2020 Emeklilik Şartları ve Hesaplama

2020 yılında emekli olabilme şartları ve emekli olununca ne kadar maaş alınacağı her çalışan tarafından oldukça merak konusudur. İster özel sektör çalışanları olsun isterse de kamuda çalışan vatandaşlar olsun emekli olacağı günü beklemekte ve emekli olduğunda alacağı ücretin ne kadar olacağını araştırmaktadır. Emeklilik hesaplanmasında prim ödemeleriyle birlikte işe başlama tarihi, emekli olmak isteyen kişinin yaşı, cinsiyeti, engellilik durumu gibi pek çok özellik emeklilik yaşının ve emeklilik ücretinin belirlenmesine doğrudan etki etmektedir.

Emekli olunmasında sigortalılık süresi oldukça önemli bir konudur. Sigortalılık ilk işe giriş tarihinden itibaren işveren ya da kamu tarafından SGK’ya yatırılan primler olarak karşımıza çıkmaktadır. Emekli olmak için düzenli olarak bu primlerin yatırılması düzenli olmasa da belli prim ödeme gün sayılarının ve gerekli yaş şartlarının bir arada gerçekleşmesi zorunludur.

Emekli Olabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Emekli olabilmek için birtakım kanuni şartların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir. 3600 günden emeklilik şartları şeklinde bazı özel koşullar kişiden kişiye göre değişse de emeklilik için aşağıdaki şartların bir arada gerçekleşmesi zorunludur. Bu şartlar:

  • Belirli bir süre sigortalı olarak çalışmak veya isteğe bağlı sigortalılık kollarında belli süre kayıtlı olmak gerekmektedir. Eski sistemde Bağ kur, Emekli Sandığı ve SSK olarak ayrımlar söz konusu olmakla birlikte tüm sigorta kolları Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilmiş 4A-SSK, 4B Bağ kur ve 4C Emekli Sandığı sigorta kolları olarak SGK bünyesinde ortak olarak hizmet vermeye başlamıştır.
  • Belirli sürelerde sosyal güvenlik kurumuna sigorta prim borcu ödemesi yapmak gerekmektedir. SGK sisteminde aylık prim gün sayıları emeklilik hesabında önem arz etmektedir. 1 ay 30 gün ve 1 yıl 360 prim gün sayısı üzerinden belirlenmekte ve emekli olabilmek için bir miktar prim ödemesinin yapılması şartı aranmaktadır.
  • Yaş faktörüne emekli olabilmek için önemli şartlardandır. Kadın ve erkeğin emeklilik yaşı ile işe başlangıç tarihine göre emekliliğin hak edileceği yaş farklılık oluşturmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Ne Zaman Emekli Olurum Uygulaması

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet adresi olan www.sgk.gov.tr internet adresi üzerinden emekli yaşı hesaplama uygulamasıyla ne zaman emekli olunabileceği bulunabilmekte ve emeklilik hesabı yapılmaktadır. Ne zaman emekli olurum sayfasında bulunan;

  • Cinsiyet,
  • Doğum tarihi,
  • Hizmete başlama yılı,
  • SSK prim ödeme gün sayısı,
  • Diğer sandıklara ait gün sayısı,
  • Askerlik gün sayısı,
  • Fiili gün sayısı,
  • Yurt dışı gün sayısı,
  • 3600 prim gününün doldurulduğu tarih

Kısımlarını kendi bilgilerinizle uyumlu şekilde doldurmanız ve gönder butonuna tıklamanız halinde emekli olabilmeniz için kalan süre, prim ödeme gün sayısı, kalan hizmet süresi gibi bilgilere ulaşabilir ve ne zaman emekli olabileceğinizi kolayca hesaplayabilirsiniz. Ne zaman emekli olurum uygulaması SSK’lı, Bağ kurlu ya da kamu çalışanı ayrımı gözetilmeksizin 4A, 4B ve 4C sigorta kollarından tümüne hizmet vermekte ve emeklilik yaşının hesaplanmasında vatandaşlara tahmini sonuçlara ulaşma imkanı sağlamaktadır.

Kademeli Artışa Göre Emeklilik Hesaplama

Emeklilik hesaplamasında getirilen uygulamalarla birlikte 8 Eylül 1999’dan önce erkekler için 43 kadınlar içinse 38 olan emeklilik yaşı arttırılmış ve emeklilik koşulları ilk işe başlama tarihi, sigortalılık süresi, yaş ve prim ödeme şartına göre yeniden düzenlenmiştir. Kademeli artış olarak belirlenen bu sisteme göre 8 Eylül 1999’dan önce işe giren kimselerin 25 yıllık sigortalılık süresini doldurma şartıyla birlikte ilk işe başlama tarihlerine ve primlerine göre emeklilik hesabı yapılabilir. Örneğin 01/01/1985 yılında işe başlayan bir erkek 48 yaşında ve 5225 gün ile emekli olabilecekken 01/01/1986 yılında işe başlayan bir erkek şahıs 49 yaşında ve 5300 gün prim ödeyerek kademeli olarak emekli olabilecektir.

