuzu gönderdiğinizde sizlere bir başvuru numarası verecektir. Yazmış olduğunuz mail adresinize de başvuru sonucunuzun bildirimi gelecektir.

Günümüz CİMER başvuruları 15 günlük bir zaman dilimi içerisinde çözüme kavuşturulmakta. Ancak sürecin yoğunluğuna ya da ciddiyetine göre bu süreçler daha da uzamaktadır. Devlet, bu süreler ile alakalı olarak vatandaşlara herhangi bir garanti ya da istedikleri yönde bir çözüm garantisi sunmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.