Emekli Maaşı Hesaplama 2020 Emekli Maaşı

Uzun yıllar çalışarak emekli olmuş bir çok insan hayatlarını aldıkları bu maaşla idame ettirmektedirler. Her senenin sonunda maaşlara gelen zam ve maaşlara yansıma oranı merak konusu olmaktadır.  Emekli maaşları çalışılan gün sayısı ve ödenen prim miktarına göre belirlenmektedir. Önceki sisteme göre emekli maaşlarında ne kadar artış olduğu maaş yatana kadar bilinmemekteydi. Yatan emekli maaşlarında da hatalar çıkabilmekteydi. Yeni kurulan sistemle internet üzerinden emekli maaşlarını öğrenme kolaylığı doğmuş oldu. 2020’de emekli maaşları SSK emeklileri için SGK’nın resmi internet sitesinden sorgu yapılırken, Bağ – Kur emekli maaşları ise  e- Devlet sistemi üzerinden sorgulanabilmektedir.

İnternet Üzerinden Emekli Maaşları Nasıl Sorgulanır

Emekli maaşları çalışma günü, yaş, ve prim ödemelerine göre belirlenmektedir.  4A (SSK)’dan emekli olan bir kişi emekli maaşlarını öğrenmeleri için, SGK‘nin internet sitesinde açılan sorgulama ekranına T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus ili ve doğum tarihi gibi kimlik bilgileri yazılarak öğrenilebilmektedir.

4B Bağ – Kur emeklilerinin emekli maaşlarını öğrenmeleri ise, e – Devlet sistemi üzerinden açılan ekrana T.C kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra açılan ekranda esnaf veya tarım işçisi seçeneklerinden uygun olan seçilerek emekli maaşı öğrenilebilmektedir.

Emekli Maaşlarında Kişi Başı Değişen Oranlar

Emekli maaşlarındaki farklıklar çalışılan gün sayısı ve ödenen prime miktarına göre değişmektedir. Örneğin prim miktarını yüksek ödeyen bir kişinin maaşı ile, asgari miktarını ödeyen kişi arasında büyük farklılıklar  oluşmaktadır. Bunun dışında her yıl iki kez  Ocak ve Temmuz ayı olmak üzere emekli maaşlarına yapılan zam oranı kısmen maaş miktarına göre yansıdığı için   ortaya daha fazla fark çıkabilmektedir. Maaşın yattığı anlaşmalı banka her yıl gelen zam ve enflasyon oranına göre maaş miktarlarını hesaplayıp emekli vatandaşın hesabına yatırmaktadır.

2020 Emekli Maaşları

2020’in ilk ayında  belirlenen emekli maaşları, geçen yılın 6 aylık döneminde oluşan enflasyon değişimi baz alınarak yapılmaktadır. Buna  göre işçi emeklileri yeni yılın ilk altı ayı için 5.66 oranında zam almaktadır. Ortalama 9 milyon SSK ve Bağ – Kur emeklisinin maaşına Temmuz ayında enflasyon tahminlerine göre 4.02 oranında zam yapılması düşünülmektedir.  Maaşlara verilen zam yine yeni yılın ilk altı ayındaki enflasyon oranlarına göre olacak. Yeni yılın ikinci zammı 3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon verilerinin açıklanmasıyla  kesinleşecek. Yine aynı ay içerisinde emekli vatandaşlar emekli maaşlarını alabilecekler.

En Düşük Emekli Maaşı

2020’de işçi emeklisi ve memur emeklisine yüzde 5.66’lık zam oranı ile en düşük emekli memur maaşına 137 TL., en düşük işçi emeklisinin maaşına 50 ila 83 TL. arasında zam yapılmıştır.  Zamlı maaşlara ayrıntılı baktığımızda;

  • En düşük emekli memur maaşı 2,660 TL.
  • En düşük işçi emekli maaşı (2000 yılından sonrası) 1,650 TL.
  • Yine en düşük işçe emeklisi maaşı (2000 yılından öncesi) 933 TL.
  • En düşük esnaf ( Bağ – Kur) emeklisi maaşı 1. 452 TL.’dir.

Emekli Maaşı Nasıl Arttırılır

Emekli maaşı ancak çalışılırken arttırılır. Bu sebeple emeklilik planının 8 veya 10 yıl öncesinden yapılması gerekmektedir. Çalışırken ne kadar yüksek maaş alınırsa emeklilikte alınan maaşta o kadar fazla olmaktadır. Çünkü emekli maaşı hesabında maaşların tamamı baz alınmaktadır. Fazla çalışmak veya fazla prim tek başına maaşın artmasına etki etmemektedir. Aynı zamanda SSK’dan emekli olanların emekli maaşı, Bağ – Kur emekli maaşlarından daha fazla olarak görünmektedir. Emekli olmadan önce son 3.5 yıl içinde tavandan kazanç bildirilirse, tavandan bildirilen kazanç için her ay için ilerde alınacak emekli maaşına yansıdığı bilinmektedir.  Bunun dışında çalışılan dönemde,  yılda uygulanan ikramiye, prim kira, yol yardımı gibi yardımlar alınıyorsa ve prime doğru bir şeklide yansıyorsa emekli maaşına etkisi olabilmektedir.

Emekli Maaşlarında Uygulanan 3 Ayrı Dönem

Emekli maaşı hesabında 3 ayrı dönem dikkate alınmaktadır. Bunlar; 2000’e kadar olan dönem, 2000 ile 2008 arası dönem son olarak da 2008 sonrası dönemdir. Belirtilen 3 dönem için ayrı ayrı hesaplar yapılmaktadır. 2000 yılı öncesinde gösterge hesabı yapılırken, şimdilerde refah payları da eklen. Her iki hesap türünde de en önemli etkin çalışırken aylık kazanç olmaktadır.

Emekli Maaşlarında Bilinmesi Gerekenler

Günümüz şartlarında emeklilik yaşlarını erkene çekmek mümkündür. Erkeklerde askerlik, kadınlarda da doğum borçlanması sayesinde emeklilik yaşının erkene çekilmesi mümkündür. Erkeklerde emeklilik yaşını erkene çekmek için, askerliğin işe girmeden önce yapılması gerekmektedir.

Yıpranma payı ile erken emeklilik de mümkündür. Yıpranma payında her yıl 12 ay çalışan birisinin 15 ay çalışmış kabul edilmektedir. Bu uygulama genellikle ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlara yönelik sağlanan bir kolaylıktır.

Emeklilere maaşlarına ek olarak promosyon uygulaması 1 Mart itibari ile başlamıştır. Maaşı 1000 liranın altında olan emeklilere 300 lira, 1000 ile 2000 arası maaş alanlara 375 lira, 2000 TL. üzerinde maaş alanlara 450 lira olmaktadır.

Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ

One thought on “Emekli Maaşı Hesaplama 2020 Emekli Maaşı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.