2020 Evde Bakım Parası Ne Kadar Oldu, Şartları Nelerdir?

2020 yılında evde bakım aylığının miktarı; yeni yapılan zamlar ile birlikte 1.315 TL olmuştur. Bakıma muhtaç olan ve ağır engelli raporu olan kişilere bakmak isteyen kişilerin alabileceği bir aylık türüdür. 2020 yılında; 12 ilde ödenmekte olan bir aylıktır. Bu iller şunlardır:

  • Hatay
  • Aksaray
  • Kırklareli
  • Ordu
  • Edirne
  • Amasya
  • Afyonkarahisar
  • Bolu
  • Samsun
  • Tokat
  • Sakarya
  • Kahramanmaraş

İlgili illerdeki ağır engelli birçok kişiye bakan kişilerin hesaplarına düzenli olarak evde bakım aylığı yatırılmaktadır. Bu maaş sadece bakıma muhtaç olan kişinin bakımını üstlenen kişiye verilmektedir. Ayrıca bu maaşlar her ayın 15’i ile 31’i arasında ilgili kişilerin hesaplarına aktarılmaktadır.

Evde Bakım Parası Alabilmek İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Evde bakım parası alabilmek için aranan şartlar şunlardır:

  • Birinin üzerinden evde bakım parasının alınabilmesi için; kişinin Engelli Sağlık Kurulu raporunun olması gereklidir. Ayrıca bu raporda kişinin en az %50 oranında engelli olduğu belirtilmelidir. Raporda bulunan ağır engelli kısmının ise evet olarak işaretlenmiş olması gereklidir.
  • Birinin üzerinden evde bakım parasının alınabilmesi için; bu kişinin hayatını idame ettirebilmesi için bir başkasına muhtaç olması gereklidir. Beslenme gereksinimini, giyinip soyunma eylemini, tuvalet ihtiyacını, merdiven inip çıkma ihtiyacını ve bunun gibi birçok günlük ihtiyacını tek başına karşılayamaması gereklidir.
  • Bir kişinin üzerinden evde bakım aylığının alınabilmesi için; kişinin yaşadığı eve giren toplam paraya bakılmaktadır. O dönem için belirlenen asgari ücretin 2/3’ünden az miktarda paranın girdiği evlerde yaşayan kişiler bu parayı alabilmektedir. Öğrencilerin aldıkları burslar ve öğrenci kredileri; eve giren toplam geliri hesaplarken bu hesaba dahil edilmemektedir.
  • İlgili yönetmelik kapsamında; kişinin bakıma muhtaç bir engelli olma koşullarını sağlıyor olması gereklidir.

Evde Bakım Parası Başvurusu Yapabilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evde bakım parası başvurusu yapabilmek için gerekli belgeler şunlardır:

  • Hem evde bakım parası alacak olan kişinin hem de bakılacak olan kişinin nüfus cüzdanı gereklidir.
  • Bakıma muhtaç olan kişinin, engelli olduğuna dair devlet hastanelerinden alınmış olan sağlık kurulu raporu gereklidir.
  • Bakıma muhtaç olan kişinin 2 adet vesikalık fotoğrafı gereklidir.
  • Bakıma muhtaç olan kişinin öğrenim durumunun ne olduğuna dair kanıtlayıcı bir belge gereklidir.
  • Bakıma muhtaç olan bir kişi eğer vasi sahibi ise; bu kişiye vasi atandığı zamana ait mahkeme kararı ile başvuru yapılması gereklidir.
  • Bakıma muhtaç olan kişinin anne ve babası boşanmış ise; kişilerin boşanmalarını kanıtlayan bir belge sunulması gereklidir.

Evde Bakım Parası Nasıl Alınmaktadır?

Evde bakım parasının alınabilmesi için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Öncelikle bakıma muhtaç olan kişi için; Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nden bir sevk alınması gereklidir.
  • Bu sevk ile birlikte bir devlet hastanesine gidilerek sağlık kurulu raporu alınmalıdır. İlgili sağlık kurulu raporunda kişinin %50 ve üzerinde bir engeli olması ve ağır engelli olması gereklidir.
  • Kişi gerekli belgeler ile ve bu rapor ile birlikte başvurusunu yaptıktan sonra kişinin muhtaçlık oranı değerlendirilmektedir.
  • Kişinin gerekli şartları sağladığı kanaatine varıldığında; evde bakım aylığı kişiye bağlanmaktadır.

Evde Bakım Parasına Ne Kadar Zam Yapılmıştır?

Evde bakım parasına yapılan zam; %1.01 oranındadır. Ocak ayında %1.06, şubat ayında %0.16, mart ayında %1.03, nisan ayında %1.69, mayıs ayında %0.95 ve haziran ayında da %0.03 enflasyon artışı yaşanmasının ardından; 2020 yılında bu 6 aylık enflasyonun evde bakım paralarına yansıması %1.01 olmuştur. 2018 yılında 1.179,40 TL evde bakım parası alan kişiler; 2020 yılında 1.315 TL evde bakım parası almaya başlamaktadır.

