SGK E-Rapor Sorgulama

SGK e-rapor sorgulama işlemleri için önce e-ödenek konusunun açıklanması gerekir. Üstelik bu sistemlerde sadece vatandaşlar değil aynı zamanda doktorlar ve ilgili kullanıcılar da işlem yapabilmektedirler. Ancak internet siteleri genel anlamda vatandaşa yönelik bilgi verdiği için doktorlar ve diğer kullanıcılar göz ardı edilebilmektedir. Konuya bir de bu açıdan bakmak istedik…

E-Ödenek Nedir? Ne İşe Yarar?

e-ödenek, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 18. Maddesi ile kısa vadeli sigorta kollarından verilen geçici iş görememezlik ödeneklerinin ödenmesi için oluşturulan sistemdir. Anlaşmalı ya da değil, tüm sağlık hizmet sunucularında Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen doktorların düzenlediği istirahat raporlarının oluşturulmasını içerir. Bu Raporların SGK’ya gönderilmesinden de yine aynı doktorlar sorumludur.

1 Ağustos 2018’e kadar sadece ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları tarafından kullanılan hizmet, bu tarih itibarı ile birinci basamak sağlık hizmeti sunucularının da kullanımına açılmıştır.

Eski zamanlarda SGK e-rapor sorgulama işlemi için sistemde sadece 4/A kapsamındaki sigortalıların istirahat raporları görüntülenebiliyorken, 31 Ağustos 2015 tarihi başlangıç sayılarak 4/B’lilerin de raporları görüntülenmeye başladı. Ayrıca Ağustos 2016’da da 4/C kullanımlarına izin verildi.

Sonuç olarak bu e-ödenek ile birlikte 4/A, 4/B ve 4/C’ye bağlı tüm çalışanların istirahat raporları görüntülenebilmektedir.

Sisteme Giriş Nasıl Yapılır?

Öncelikle SGK e-rapor sorgulama için kişilerin sisteme giriş yapmaları gerekir. Yani

https://uyg.sgk.gov.tr/BirinciBasamak/ linki kullanılarak doğrudan açılış sayfasına gidilerek, “iş göremezlik uygulaması” sayfasına yönlendirilirsiniz. Burada karşınıza çıkacak olan

  • Kullanıcı Adı
  • Şifre
  • Doktor Tipi

“Tesis kodu olan” seçeneği, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmet sunucularındaki doktorları simgelemektedir. “Tesis kodu olmayan” seçimi ise birinci basamak sağlık hizmet sunucularında görev yapan doktorlar için uygundur. Eğer zaten kişi “işyeri hekimi” ise bu şekilde giriş yapmak zorundadır.

Bazı doktorların SGK e-rapor sorgulama işlemleri için birden fazla yetkisi bulunabilmektedir. Bu durumda ise karşısına gelecek olan ekrandan ne işlem yapacağını seçmesi gerekir.

  • Güvenlik Kodu

Kısımlarını eksiksiz ve hatasız olarak doldurmanız gerekir.

Sonraki Ekranlar Nelerdir?

Yukarıdaki seçeneklerden sonra gelen sayfada;

  • Yeni rapor

Kişinin eski raporlarından bağımsız olarak hazırladığı yeni rapordur.

  • Mevcut rapor

Daha önceden bulunan en az 1 raporun üzerine devam niteliğinde yeni raporların da eklenmesini sağlayan kısımdır. Burada T.C. kimlik numarası, sigortalılık türü ve vaka türüne göre işlemler yapılıp, rapora ulaşılabilmektedir. Yani aslında asıl SGK e-rapor sorgulama buradan yapılmaktadır.

  • İptal işlemleri

Burada ilgili raporun silinmesi, devam raporunun iptali ve kurula sevk işlemleri yapılmaktadır. Sigortalı kişi için T.C. kimlik numarası ile SGK e-rapor sorgulama işlemi yapılabilinmektedir.

