2020 Muhtaç Ailelere Karşılıksız Kömür Yardımı

2020 Bedelsiz kömür yardımı almak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile resmî gazetede yayınlanan karardan sonra muhtaç aileler için mümkün hale gelmiştir. Karar kapsamında 2019 yılında her ve ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları muhtaç olan ailelere karşılıklı olarak kömür yardımı yapacaktır. Yardım başvuruları ile ilgili incelemeler yapıldıktan sonra dağıtım yapılacak olan ailelere kömür sevkiyatı, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ve Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından yapılacaktır.

Kömür Yardımı Nedir?

2003 yılından bu yana Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları tarafından Türkiye Kömür işletmelerinden sağlanan kömürler, ihtiyaç sahibi ailelere kışlık yakacak ihtiyacını karşılamak amacıyla verilmektedir. Kömür yardımı 2020 yılında hane başına en az 500 kilo olmak üzere dağıtılmaktadır. Hane başına verilecek olan 500 kilo yakacak yardımı asgari tutarı simgelemektedir. Ailenin ihtiyaç durumuna göre mütevelli heyeti tarafından belirlenecek olan tutar yardım olarak verilmektedir. İhtiyaç olan ailelere Yapılan bu yakacak yardımı programı hem ailelerin kışlık yakacak ihtiyacını karşılamakta hem de ülkemizin atıl yeraltı kaynaklarının ekonomiye kazandırmaktadır.

Kömür Yardımının Şartları Nelerdir?

Türkiye’de bir ailenin kömür yardımı alabilmesi için ihtiyaç sahibi olması gerekmektedir. Kömür yardımının karşılıksız olarak alınabilmesi için hane içerisinde kişi başına düşen gelir in net asgari ücretin üçte birinden az olması gerekmektedir. Kömür yardımı yılda bir kez ve kış dönemi öncesinde yapılmaktadır.

Kömür yardımına başvuran kişinin muhtaçlık durumu kurum tarafından incelenmektedir. Gerçekten muhtaç durumda olan ailelerin tespiti durumunda kömür yardımı verilmektedir. Kömür yardımı şartları arasında en önemli olanı ailenin kişi başına düşen gelirinin muhtaçlık sınırı altında olmasıdır. Başvuruda bulunacak olan kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.

Kömür Yardımı İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Kömür yardımı başvurusu için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidilmelidir. Başvuru yapılabilmesi için SYDV kayıtlarında bir dosyanızın bulunması şarttır. Vakıflar yaptıkları yardımlar için muhtaç ailelerin listesini bulundurmaktadır. Başvuru yapacaksanız ve SYDV kayıtlarında dosyanız bulunmuyorsa bir dilekçe yardımı ile dosya açılması için talepte bulunabilirsiniz.

Özellikle nüfusun yoğun olduğu mahallelerde yardıma muhtaç olan her ailenin kaydının tutulması mümkün değildir. Bu sebeple başvurunuzu yapmalı ve dosyanız yoksa açılması için talepte bulunmalısınız. İhtiyacı olan ailelere yardım edilmesi konusunda tek kurum SYDV değildir. Yardımlarla ilgili belediyelere, kaymakamlıklara, valiliklere ya da sivil toplum kuruluşlarına da başvuruda bulunabilirsiniz.

Kömür Yardımı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Kömür yardımı sorgulama 2019 yılında E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kapsamında yardımları dağıtan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ’nın yaptığı yardımlara ilgili sorgulamaları kolaylıkla yapabilmek mümkün olacaktır. Bu sorgulama işlemi için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresine giriş yapılması gerekmektedir.
  • Adrese giriş yapıldığında sayfada yer alan ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneği tıklanmalıdır.
  • Tıklama işleminden sonra kimlik doğrulama sayfası açılacaktır. Kimlik doğrulama sayfasında kimlik doğrulama alternatiflerinden size en uygun olanı ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza yapılan sosyal yardımlarla ilgili detaylı sorgulama sonucunu görebilirsiniz.

Sorgulama işlemi online olarak E-Devlet sistemi üzerinden yapılabildiği gibi Alo 144 aranarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın danışma hattı aranarak da yapılabilmektedir. Alo 144 ya da Alo 180’i arayarak kömür yardımı ile ilgili detaylı bilgi alabilir, sorgulamanızı yapabilirsiniz.

