İş Kazası Rapor Parası Sorgulama

Hayatımızı idame ettirmek için bir şekilde çalışmak zorundayız. Gerek zihinsel olarak gerekse fiziksel gücümüz ile belli alanlarda işe girmemiz ve emekli oluncaya kadar bu işleri yaptırmayı sürdürmemiz gerekir. Tabi ki hiçbir iş kolay değildir ve zaman zaman problemler yaşarız.

Bazen de istemeden iş kazalarına maruz kalabiliyoruz. Gerek işin ağırlığı gerekse yorgunluk ve dikkatsizlik gibi durumlardan ötürü başımıza farklı farklı kötü olaylar gelebiliyor. İşverenlerden müşterilere kadar kimsenin olmasını istemeyeceği bu kazalara ise “iş kazası” adını veriyoruz. Bir işçinin çalışırken merdivenlerden düşmesi, başka bir işçinin çalıştığı torna tezgahına elini kaptırması ya da iş alanı içerisinde düşerek herhangi bir yerine zarar gelmesi gibi durumların hepsi üç aşağı beş yukarı aynı kazalar kategorisine girmektedir.

Konuyu kanunlar açısından değerlendirecek olursak, bir iş yerine emek veren her çalışan değerlidir ve başlarına böylesi bir durum geldiği zaman onların haklarını korumak isterler. İş kazası rapor parası da işte bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

İş kazalarında süreç

Kişiye öncelikle geçirdiği küçük ya da büyük çaplı kaza için tedavi olma ve sağlığına kavuşma süresi verilir. Bu süreçte sigortalı, evde ve ya hastanede tedavisine devam edebilmektedir. Devamında ise kişinin işine geri dönmesi beklenir.

Tüm bu zaman zarfında ise kişi çalışamayacağı için kazanamayacağı paranın bir kısmını işveren yerine devletten alır. İş kazası rapor parası da işte tam olarak budur. Tedavi süresince mesaisini dolduramayan kadın ve erkeklerin bir nevi çalıştığı aylar ve yıllar adına devletten tazmin ettiği ödeneğin tamamıdır.

2018’te iş kazası rapor parası alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

Herhangi bir iş kazası geçirme durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çalışılamayacak yani istirahatli geçirilecek süre boyunca ödeme yaptığını yukarıda dolaylı yollardan belirtmiştik.

Ancak iş kazası rapor parası alabilme durumu diğer iş görememezlik durumlarından farklı şekilde değerlendirilmektedir. Biraz daha detaylı olarak anlatmak gerekirse, eğer mesai saatleri içerisinde ve sorumluluklarınızı yerine getirirken başınıza bir şey gelmişse, doğum ya da hastalık gibi durumlardan farklı olarak raporlu olduğunuz gün sayısı kadar, kazancınız üzerinden ödeme alırsınız. 1 günlük rapor için dahi ödeme alabileceğiniz gibi, yine geriye dönük tek 1 gününüz için dahi sigortanız yapılmışsa yine ödeme alabilirsiniz.

Ödenecek tutarın hesaplanmasında çalıştığınız son 3 aya dair kazanç tablolarınız göz önünde tutulmaktadır. Bu süre içerisinde eğer 3 aydan az çalışmışlığınız varsa, o zamanlara göre değerlendirilirsiniz.

İş kazası rapor parası alabilmeniz için tedavi sürecinizi hastanede geçirmeniz ve gerekli muayene ve sonuçlar ile birlikte evinizde dinlenmeniz durumları göz önünde tutulur. Ödenek hesaplamalarınız da yine bu şartlara göre yapılır ve sonuç olarak alacağınız para belirlenmiş olur.

Bu durumda son 3 ayın toplam brüt kazancı yine çalışılan son 3 aydaki gün sayısına bölünür. Eğer tedavinizi ayakta almışsanız çıkan sonucun 2/3’ü, yatarak tedavi almışsanız da 1/2’si ödenir.

Bir örnek ile durumu açıklayalım…

Hakan Bey 10 Ocak 2018’de işe girmiş olsun. 23 Mart 2018’de de mesai sırasında belini incittiğini varsayalım. Bunun için de 10 gün rapor alsın. Hakan Bey, Ocak 2018 ve Şubat 2018 ayları için 2.029,50 TL brüt kazancı kazanıyor ve her iki ay boyunca da izinsiz ve mazeretsiz olarak tüm çalışma süresini dolduruyor ise;

Ocak 2018 kazancı  + Şubat 2018 kazancı = Rapor için baz alınacak toplam ücret

2.029,50 + 2.029,50 = 4.059,00 TL kazanmış olur.

Ocak çalışma süresi + Şubat çalışma süresi = Rapor için baz alınacak toplam çalışma süresi

30 + 30 = 60 gün olur.

Böylece iki ay boyunca toplamda 4.059,00 TL ve 60 gün çalıştığı kabul edilmektedir.

Buna göre;

4.059,00 : 60 = 67,65 TL günlük alacak için tavan ücret payı belirlenmiş olur.

Bu durumda Hakan Bey için hastanede yapılacak ilk muayene ve kontrollerden sonra evde dinlendiği düşünüldüğünde, yukarıdaki kurala göre;

67,65 TL x 2/3 =54,10 TL asıl günlük alacağı bedel ortaya çıkarılmıştır.

Hakan Bey’in 10 gün rapor süresi göz önünde bulundurularak,

54,10 x 10 = 541,00 TL toplam alacağı hesaplanmış olur.

Ya ücretsiz izinli gösterilmişsem ne olur?

İş kazası rapor parası alabilmek için işvereninizin tarafından SGK’ya rapor bildiriminizin geciktirilmeden yapılması gerekir. Ayrıca birtakım iş yerleri sizi raporlu olarak değil de, ücretsiz izne ayrılmış olarak gösterebilmektedirler. Bu durumda SGK’dan ödeme almanız söz konusu bile değildir. Ücretsiz izinden dolayı iş yerinizden de ödeme alamamanız gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. O yüzden SSK ya da Bağkur, hangi kuruma bağlı çalışıyorsanız mutlaka dökümlerinizi, hatta onlardan da önce puantajlardaki durumunuzu muhasebe yolu ile zamanında kontrol edin.

Rapor bitmeden çalışmaya devam ediliyorsa…

Biraz daha aklına güvenen birtakım çalışanlar, bir taraftan mesaiye gidip oradan maaşta kesinti yapılmamasını isterken, bir taraftan da raporlu kalınan süre için SGK’dan ödenek almaya çalışabiliyorlar. Mantık olarak bu şekle çıkılan bu yolda iki katı ödeme almak amaçlanıyor. Ancak özellikle kurumsal firmalarda bu tür iş kazası rapor parası girişimlerinin yararsız kaldığı bilinmelidir.

SGK, firmalardan gönderilen çalışmışlık süresi ve maaş kazanım durumlarını her ay dikkatlice incelemekte ve sonrasında sistemlere kişi kişi kayıt düşmektedir. Burada eğer ödeme henüz yapılmamışsa, toplam meblağ üzerinden kesinti yapıldığı gibi, ödenmişse bile geri alımı yasal faiz uygulanarak mutlaka sağlanmaktadır. Bu açıdan da kişi iş kazası rapor parası alımlarında böyle yollara başvurmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.