Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir

Türklerin eski yıllardan beridir her zaman silaha merakı olduğu gibi son zamanlarda silahlanma hızla artış göstermekte iken ruhsatlı silahların yanı sıra ruhsatsız silahların el altından satışı oldukça artmıştır. Toplumun her kesiminden rahatsızlığı dile getirilen silahlanma haklı olarak dile getirilmiş olsa da gerçekten ihtiyacı olan kişilerde ruhsatsız silah sahibi olan ve pervasızca hareket eden kişiler yüzünden mağduriyet yaşamaktadırlar. Ev ve iş yerlerinde yaptıkları işlerden veya konumlarından dolayı silah bulundurmak zorunda olan kişiler ruhsat alma zorunlulukları bulunmaktadır. Alınan ruhsatlar iş yerinde veya ev olmak üzere iki çeşitte verildiği gibi taşıma ve bulundurma olarak ta değişmektedir. Silah sahibi olmak isteyenler için Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?  Bilgisi verelim.

Silah Alacaklar İçin Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Silah sahibi olan kişiler bulundurma ruhsatı almaları halinde silahlarını iş veya evlerinden başka yere götürme imkanları bulunmadığı gibi üzerilerinde de taşıyamazlar. Üzerinde taşıyıp yakalandıkları zaman ruhsatlı olsa dahi haklarında 6136 sayılı Kanuna Muhalefet suçundan işlem yapılmaktadır. Silahlarını üzerinde taşımak isteyen kişiler almış oldukları ruhsatın bulundurma yerine taşıma olması gerekmektedir. Silahlarda oluşabilecek bir arıza, iş yeri veya mesken taşıması yapıldığı zaman silahınızı bulunduğunuz bölgeye götürebilmeniz için bağlı bulunduğunuz Polis veya Jandarma birliklerinden silahınız ile ilgili yol nakil belgesi alarak bu belge sayesinde üzerinizde bulundurabilirsiniz. Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?  İncelemek gerekmektedir.

21 yaşını doldurmuş ve silah bulundurmaya sağlık yönünden herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan kişiler müracaat edebilirler. Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Denildiğinde istenilen belgeler arasında;

  • Nüfus Cüzdanı,
  • Silah ruhsat talep formu,
  • İlgili Kuruma yazılmış dilekçe,
  • 4 adet resim,
  • Tam Teşekküllü Devlet Hastanesinden alınmış sağlık raporu,
  • Vergi Dairesinden alınan borcu yoktur evrakı,
  • Ruhsat için yatırılması gereken harç dekontu,
  • Parmak izi belgesi,
  • Dosya hazırlanması gereken evraklar arasında bulunmaktadır. Bu evraklar meskende bulunduracak için geçerli olurken işyerinde bulundurma ruhsatı alacak olan kişiler bu evraklara ek olarak;
  • İşyeri ruhsat bilgileriniz,
  • İşyeriniz ile ilgili Vergi dairesinden alacağınız yazı,
  • İşyerine ortaklığı bulunan kişiler tarafından karar defter bilgisi hazırlamaları gerekmektedir.

 Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Evraklar Neye Teslim Edilmektedir?

Hazırlanan evraklar bağlı bulundukları Emniyet Müdürlüğüne teslim edildikten sonra haklarında yapılan araştırma sonucunda evraklarda herhangi bir eksiklik bulunmuyor ve yapılan araştırmada bir olumsuzluğa rastlanılmaması halinde valinin onayına sunulduktan sonra ruhsat işleminiz tamamlanmış olmaktadır. Size verilen evrak ile silahınızı temin ettikten sonra 30 gün içerisinde alınan bulundurma ruhsatına işlemesi yapılmaktadır. Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?  Sorusu ile ilgili bakılacak olunursa istenilen evraklar herkesin tamamlayabileceği evraklar dandır. Ancak bulundurma veya taşıma ruhsatı ile ilgili olarak son kararı Vali vereceği için kimi zaman red etme durumu da söz konusu olmaktadır.

Gerekli evrakları teslim etmenizin ardından yapılan işlemlerin akabinde talep edilen bulundurma ruhsatı iş yoğunluğuna göre ne zaman karar verileceği tam olarak bilinmemektedir. 2018 yılı içerisinde yapılan düzenleme ile birlikte silah bulundurma harcı 1.470,90 TL olarak belirlenirken, taşıma talep edenler 4.596,50 TL yatırmaları gerekmektedir. Bunun yanında ruhsat sahibi olup ruhsatını yenilemeyen kişiler ile sonradan rahatsızlığı ortaya çıkan ve bunu resmi birimlere bildirmeyen kişilerin ruhsatları iptal edilerek bu kişilere tekrar ruhsat verilmemektedir. Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?   Sorusunda en önemli evraklar arasında hastaneden alınması gereken sağlık raporudur.

Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Alınacak Sağlık Raporu

Özel hastanelerden alınan raporlar geçersiz olduğu gibi, devlet veya üniversite hastanelerinden alınacak raporlarda Psikiyatri, Ortopedi, Göz, Dahiliye, Nöroloji ve Kulak Burun Boğaz birimlerinden muayene edilerek son aşamada Silah Ruhsat Almasında Sakınca Yoktur ibaresinin yer alması gerekmektedir. Alınan raporlar alındığı tarihten itibaren 6 ay geçerlilik süresi bulunduğu için Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Soruna evraklarınızı tamamladıktan sonra raporunuzu almanızı tavsiye edilmektedir. Ruhsat için istenilen harç parası en son müracaat yapacağınız zaman yatırılmaktadır.

Bunun yanında üzerinde, iş yerinde veya evlerinde ruhsatsız silah bulunduran kişiler silahlarını yakalatmaları durumunda silahın ve mermilerin niteliklerine göre 5 ile 8 yıl arasında hapis cezası bulunduğu gibi  mermisi az ve silahı niteliksiz olan kişilerin yakalatması durumunda ceza oranı 2 yıla kadar hapis cezası ön görmektedir. Her ne kadar cezaların caydırıcı etkisi bulunsa da çok fazla kişi ruhsat alamadıkları gibi yasal yollardan olmayan silah temini yapmaktadırlar. Yaptıkları işlerden dolayı can güvenliği bulunmayan Valiler, Kaymakamlar, Savcılar ile kamu görevinde şehit olan kişilerin çocukları ile anne babaları ve Türkiye’de yatırımda bulunan Yabancı uyruklu vatandaşlar Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Evraklarını tamamladıklarında ruhsat alabilmektedirler.

Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Kimler Daha Hızlı Alabilir

Ayrıca yasama, yargı ve yürütme görevini yerine getirenler, belediye de zabıta olarak görev yapanlar, muhtarlar, açık deniz seferi yapanlar, silahlı görev yapan güvenlik görevlileri, PTT,TRT gibi kurumların belirli kademelerinde görev yapanlar Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?  Tamamladıklarında ruhsatlarını hemen alabilirler. Bazı meslek grupları yer almaktadır ki bunlar silah bulundurma gereksimi duydukları için bu iş yerine sahip olan kişilere de ruhsat verilmektedir. Bu sektörler arasında; Sarraflar, Basın Mensupları, Patlayıcı Madde Alım ve Satım işi yapanlar, Pilotlar, Banka Müdürleri, büyük arazi ve sürü sahibi olanlar ile akaryakıt istasyon sahibi olan kişiler sağlıkları elverişli olduğu sürece silah bulundurma ruhsatı alabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.