  • Onay işlemleri

Bu sayfa “Tesisi olan” kullanıcılar için hazırlanmıştır. Sayfada “onaylanacak heyet raporları” görüntülenmektedir. Burada yetkili doktorlardan onay alınmadığı müddetçe, sayfa başhekimlerin onay ekranlarına düşmemektedir. Eğer doğru şekilde çalışmayan bir mekanizma varsa da, başhekimden onay alınamayacak demektir.

  • Geçmiş raporlar

Geçmiş tarihlere dair SGK e-rapor sorgulama işlemleri bu sayfadan yapılmaktadır.

  • Şifre güncelleme

Eski şifrenin değiştirilmek istenmesi ve yeni şifre oluşturma işlemleri bu sayfadan yapılmaktadır.

İşyerleri İçin SGK E-Rapor Sorgulama

İşyerleri de bu sistemden faydalanabilmektedir. Ancak burada giriş ekranları ve takip ettikleri tüm adımlar yukarıdaki konudan tamamıyla farklıdır. Konuya hemen girebilmek için:

Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/vizite/welcome.do linki tıklanarak doğrudan işyeri kullanıcı sayfasına gidilir. Burada sizden üç kutuyu doğru olarak doldurmanız istenecektir:

  • Kullanıcı adı
  • Şifre
  • Güvenlik kodu

Yukarıdaki bilgiler doğru olarak girildiğinde karşınıza gelen ekranda sol taraftan

  • Kullanıcı işlemleri

Çıkış yapmanızı sağlayan kısımdır.

  • Genel işlemler

Anasayfa ve duyurular burada görüntülenir.

  • Elektronik çalışılmadığına dair bildirim işlemleri

T.C. kimlik numarası ve tarihe göre rapor sorguları, işveren iletişim bilgileri, onaylı raporlar ve tabi ki arşiv kısmı bulunur.

  • Manuel çalışılmadığına dair bildirim işlemleri

Yeni girişler, mevcut işlemler ve gerekli güncellemeler buradan yapılır.

Ayrıca bu sayfa üzerinden “Mahsuplaştırma onay işlemleri listesi”, “Mahsuplaştırma onaylanan ödeme listesi” ve  “İşveren prim borcuna mahsup edilen ödeme listeleri” görülebilmektedir.

Toparlayacak olursak…

SGK rapor görüntüleme ve ödenecek tutarlara dair bilgilendirmeleri sadece vatandaşın kendisi değil, konu ile alakalı olan herkes görebilmekte ve buna göre de işlemler yapılabilmektedir. Vatandaşın kendisi bu gibi mercilerden dökümler isteyebileceği gibi başka yollarla da ödeme ve durum sorguları yapabilmektedir.

Diğer Yollar Nelerdir?

Kişi,

  • https://www.turkiye.gov.tr/ adresine giderek T.C. kimlik numarası ve şifresi ile “Geçici İş Görememezlik Online Sorgulama Sonucu” ya da “Şahıs Ödemesi Sorgulama” kısımlarından hem raporunu sorgulayabilmekte hem de ödeme durumu için kesin bilgiler alabilmektedir.
  • Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayarak gerekli tüm bilgileri sorgulayabilmekte ya da merak ettiği her soruya da cevap bulabilmektedir.
  • Bunların dışında bağlı olduğu sosyal güvenlik merkezlerini de telefonları vasıtası ile arayarak yine durum bilgilerini rica edebilmektedir. Ancak biraz daha fazla vakti olanlar direkt bu kurumlara giderek yüz yüze bilgi alma şansını yakalayabilirler.

Konuyu tamamlayacak olursak sorgu işlemi için konunun 2. Ve 3. şahıslarından bilgi alımı sadece SGK ya da internetten değil, işyerlerinden de yapılabilmektedir. Yalnız kişinin sürekli takibinde olması gereken bir durumdur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.