Evde Bakım Maaşının Sorgulaması Nasıl Yapılmaktadır?

Evde bakım maaşının sorgulamasının yapılabilmesi için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Kişinin öncelikle bir e-devlet şifresinin olması gereklidir. Kişi eğer e-devlet şifresi yok ise; herhangi bir PTT’ye gitmelidir ve kendisine e-devlet şifresi almalıdır.
  • https://www.turkiye.gov.tr adresine girilmesi gereklidir. Bu adrese girdikten sonra; sağ üst köşede bulunan giriş yap butonuna tıklanmalıdır. Ardından T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile beraber giriş yapılması gereklidir.
  • Kişi e-hizmetlerin listelendiği listeden; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı seçmelidir.
  • Alt seçeneklerden engelli evde bakım ödeme bilgileri sorgulama seçeneğini seçmesi gereklidir.
  • Açılan sayfada kişinin engelli bakım aylığı ile ilgili bütün bilgilere ulaşabilmesi mümkündür.

Evde Bakılan Kişinin Vefat Etmesi Halinde Ne Yapılmalıdır?

Evde bakılan kişinin vefat etmesi halinde yapılması gereken; kişinin öldüğünü ilgili il müdürlüğüne bildirmektir. Kişilerin bu bildirimde bulunabilmeleri için maksimum 15 gün süreleri vardır. Kişilerin 15 günü geçirmesi veya engelli yakınlar öldüğü halde aylığı almaya devam etmeleri durumunda; haklarında hukuki ve idari bir işlem başlatılmaktadır. Eğer bu durum geç fark edilir ise; kişinin o süreçte aldığı haksız evde bakım aylıkları faizi ile birlikte geri talep edilmektedir.

Evde Bakılan Kişinin Adres Değişikliği Yapması Halinde Ne Yapılması Gereklidir?

Evde bakılan kişinin adres değişikliği yapması durumunda yapması gereken; yeni adresini il müdürlüğüne bildirmektir. Kişinin bu bildirimi yapabilmesi için; ikametgah belgesine ihtiyacı vardır. Yeni ikametgahına ait belge ile birlikte il müdürlüğüne giderek; adres değişikliği bildirimi yapabilmesi için kişiye 15 günlük bir süre verilmektedir. Kişinin bu 15 günlük süreyi aşması durumunda ise; kişinin hakkında hukuki ve idari işlem yapılmaktadır.

Evde Bakım Parası Alan Kişinin İzin Hakkı Var Mıdır?

Evde bakım parası alan kişinin izin hakkının var olup olmaması; kişinin çalışma durumuna ve mesleğine göre değişiklik göstermektedir. Eğer evde bakım parası alan bir kişi memur ise; kendisine özel izin hakkı tanınmaktadır. 657 sayılı yasa ile belirlenen bu durum; memurların sağlık raporu alması durumunda geçerli olan bir ücretli izni tasvir etmektedir. Memurların toplamda 90 gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır. Ayrıca memurlara bu süreyi uzatma hakkı da tanınmıştır. Ancak bu uzatma haklarını sadece bir kere kullanabilmektedirler. İzni uzatmaları durumunda; kendilerine 90 günlük bir izin süresi daha verilmektedir. Özel sektör çalışanı olan kişilere ise; böyle bir hak tanınmamıştır. Evde bakım parası alan özel sektör çalışanlarının ücretli izin kullanabilme hakları yoktur.

Evde Bakım Parası Alan Kişi Başka Bir İşte Çalışabilmekte Midir?

Evde bakım parası alan kişi başka bir işte çalışabilmektedir. Kişinin hali hazırda sigortalı bir işte çalışıyor olması; evde bakım parası almasına engel değildir. Kişi işe gidip geldikten sonra kalan vakitlerinde engelli kişiye bakabilmektedir. Bu kabul edilen bir mazerettir. Ancak evde bakım aylığı alabilmek için gerekli olan şartların sağlanması gereklidir. Eve giren paranın asgari ücretin 2/3’ünü geçmemesi durumunda, kişinin çalışması herhangi bir problem teşkil etmemektedir.

Bakıma Muhtaç Olan Kişinin Sağlık Raporunun Süresi Dolar İse Ne Yapılmalıdır?

Bakıma muhtaç olan kişinin sağlık raporunun süresi dolar ise; evde bakım aylığı kesintiye uğramaktadır. Kişinin sağlık raporunun bitmeden yenilenmesi gereklidir.

Hasta Bezi SGK Karşılama Şartları Nelerdir, Nereden Alınır?

SGK Gün Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

AGİ Dahil Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

One thought on “2020 Evde Bakım Parası Ne Kadar Oldu, Şartları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.