SGK Rapor Parası Sorgulama 2020

2018 yılı için brüt asgari ücret 2.029,50 TL olarak belirlendi. Bilindiği üzere SGK rapor parası sorgulama 2018 için yapılacak tüm hesaplamalar bu rakamlar üzerinden yapılmaktadır. Buna göre de 2020’de SGK’dan gün başına alınabilecek en düşük rapor ücretleri belli oldu.

Bu düzenden para alabilmek içinse elinizdeki raporu hastalık, doğum ya da iş kazası raporu olarak hazırlatmanız gerekiyor.  Ayrıca geçici iş görememezlik raporu olarak da tabir edilen hastalık, analık, iş kazası ve meslek hastalıkları için de yine aynı yolu izlemelisiniz.

Rapor parası nedir?

Geçici bir süre için sigortalı çalışanın iş görememezliğine sebep olacak hastalık, iş kazası ya da doğum gibi sebepler dolayısı ile aldığı rapor sonucu, çalışamadığı sürece dair SGK’dan aldığı paradır. Ancak kişinin bu raporu SGK rapor parası sorgulama 2020 sürecinde kullanabilmesi için yine SGK tarafından görevlendirilmiş sağlık kuruluşlarından alması gerekir.

Şartlar nelerdir?

SGK rapor parası sorgulama 2020 için tabi ki belli başlı şartlar aranmaktadır. Kısaca özetleyecek olursak:

  • SSK rapor parası ya da istirahat parasını alabilmek için rapor alınan tarihten önceki bir yıl boyunca en az 90 günlük sigorta priminin yatmış olması gerekiyor.
  • SGK, 1 ve 2 günlük raporlar için ödeme yapmaz. Ödemeler 3. günden itibaren başlar. Ayrıca işvereniniz de size bu 2 günü ödemek zorunda değildir. Yani 10 günlük alınan rapor için 8 günlük rapor ödemesi yapılır.
  • İş kazalarında ise durum biraz daha farklıdır. Eğer bu tür bir kaza geçirip rapor ile belgelemişseniz geriye dönük 1 yılda 90 gün şartı aranmaz ve raporlu olunan toplam gün sayısı tam olarak ödenir. Yani 5 gün raporluysanız, 5’i de ödenecek demektir.
  • Doğum raporlarında da, doğum öncesi 1 yılda en az 90 gün prim sayısı aranır. Ayrıca analık raporlarında 112 günlük ödemeler yapılır. Çoğul doğumlar için 126 günlük ödemeler mevcuttur.

Süreç nasıl işler?

Herhangi bir iş görememe durumu baz alındığında bireyin öncelikle ilgili sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir. Buradan gerekli muayene ve tetkikler sonucu, üzerinde tarih, çalışılamayacak zaman ve veriliş nedenlerinin yazılı olduğu bir rapor kişiye teslim edilir. Daha sonra aynı rapor, çalışanın doğrudan iş verenine ya da muhasebesine gönderilir. 5 gün içinde e-rapor’a kaydı yapılır ve SGK yetkilileri gerekli sorgulamaları yapar. Onay verildiği takdirde kişi SGK rapor parası sorgulama 2020 için e-devletten süreç ile ilgili bilgi sahibi olabilir ve PTT’ye giderek de ücretini alabilir.

Rapor sorgulama işlemleri

e-devlet üzerinden birçok işlem yapılabilmektedir ve SGK rapor parası sorgulama 2020 de yine buradan yapılır. Eğer bu bilgilendirmeyi online olarak görmek istiyorsanız:

  • https://www.turkiye.gov.tr/ adresine tarayıcınız aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
  • Devamında sizden istenen T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girin.
  • Şifrenizi girdikten sonra aşağıdaki iki yolu da takip edebilirsiniz:

e-Hizmetler Sosyal Güvenlik Kurumu Ortak (4A / 4B / 4C) Hizmetler 4A / 4B İş Görememezlik Ödemesi Görme Geçici İş Görememezlik Online Sorgulama Sonucu

ve ya

e-Hizmetler Sosyal Güvenlik Kurumu Şahıs Ödemeleri Hizmetleri Şahıs Ödemesi Sorgulama