SYDV Tarafından Verilen Diğer Aile Yardımları

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen yardımlar, muhtaç olan ailelerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve daha rahat geçinebilmeleri için verilmektedir. Muhtaç olan aileler için verilen yardımlar farklı kategorilere ayrılmıştır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından muhtaç ailelere yapılan yardımlar şunlardır;

  • Gıda Yardımları: Dar gelirli muhtaç ailelere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen aile yardımları arasında bulunan gıda yardımlarından faydalanmak için vakıflara müracaat edilmesi gerekir. Gıda yardımı almanın koşulu ikamet edilen ilçede başvuru yapmak olmaktadır. T.C. kimlik belgeleri ile yapılan başvurularda bazı durumlarda fakirlik belgesi talep edilmektedir.

Müracaat sonunda vakıf görevlilerinin oluşturduğu komisyon tarafından yapılan inceleme sonucunda aileye verilecek gıda yardımı için olumlu ya da olumsuz sonuç belirlenmektedir. Yardım almak için sosyal güvence sahibi olunmaması yanı sıra herhangi bir gelire sahip olunmaması şartları bulunmaktadır. Muhtaç ailelere yapılan gıda yardımları yılda iki kez dini bayramlar öncesinde yapılmaktadır.

  • Barınma Yardımları: Eski bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan muhtaç ailelere oturulmayacak derecede olan evleri için bakım ve onarım için yardım imkânı sağlanmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ihtiyaç sahibi ailelere yapılan bu yardım ile kötü şartlarda barınmak zorunda kalan vatandaşların evlerinin bakım ve onarımı yapılarak sağlıklı ve sıcak bir yuvaya kavuşmaları sağlanmış olacaktır.
  • Sosyal Konut Projesi: Sosyal güvencesi olmayan ve muhtaç durumda bulunan ailelere ev yapımlarını desteklemek amacı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından T.C. başbakanlık Toplu Konut İdaresi aracılığı ile sağlanan ev yapımı yardımlarını kapsamaktadır.
  • Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardımlar: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından eşi vefat eden kadınlara düzenli olarak verilen nakit yardımlardır. Resmi nikahlı eşi vefat eden kadınların muhtaç durumda olduğu tespit edilirse bu yardım programından yararlanabilirler. Eşi vefat etmiş olan kadının yaşadığı ailede sosyal güvence sahibi kimsenin olmaması ve T.C. vatandaşı olması gerekir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hak sahibi kadınlara sosyal yardım desteği yapılmaktadır. Bu yardımdan faydalanan kadınlar çalışmaya başlar ise ya da evlenir ise bu yardımdan faydalanamazlar. Böyle bir durumda verilen yardım kesilmektedir.
  • Yetim Ve Öksüz Çocuklara Yönelik Yardımlar: Anne ve babası vefat etmiş olan çocuklara yönelik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen nakdi sosyal yardımlar arasında bulunmaktadır. Bu yardımdan yararlanma hakkına sahip olan çocukların 18 yaşından küçük olması gerekir. Muhtaç çocukların mağduriyetini gidermek adına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen yardım paraları düzenli olarak hak sahibi yetim ve öksüz çocuklara ödenmektedir.
  • Asker Ailelerine Yardım: Askerlik görevinin sürdürmekte olan er ve erbaşların ihtiyaç sahibi muhtaç ailelerine destek olmak amacı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen yardımlar arasında bulunmaktadır. Evli olan askerlerin eşleri, bekar olan askerlerin ise anneleri bu yardımdan yararlanabilmektedir.
  • Doğum Yardımı: 15 Mayıs 2015 tarihinde ve daha sonrasında yapılan canlı bebek doğumları için verilen sosyal yardım parasıdır. Mavi kart sahiplerinin yararlandığı doğum parası yardımlarında annenin sağ ve Türk vatandaşı olması koşulu ile yapılacak başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine yapılırken yurt dışı başvuruları konsolosluklar aracılığı ile yapılmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olan ailelere yapılan yardımlar için en önemli şart, ailenin kişi başına düşen gelirinin muhtaçlık sınırı altında olmasıdır. İhtiyacı olan ailelere yapılan bu yardımlar, ailelerinin geçimlerinin kolaylaşması ve fakirliğe düşülmemesi adına yapılmaktadır.

İBB Sosyal Yardım Kartı Ne Zaman Açılacak?

Kaymakamlık Para Yardımı

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yardım Başvurusu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.