Düz Taban Polisliğe Engel mi?

Binlerce gencin hayali olan polislik ve polis olabilme şartları, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tekrar gözden geçirildi. Buna göre 2018 yılındaki yeni kriterler oluşturuldu.  İçerisinde “Düz taban polisliğe engel mi?” sorusunun da bulunduğu birçok konuda kararlar kesin olarak verildi.

Düz taban nedir?

Her şeyden önce ciddi bir sağlık problemi olduğunu burada belirtmemiz gerekmektedir. Kişinin uzun süre ayakta kalamamasına, yürüyememesine ve de koşamamasına neden olur. Ayrıca normal hayattaki yürüyüşlerde farklılıklar oluşması olarak da tanımlanabilir.

Düz taban, ayağın taban kısmının düzleşmesi anlamına gelir. Küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkabilen bu hastalık için ilk belirti, ayakların içe doğru basılması olarak görülebilir.

Derecelerine göre düz taban

Düşük derece olduğunda kişinin hayatını birkaç adım için etkilememektedir. Ancak uzun süre yapılan yürüyüş neticesinde bel bölgesinde ciddi ağrılara sebep olabilmektedir. Gerekli tıbbi müdahale ve tedavi sağlandığı takdirde kişi günlük yaşamına devam edebilmektedir.

Orta derece düz taban rahatsızlığında ise yürüyüş ve koşma gibi işlevler kısa süreli olarak yerine getirilebilinir. Ancak çok uzun süreye yayılmamak şartı ile.

Yüksek derecedeki düz taban durumunda ise gecikmeden tedaviye başlanılmalıdır.

Yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında konunun ciddiye alınması gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü yürümek, insan yaşamı açısından temek fonksiyonlardan biridir ve önlemi alınmadığı durumlarda baştan sona her konuda etki sahibi olabilmektedir. Özellikle mesleki açıdan dert olabilecek bu problem, söz konusu polislik gibi sürekli ayakta olmayı gerektirecek bir meslek olduğunda da tabi ki etkisini gösterebilmektedir. Bu açıdan bakıldığında ise akla tabi ki “Düz taban polisliğe engel mi?” gibi sorular gelebilmektedir.

Yapılan ilk değişiklikler

Polis Meslek Eğitim Merkezleri ve Emniyet Polis Meslek Yüksek Okulları’nın Sağlık Şartları Yönetmelikleri üzerinde bir dizi değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerin her biri de Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Yapılan yeni düzenlemeler ile “Düz taban polisliğe engel mi?” sorusunun cevabına dair net açıklamalar da yapılmıştır. Ayrıca lazer ile yapılan göz ameliyatlarının eleme sebebi olmayacağı da açıkça belirtilmiştir.

Şekillenen son değişikliklere göre düz taban polisliğe engel mi?

Genel anlamda “Düz taban polisliğe engel mi?” sorusuna cevap olarak, “Evet, engeldir.” diyebiliriz, tabi ki detayları bilinmediği sürece… Yönetmeliğe göre eski yıllardan beri bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin polislik mesleğini yapamadıklarını biliyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğü ilgili yönetmeliğin şartları kısmında şu karara varmayı uygun bulmuştur:

  1. bölüm: Ortopedi ve Travmatoloji’de 12. ibareye göre, ‘Düz tabanlık öğrenciliğe engeldir.’ denilmektedir. Bu da doğrudan doğruya polis olunamayacağını anlatmak için yeterlidir. Ancak daha detaylı okunduğunda Flexible pes planus’tan muzdarip olanların sağlam olarak kabul edileceğinin yazdığını görürüz.

Flexible pes planus’un polisliğe etkisi

Ayağın en temel görevi vücut olarak tüm ağırlığın bir yerden başka bir yere taşınmasını sağlamasıdır. Ayaklar her adım atma hareketi ile birlikte topuktan başlanarak ayağın ön kısmına doğru bir esneme halini tekrarlamak zorundadırlar. Bu işlev vücudun yaylanma mekanizması olarak adlandırılır. Yaylanma mekanizmasının en önemli parçası ise, yine ayağın iç kısmında bulunan iç kavis yani ark’tır. Arkın olmayışı ise flexible pes planus olarak adlandırılır.

Polislik için flexible pes planus’ta genellikle çocukluk çağında tanı konulma işlemi yapılmış olur. Hasta ayağını yere basmadığı müddetçe iç kavisin var olduğu görülür. Ama yere basma hali ile yine aynı kavisin ortadan kaybolduğu anlaşılarak bu tanı rahatça konulabilinmektedir.

Konuyu bağlayacak olursak, “Düz taban polisliğe engel mi?” şeklindeki bir sorunun cevabı “Evet.”tir. Derecesi fark etmeksizin polis olmanın önünde büyük bir engel oluşturur. Ancak flexible pes planus’tan kaynaklanan bir düz taban durumunuz var ise yetkili hastane ve doktorlardan aldığınız raporlar ile siz de polis olabilirsiniz.

Son polislik elemelerinde neler oldu?

Sadece üniversite mezunlarının girebildiği Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde 6 ay eğitim alınarak teşkilata girilebilindiği yasada belirtilmektedir. Son kontenjan açıklığı ve elemelerden önceki başvuruların sayısı ise geçtiğimiz zamanlarda 38.000 kişiyi buldu. Ancak bu müracaatlar arasından sadece 2.800 kadarı kabul edildi.

Polis adayların ilk eleme sebebi ise yapılan istatistiksel çalışmalar ile belli oldu. Kadın ve erkeklerin merak ettikleri “Düz taban polisliğe engel mi?” sorusu maalesef ki bu sırlamalarda çok arka sıralarda kaldı. Kadınlarda başlıca eleme sebebi 1,65 metrelik boy sınırının altında kalmak, erkeklerde ise aşırı kilolu olma durumu öne çıktı. Bu nedenleri ise vücutta belirgin izler (dövme ve yara gibi), titreme, sorulan soruyu algılayamama ve kellik takip etti.

Kadınlardaki boy uzunluğunun önümüzdeki yıllarda 1,63 metreye düşürülmesi beklenmektedir. Erkeklerde ise aranan boy şartı 1,67 metre aynı kalacaktır.

Bir polisin temel özellikleri nelerdir?

Yukarıdaki “Düz taban polisliğe engel mi?” konusuna ek olarak bir de temel özelliklerden bahsetmezsek konu yarım kalırdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün meslek standartları kapsamında değerlendirdiği bu niteliklere göre bir polisin sahip olması gereken tüm tutum, bilgi, beceri ve davranışlar sırası ile belirlenmiştir. Buna göre en temel özellikleri:

  • Soğukkanlı
  • Güler yüzlü
  • Detaylara önem veren
  • Kararlı
  • Etkili ve güzel konuşabilen
  • Enerjik
  • Esnek çalışmaya yatkın
  • Misafirperver
  • İyi niyetli
  • Sır saklayabilen
  • Sabırlı
  • Araştırmacı
  • Sempatik
  • Temiz
  • Araç-gereç kullanımını bilen
  • Duyarlı
  • Çalışkan
  • Dürüst
  • Titiz
  • Yeniliklere açık

olarak belirlenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.