GSS Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK Genel Sağlık Sigortası Sorgulama nasıl yapılır? Sorgulama işlemleri E-devlet portalından Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama başlığı altında yapılabilmektedir.

GSS borç sorgulama T.C. kimlik No ile E-devlet şifresini girerek yapılır. Bu sorgulama ile Genel Sağlık Sigortası prim borçları görülebilir. E-devlet şifresi PTT şubelerinden alınmaktadır.

GSS borç sorgulama Ziraat Bankasından da yapılabilmektedir. Ayrıca SGK prim ödemeleri ve GSS yapılandırma ödemeleri de Ziraat Bankası’nın internet sitesinden, ATM’den, şubeden ve mobil bankacılık hizmeti ile ödenebiliyor.

GSS Nedir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda kişilerin sağlıklarının korunması amacıyla sağlık riskleri ile karşılaşılması durumunda oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigorta olarak tanımlanmaktadır.

GSS bağlanan kişiler sosyal güvenlik haklarından yararlanmak için yapılan gelir testinin ardından yapılandırılan prim borçlarını aylık düzenli olarak ödemeleri gerekir.

GSS Prim Borçlarının Silinmesi

Prim borçlarını ödemeyen veya geciktiren sigortalıların üzerinde GSS borçları birikir. Biriken borçlara her ay faiz işler. GSS borçları tüm sigortalılar için ödenmesi zorunlu olmasına rağmen 25 yaş altındakiler ve öğrenciler kanunda yapılan bir değişiklikle muaf tutulmuştur.

GSS Borçları Nasıl Silinir?

GSS borcunu sildirmek isteyen öğrenciler, okudukları eğitim kurumundan öğrenci belgesini alarak ve nüfus cüzdanı ile SGK’ya başvurmaları gerekiyor. Geçmiş dönemlere ait borçlar dahil tüm borçlar başvurunun ardından siliniyor.

Genel Sağlık Sigortasının Amacı Nedir?

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlıklarının muhafazası, hastalandıklarında tekrar sağlıklarına kavuşmaları, iş kazaları ile meslek hastalıkları, doğum ve çeşitli hastalıkların tıbbi tedavi ve sağlık hizmetlerinin sağlanması, iş göremezlik durumunun ortadan kalkması veya minimize edilmesi amaçlanmaktadır.

Kimler Genel Sağlık Sigortalısı Sayılırlar?

Türkiye’de ikamet eden sosyal güvencesi olan kişiler yani SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı sigortalıları, isteğe bağlı sigortalı ve emekliler ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler GSS kapsamında sayılmaktadır. Ayrıca hiçbir güvencesi olmayanlardan;

  • Yeşil Kart verilen kişiler,
  • Sığınmacılar ve vatansızlar,
  • 65 yaş aylığı alanlar,
  • İstiklal Madalyası sahibi olup Şeref Aylığı alanlar,
  • Vatani hizmet tertibi kanunu hükümlerine göre aylık alanlar,
  • Nakdi tazminat kanunu hükümlerine göre aylık alanlar,
  • Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kanunu hükümlerine göre ücretsiz bakım ve rehabilitasyon hizmetinden yararlananlar,
  • Harp malullüğü aylığı alanlar,
  • Terörle mücadele kanunu kapsamında aylık alanlar,
  • Köy kanunun 74/2’ye göre görevlendirilen kişiler,
  • Oturma izni almış yabancılardan yabancı bir ülkede sigortası bulunmayanlar,
  • İşsizlik ödeneğinden yararlananlar,
  • Sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir ve aylık bağlanmış olan kişiler,
  • Bunların dışında kalıp başka ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan kişiler de genel sağlık sigortalısı sayılırlar.

GSS’li Sayılmayanlar

Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler, devlet kurumlarının dış temsilciliklerinde istihdam edilen ve sürekli oturum izni veya bulunduğu ülke vatandaşlığını alıp sosyal güvenlik sigortalısı olduğunu belgeleyen Türk uyruklu sözleşmeli personel ile Türkiye’de bir yıldan az süreyle yerleşik olanlar genel sağlık sigortalısı ve genel sağlık sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılmazlar.

GSS İle İlgili Gelişmeler

Son zamanlarda GSS borçları ne zaman silinecek soruları artmıştır. Bununla ilgili çeşitli söylentiler çıkmış olsa da somut bir gelişme olmamıştır. Ancak TBMM’de görüşülen ‘Vergi ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’ ile 31 Mart 2018 tarihine kadar olan GSS borçları yapılandırma işlemine tabi tutulacak.

GSS borçlarını yapılandıran kişiler yapılandırma şartlarını taşıyor iseler, geçmiş döneme ait borçları önemsenmeden 2018 sonuna kadar yatıracakları ilk taksitin ardından genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayacaklar

Genel Sağlık Sigortasında Gelir Testine başvurmayanlar için başvuru süresi 30 Kasım 2018 tarihine kadardır.

TC Kimlik No İle GSS Borç Sorgulama E-Devlet

One thought on “GSS Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.