KYK Öğrenim Kredisi Ödenmezse Ne Olur?

KYK Öğrenim Kredisi

Bugün ki makalemizde KYK öğrenim kredisi ödenmezse ne olur sorusuna ilişkin günümüze dair yasal bilgileri elimizden geldiğince cevaplayacağız. Bildiğimiz gibi eğitime yapılan yatırımlar günümüzde çok ciddi anlamda artış gösterdi. Hükümet, özellikle gelirlerinin çok önemli bir kısmını zaman içerisinde eğitim sektörüne de kaydırmıştır. Özellikle üniversite eğitimini teşvik için KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) kurulmuş ve tüm sorumluluk da bu birime aktarılmıştır. Şimdi bu anlamda elimizden geldiğince sizlere tanım yapacak ve bilgiler sunacağız.

KYK Öğrenim Kredisi Nedir?

KYK öğrenim kredisi, devletin üniversite kazanan öğrencilere öğrenim süreleri boyunca sorun yaşamamaları açısından geri ödemeli olarak sunduğu yardım parasıdır.

Bunu aslında kredi gibi düşünebilirsiniz. Devlet, sizleri bankalara zorunlu bırakmadan kendi yapıları içerisinden borç para veriyor ve sizleri eğitim süresince maaşa bağlıyor. Sonrasında da bu verdiği parayı ekonomik durumunuzu da dikkate alarak zaman içerisinde geri ödemenizi bekliyor. Günümüzde geri ödeme noktasını ciddiye almayan çok fazla öğrenci olduğunu da net olarak söylememiz gerek. Tabi ki borcumu geri ödemeyince bir şey olmaz diye düşünüyorsanız bu durum beraberinde ciddi manada sıkıntı getirir. Şimdi bu sorunun yanıtını elimizden geldiğince sizlere sunacak ve fikir edinmeniz için elimizden geleni yapacağız.

KYK Öğrenim Kredisi Ne Zaman Ödenmeye Başlar?

Öncelikle KYK geri ödemeleriniz ile alakalı olarak tüm detayları e-Devlet hesabınız üzerinden sorunsuz şekilde öğrenirsiniz. Öğrenim kredisi ödeme detayları konusunda e-Devlet sistemi üzerinde tarihlerde net olarak belirtilmiştir. Bu noktada kredi alan kişinin mesleki hayatı da ciddi manada dikkate alınır.

Öğrenim kredisi, en geç kişi iş bulması ya da bulmaması durumunda mezuniyetin ardından 2 sene sonra başlar. Ödemediğiniz her dönem için genel borç tutarı üzerine faiz uygulanır.

KYK Öğrenim Kredisini Ödemezsem Ne Olur?

Hiç iyi olmaz, öncelikle bunu açık ve net bir şekilde söylemek gerekiyor. Devlet, parasını kimsede bırakmaz ve kimsenin parası da devlette kalmaz. Dolayısı ile durumunuz ne olursa olsun ve geç dahi olsa bu borcu devlete geri ödemek zorundasınız. Devlet, öncelikli olarak uzunca bir süre faiz işleterek borcunuzu kendiniz ödemeye başlamanız için bekler.

Tabi ki bekleme süresi de bir yere kadar devam eder. Sonrasında devlet, bu borç ile alakalı olarak sizin adresinize bir tebligat gönderir. Tebligata cevap alamaması durumunda ise bu borcu Gelir İdaresi Başkanlığı yani vergi dairelerine devreder. Vergi dairesi kısa süre içerisinde sizlere 2 adet tebligat gönderir ödeme için.

Buna cevap alamaması durumunda borcun tahsili için İCRA DAİRELERİ kapsamında işlem başlatılır. O borç, sizden gerekirse maaş haczi ya da mal haczi gibi seçenekler ile devlet tarafından direk olarak tahsil edilir. Bu sizin ticari ve bankacılık siciliniz üzerinde de çok ciddi anlamda sıkıntı yaratır. Bu nedenle bilerek ve isteyerek kesinlikle ödemememizlik yapmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.