2020 Sözleşmeli Er Maaşı Ne Kadar ?

2020 Yılı sözleşmeli er ve erbaş maaşları tam olarak netlik kazandı. Son yıllarda ordumuzun profesyonelleşme çalışmaları hız kazandı. Bunun dâhilinde Türk Silahlı Kuvvetlerine sözleşmeli personel alımı yapılmaktadır. Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde TSK’da görev yapmak üzer sözleşmeli subay, astsubay, uzman çavuş, uzman er ve erbaş, sözleşmeli er ve erbaş alımı yapılmaktadır.

Sözleşmeli er ve erbaş, vatani görevini yapmakta olan er ve erbaşlar ile aynı görevleri yapmak üzere, belirli bir ücret karşılığında istihdam edilen askerdir. Günümüzde 2020 sözleşmeli er maaşı yaklaşık olarak 2500 lira ile 5000 lira arasında maaş almaktadır. Aldıkları maaş görev yaptıkları yere ve görev süresine göre değişiklikler göstermektedir. Yaptığı görev ve çalıştığı birliğin koşulları da ücretinde farklara sebep olur. Aynı zaman da evli olması ve çocuk sayısı da maaşları etkiler.

Sözleşmeli Er Görevleri

Sözleşmeli er olarak görev yapmak isteyenler, bu görevde istihdam edilmek üzere bazı şartlara sahip olmak zorundadır. Bu şartları taşıyanlarda, sözleşmeli er olarak görev alırsa ne kadar maaş alacağını ve ne gibi görevler üstleneceğini merak etmekte.Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde çalışmak üzere istihdam edilen sözleşmeli erler, vatani görevlerini yapan erler ile aynı görevleri yapar. Ülkemizin her köşesinde savaşta barışta vatanın korunması ve bütünlüğü için gerekli olan tüm görevleri yerine getirirler. Sözleşmeli Er Görevleri TSK iç tüzüğünde açıklanmıştır.

Sözleşmeli Er Nasıl Olunur?

TSK’da sözleşmeli er olmak isteyenlerin öncelikle en az 20 yaşını doldurmuş olmaları ve 26 yaşından gün almamış olmaları gerekiyor. Belirli şartları taşıyanlar öncelikle internet üzerinden online başvuru yaparlar. İnternet üzerinden başvuru formu dolduranlara aday numarası verilir. Böylece ön başvuru tamamlanır. Bu kapsamda sözleşmeli er başvurusu kabul edilenler belirlenen bir tarihte sınava girerler. Sözleşmeli er seçim sınavlarında adaylar, fiziksel yeterlilik testi ve mülakat gibi aşamalardan geçilir. Ayrıca sözleşmeli er adayları güvenlik soruşturmasından ve sağlık kontrolünden geçirilirler. Sözleşmeli er adaylarına yazılı sınav yapılmamaktadır. Değerlendirme % 50 fiziksel yeterlilik, % 50 mülakat olmak üzere 100 üzerinden yapılmaktadır.

Sözleşmeli er olmak isteyenler halen vatani görevini yapmakta iseler, bağlı bulundukları birliklerindeki komutanlarından “nitelik belgesi” almaları gerekir. Başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra sağlık raporu alırlar. “Sözleşmeli er olur” onayını aldıktan sonra performans puanlarına bakılır. Değerlendirmelerden sonra asıl ve yedek adaylar belirlenir. Tüm bu aşamalardan sonra asıl ve yedek sözleşmeli er adayları eğitim ve görev yerlerine gönderilirler.

2020 Sözleşmeli Er Başvuru Şartları

  • Sözleşmeli er olarak başvuru yapmanın ön koşulu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ilkokul eğitimini tamamlamış olmaktır.
  • Erkek olmak
  • Vatani görevini yapmakta olan adaylar için 25 yaşını doldurmamış olmak.
  • Vatani görevini yapmamış olanlar için 20 yaşını doldurmuş olmak ve 25 yaşını doldurmamış olmak gerekir.
  • TSK’dan ve askeri okulların herhangi birinden ilişiği kesilmemiş olmak.
  • TSK’da daha önceden subay, astsubay, uzman, sözleşmeli erbaş veya er olarak çalışmamış olmak.
  • Kamusal haklardan mahrum bırakılmamış olmak,
  • Askeri ceza kanunda yer alan suçlardan birini işlememiş olmak,
  • Her hangi bir suçtan, cezası ertelenmiş veya başka bir şekle çevrilmiş bile olsa bir aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olmak gerekir.
  • Terör örgütleri ile hiçbir ilişkisi bulunmamak,
  • Belirlenen boy ve kilo standartları içinde bulunmak gerekmektedir.
  • TSK sağlık yeterliliği yönetmeliğine uygun olmak,
  • Herhangi bir kurum veya kuruluşa ödemesi gereken bir tazminat veya hizmet borcu bulunmamak gerekmektedir.