İlk işe başlama tarihi 09/09/1999 ile 30/04/2008 arasında olanlar ise 25 yıllık sigorta süresi, erkeklerde 60 kadınlarda 58 yaş koşulu ve 7000 gün prim ödeme şartlarını yerine getirmelilerdir. 01/05/2008’den sonra sigorta başlangıcı yapanlar içinse emeklilik yaşı 25 yıllık sigortalılık, erkek 60 kadınlarda 58 yaş ve 7200 gün prim şartı aranmaktadır.

E-Devlet Üzerinden Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim Sorgulaması

Devlete dair imkanların teknolojik altyapıyla vatandaşlarla buluşturulmasıyla birlikte Emekli sandığı emeklilik hesaplama (4C), bağ kur emeklilik hesaplama (4B), SSK emeklilik hesaplama (4A) işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. E-Devlete PTT aracılığıyla e-Devlet şifresi alarak ww.turkiye.gov.tr üzerinden girebilir ve ana ekranda bulunan arama kısmına ‘normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim’ yazarak ilgili emeklilik hesaplama sayfasına giriş yapabilirsiniz.

E-Devlet emeklilik hesaplama sistemi daha az bilgi gerektirdiğinden kullanıcıların yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır. Emekli olma durum sorgulama sayfasında 4A, 4B, 4C sigorta kollarından hangisinde bulunuyorsanız işe başlama tarihinizle birlikte tercih yaparak sorgulama yapmanız halinde;

  • Emeklilik yaşınız,
  • Kaç gün prim ödemesi yapmanız gerektiği,
  • Kaç yıl sigortalı bulunmanız gerektiği

Bilgileri anında aktarılmakta ve emeklilik hesabı yapmanıza olanak tanınmaktadır.

Bağ kur (4B) Emekli Aylığı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bağ kur emekli aylığı veya SGK sisteminde tanımlandığı şekilde 4B emeklilik işlemleri yine SGK’nın resmi internet sitesinde bulunan e-SGK, Vatandaş ve son olarak 4B sigortalıları için emekli aylığı hesaplama şeklindeki seçenekler tercih edilerek kolayca gerçekleştirilmektedir. Bu işlemleri sırasıyla sistem üzerinden tıklayarak bağ kur emekli aylığınızı hızlı bir şekilde hesaplayabilirsiniz.

Bağ kur emeklilik hesaplama 2020 esnaf veya tarım bağ kuru şeklinde sınıflandırılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun aylık hesaplama uygulamasıyla emekli olunduktan sonra alınacak yaklaşık emekli maaşı ortaya çıkarılmaktadır. Bu uygulamada yalnızca sorgulama sırasında T.C. kimlik numarasına ihtiyaç duyulduğundan oldukça pratik bir şekilde 4B emekli aylığı hesaplama işlemleri yerine getirilmektedir.

Emekli Sandığı (4C) Emekli Aylığı ve Emekli İkramiyesi Hesaplama

Emekli olmayı hayal eden kamu görevlileri memur emekli maaşı hesaplama uygulamasıyla hem emekli olduklarında alacakları maaşı hesaplayabilir hem de alacakları toplu ikramiye hakkında tahmini bir rakamı www.sgk.gov.tr internet adresinden dakikalar içinde görüntüleyebilirler. Bu sorgulama işleminin yapılabilmesi için birtakım bordro bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. SGK’nın resmi internet sitesine giriş yapıldıktan sonra;

  • Ana sayfada sağ üst köşede bulunan e-SGK seçeneği,
  • Açılan sayfada yer alan vatandaş seçeneği,
  • Son olarak karşınıza çıkan sayfada yer alan 4C emekli ikramiyesi ve maaşı hesaplama

Seçeneklerinin tek tek tercih edilmesi halinde kamu çalışanlarına ait emeklilik hesaplama sayfasına ulaşılacaktır. Burada derece, kademe, ek gösterge, hizmet ayı ve yılı, kademe yılı, ikramiye yılı, aylık tarihi gibi maaş ve çalışma bilgilerinin girilmesiyle emeklilik maaşı başta olmak üzere ne kadar ikramiye alınacağı verilen bilgiler ışığında ortaya konulmaktadır.

SSK’lı Çalışanlar (4A) İçin Aylık Emeklilik Maaşı Hesaplama

Özel sektörde çalışan kimseler SSK’dan ne kadar emekli maaşı alırım konusunda emekli olduklarında alacakları maaş miktarını merak etmektedir. Diğer sigorta kollarında olduğu gibi www.sgk.gov.tr internet adresi üzerinden 4A sigortalıları için emekli aylığı hesaplama uygulamasıyla eskiden SSK’lı olanlar da emekli aylıklarını hesaplayabilirler. 4A emekli aylığı hesaplanması uygulamasında;

  • C. kimlik numarası,
  • SSK sicil numarası,
  • Baba adı,
  • Nüfus il,
  • Doğum tarihi

Gibi bilgilerin ilgili satırlara doğru ve eksiksiz girilmesi ve sorgulama yapılması halinde emekli olunduğunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanacak aylık tutarı görüntülenebilmektedir.

One thought on “2020 Emeklilik Şartları ve Hesaplama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.