  • “Merkeze gönderildi.” deniyorsa rapor ücreti ile ilgili işlem tamamlanmıştır. Eskiden ödemenizi olduğunuz ya da bir sonraki ayın 8 ile 14’ü arasında Ziraat Bankası’ndan alabiliyordunuz. Ancak 20 Temmuz 2017 itibari ile SGK ve PTT’nin kendi aralarında yaptıkları protokol sayesinde artık PTT’lerden alabilirsiniz ve eğer PTT’den alacaksanız, SGK’nın ödemeyi yapışından sonra 1 hafta kadar beklemeniz gerekebilir.
  • “Ödendi.” yazıyorsa da ya ödemeyi almışsınızdır ya da paranız SGK’da kayıtlı banka hesabınıza gönderilmiştir.
  • “Emanete alındı.” şeklinde bir ibare varsa, ödemenizi gerekli zaman aralığında almamışsınız demektir. Bu yüzden de para SGK tarafından geri alınmıştır. Ancak bu bilgi paranızı alamayacağınızı göstermez. SGK rapor parası sorgulama 2020 için kullandığınız yol üzerinden ödeme sistemine hesabınızı tanımlayabilirsiniz. Böylece ödemeniz banka hesabınıza yollanır.
  • Ekranda “Rapor parası bilgisi yok.” notunu görüyorsanız da raporunuz henüz sisteme kaydedilmemiş demektir. Bununla beraber de tabi ki işlem yapılmaya henüz başlanmamıştır.

Rapor parası ATM’den alınır mı?

SGK rapor parası sorgulama 2020 işlemlerinin hepsini yaptınız ve sıra geldi paranızı almaya… Yalnız burada tüm işlemlerinizi PTT gişelerinden yapmak zorundasınız. Ancak sistemde tanımlı bir hesap numaranız varsa ATM’leri kullanabilirsiniz.

PTT’de para en fazla ne kadar bekler?

Ödemenizin yapıldığı gün başlangıç sayılarak 2 ay boyunca paranız PTT’de bekletilir. Ancak bu süre boyunca bizzat gidip alımını yapmazsanız ödemeniz “Emanete alındı.” durumu için SGK’ya geri gönderilir.

PTT’den başka seçenek yok mu?

Anlaşmalı olan bankalar:

  • Ziraat Bankası,
  • Vakıf Bank,
  • Halk Banksı
  • Akbank,
  • Burgan Bank,
  • Fiba Bank,
  • Türk Ekonomi Bankası,
  • Garanti Bankası

üzerinden hesaplarınızı SGK sistemine kaydederek buralardan da ödeme alabilirsiniz.

Banka hesabı tanımlama

SGK rapor parası sorgulama 2020 için PTT’ye her defasında gitmek istemiyorsanız ilgili bankaya dilekçe vererek hesabınızın tanımlı olmasını sağlayabilirsiniz. Tam tersi olarak SGK’ya da dilekçe verebilir ya da e-devlet sistemi içerisinden giriş yaparak banka hesabınızı kaydedebilirsiniz. Bunun için:

  • https://www.turkiye.gov.tr/ adresine gidin.
  • Yine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile birlikte kullanıcı alanınıza ulaşın.
  • e-Hizmetler Sosyal Güvenlik Kurumu Şahıs Ödemeleri Hizmetleri Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama

yolunu kullanabilirsiniz.

Rapor sorgulama için telefon numarası var mı?

Tabi ki var. İsteğiniz dahilinde Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayarak gerekli tüm bilgileri alabilirsiniz.

Ziraat Bankası Rapor Parası Sorgulama

TC İle Rapor Parası Sorgulama

One thought on “SGK Rapor Parası Sorgulama 2020

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.