Sözleşmeli Erlerin Çalışma Koşulları Nelerdir?

Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde, TSK’da istihdam edilecek sözleşmeli erlerin ilk sözleşme süreleri en az üç yıldır, dört yıllık da olabilir. Sözleşme bitim tarihi itibarıyla tekrar sözleşme imzalama hakları vardır. İkinci sözleşmeler de en az bir yıl, en fazla üç yıllık olarak düzenlenir. Toplam sözleşme süresi yedi yıldır. Yedi yıllık hizmet süresi tamamlayan sözleşmeli erler, uygun koşulları sağlıyor ise devlet memur olabilirler. Ayrıca Sözleşmeli Erlerin Çalışma Koşulları aşağıdaki konuları da kapsamaktadır.

  • İki yıllık hizmet süresini tamamlayan sözleşmeli er sözleşmeli onbaşı olarak terfi eder.
  • İki yıl süre ile sözleşmeli onbaşı olarak görev yapanlar ise sözleşmeli çavuşluğa terfi edereler.
  • Üç yıllık hizmet süresini tamamlayan sözleşmeli erlerin gerekli koşulları sağladıkları takdirde astsubay olma hakları da vardır.

Sözleşmeli erler, vatani görevini yapmakta olan erler gibi kışlada kalırlar. Mesai sonrası eve gitme durumları yoktur ancak hafta sonu izin kullanabilirler.  30 günlük normal, yıllık izin kullanma hakları vardır. 15 gün de mazeret izin hakkına sahip olan sözleşmeli erler toplam 45 gün yıllık izin kullanabilirler. Bir yakınının ölümü durumunda da 10 gün izin kullanabilirler.Ayrıca 7 gün evlilik izni ve eşinin doğum yapması durumunda 10 gün babalık izni ek mazeret izinleri bulunmaktadır.Yemek, yatak, sağlık, bakım, ikmal, giyecek gibi ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmaktadır. Silah taşıma hakları yoktur. Sözleşmeye imza attıkları andan itibaren 4/C statüsünde sigortalıdırlar.

Güncel Sözleşmeli Er Maaşları Ne Kadar?

Sözleşmeli erler ön sözleşmeyi imzaladıkları zaman, eğitim süresince, normal ücretlerinin üçte birini alırlar. Eğitim süresini tamamlayıp sözleşmesini imzalayanlar tam maaş almaya başlar. Günce olarak sözleşmeli erler batı bölgelerinde görev yapmakta iseler 2750- 3250 lira civarında maaş almaktalar. Güncel sözleşmeli er maaşları hesaplanmasında birçok kriter söz konusudur. Örneğin bir sözleşmeli er doğu veya güneydoğu illerinde görev yapıyorsa, doğu tazminatı gibi farklar maaşına eklenir. Hizmet yılı arttıkça maaşı da artacaktır. Çocuk sayısına göre de maaşta değişiklik söz konusu olur. Doğu bölgelerinde görev yapan bir sözleşmeli er 5000 liranın üzerinde bir maaş alabilir. Aynı zamanda sözleşmeli erin bulunduğu sınıf ve görev yaptığı birliğe göre de maaşı değişiklik gösterir.

Sözleşmeli Erlerin Tazminatı Ne Kadar?

Sözleşmeleri erler ön sözleşmenin ardından cayma hakkına sahiptirler ancak sözleşmeyi imzaladıktan sonra en az üç yıllık görev sürelerini tamamlamak zorundadırlar. İlk üç yıllık hizmet süresini tamamlayan sözleşmeli er, tekrar sözleşme imzalamak istemez ve TSK’dan ayrılır ise yaklaşık 45 bin lira tazminat (ikramiye) almaya hak kazanır. 7 yıl süresince sözleşmeli er olarak görev yapan biri, sözleşmesi sona erdiğinde yaklaşık 95 bin lira ikramiye alır. Tabii tazminatların hesaplanmasında maaşlar baz alınır. Maaşları etkileyen birçok kriterden dolayı sözleşmeli er tazminatı miktarlarında da farklılık göstermektedir.

2 thoughts on “2020 Sözleşmeli Er Maaşı Ne Kadar ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.