2020 İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

İnsanların güvenlikleri için hemen her alanda gerekli olan tedbirler alınmakta ve bu iş ile ilgilenen uzmanlar bulunmaktadır. Bu uzmanlar arasında yer alan iş güvenliği uzmanları da aynı amaç için görev yapmaktadır. Son dönemde popüler meslekler arasına giren iş güvenliği uzmanları ile ilgili bir takım sorular sorulmaktadır. Özellikle bu kişilerin aldıkları maaşlar fazlasıyla merak edilmektedir. 2020 İş güvenliği uzmanı maaşları ne kadar sorusu bundan dolayı sıklıkla insanlar tarafından sorulmaktadır. Bu yazımızda iş güvenliği uzmanlarının almış oldukları maaşların ne kadar olduğu ve maaşların nelere göre fark ettiğini anlatacağız. Böylece bu mesleği yapmayı düşünen kişiler maaşlar hakkında fikir sahibi olacaktır.

2020 İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar ve Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir? 

İş güvenliği uzmanları adından da anlaşılacağı gibi işyerlerinde görev yapmakta ve buradaki çalışma şartlarının daha güvenli hale gelmesi için çalışmaktadır. İş güvenliği uzmanları kendi içlerinde farklı sınıflara ayrılmakta ve bu sınıflara göre belli işyerlerinde görev yapmaktadırlar. 2020 İş güvenliği uzmanı maaşları ne kadar sorusunun cevabı da görev yapılan sınıfa göre farklılık göstermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere iş güvenliği uzmanlığı standart bir meslek olmayıp belli sınıfları bulunmakta ve buna göre maaşlar alınmaktadır. Bu noktadan sonra kimlerin iş güvenliği uzmanı olabileceğiyle ilgili soruya cevap verelim. Herkes bu mesleği yapamamaktadır. Bazı şartlar istenmektedir. İş güvenliği uzmanı olacak kişiler şunlardır:

  • Mühendislik ya da mimarlık eğitimi veren fakültelerden mezun olmuş kişiler
    • Teknik öğretmenler
    • Kimyager, fizikçi ya da biyolog unvanına sahip olanlar (Kimya, fizik ve biyoloji mezunları)
    • Üniversitelerde bulunan iş sağlığı ve güvenliği lisans ya da ön lisans programlarından mezun olan kişiler

A Sınıfı Sertifika Sahibi 2020 İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar? 

İş güvenliği uzmanları ile ilgili genel bilgiler yukarıda verilmiştir. 2020 İş güvenliği uzmanı maaşları ne kadar sorusuna tekrar dönecek olursak öncelikle dikkat edilmesi gereken bir hususu vurgulamakta fayda vardır. İş güvenliği uzmanları bulunmuş oldukları sınıflara göre maaş almaktadır. Bu sınıflar A, B ve C olarak isimlendirilmektedir. Bu sınıflardan en fazla maaşı A sınıfı sertifikaya sahip olan uzmanlar almaktadır. Fakat bu noktadan sonra da alınan maaş hakkında net bir rakam telaffuz etmek doğru olmayacaktır. Bu durumun temel nedeni olarak bu kişilerin çalışma şartları gösterilebilir. Görev yapılan işyeri sayısı, buralardaki görevli personel sayısı ve görev yapılan işyerlerinin tehlike sınıfları gibi bir takım unsurlara göre alınan maaşlar değişmektedir. A sınıfı sertifikaya sahip olan kişilerin çalışabilecekleri yer sayısı oldukça fazladır ve buna bağlı olarak alınan maaş 5 bin lira ile 50 bin lira arasında değişmektedir. 2020 İş güvenliği uzmanı maaşları ne kadar sorusunun cevabının bu kadar değişken olmasının nedeni yukarıda bahsedilen unsurlar ve uzmanların bu unsurları nasıl değerlendirdiği ile ilgilidir. Dolayısıyla net bir rakamdan söz etmek çok zordur fakat en fazla kazan iş güvenliği uzmanları A sınıfı sertifikaya sahiptir.

B ve C Sınıfı Sertifika Sahibi 2020 İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar? 

2020 İş güvenliği uzmanı maaşları ne kadar konusunda en fazla kazanan A sertifikanın ardından B sınıfı sertifikaya sahip olan uzmanlar gelmektedir. B sınıfı sertifikaya sahip olan uzmanların iş alanları da A sınıfı kadar olmasa da geniş sayılır. A sınıfı sertifikaya sahip olan uzmanlar her yerde görev yaparken B sınıfı sertifikaya sahip olan uzmanlar tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde görev yapabilmektedir. Bu sınıf sertifikaya sahip olan kişilerin çok tehlikeli olan işyerlerinde çalışma yetkileri bulunmamaktadır. Çok tehlikeli yerlerde görev yapma hakkı sadece A sınıfı sertifikaya verilmiştir. Buna bağlı olarak B sınıfı güvenlik uzmanları biraz daha az kazanmaktadır. Kazandıkları miktar yine yukarıda bahsedilen unsurlara göre değiştiğinden net rakam söylenememektedir. Bu kişiler 2 bin ile 20 bin TL arasında kazanabilmektedir.

2020 İş güvenliği uzmanı maaşları ne kadar sorusu son olarak C sınıfı sertifikaya sahip olan iş güvenliği uzmanları için cevaplandırılabilmektedir. Yazımızın üst bölümlerinden de anlaşılacağı gibi C sınıfı sertifikaya sahip olan iş güvenliği uzmanlarının çalışma alanları biraz daha sınırlıdır. Buna bağlı olarak da almış oldukları maaşın daha düşük seviyelerde olduğu söylenebilmektedir. Diğer sertifikalara sahip olan uzmanların maaşları hakkında net rakam telaffuz etmek çok zor iken C sınıfı için bu biraz daha kolaydır. Bu sınıf sertifikaya sahip olan uzmanlar eğer bir işyerinde ya da OSGB bünyesinde görev yapıyor ise asgari ücret ya da buna yakın bir miktar maaş almaktadır. Fakat bunun dışında bu uzmanlar birden fazla yerde görev yapmak suretiyle almış oldukları maaşların 2.500 TL civarına çıkmasını sağlayabilmektedir. 2020 İş güvenliği uzmanı maaşları ne kadar sorusunun cevabı buradan da anlaşılacağı gibi biraz da uzmanlar kendi elinde ve çalışabilecekleri işyeri sayısındadır.

2020 İş güvenliği uzmanı maaşları ne kadar konusu genel itibariyle bu şekildedir. Yazımızdan da anlaşılacağı gibi bu uzmanların maaşları hakkında net bir rakam verebilmek neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla da iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişiler yukarıda anlatılanlara göre ne kadar maaş alabileceğinin biraz da kendi ellerinde olduğunu anlaması gerekmektedir. A sınıfı sertifika sahibi olduktan sonra alınacak maaş miktarı da kişileri fazlasıyla tatmin edecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.