Rapor Param Yattı mı? Rapor Param Ne Zaman Yatar?

Rapor parası nedir? Rapor param yattı mı? gibi sorular birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İş göremezlik ödenek ücreti olarak adlandırılan rapor parası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık sorunları gerekçesi ile belirli bir süre çalışamayan kişilerin mağdur olmamaları için ödenen paradır. Bu tutar kişilerin raporlu oldukları gün sayılarına göre değişiklik göstermektedir. Kişiler paralarını almak için belli başlı prosedürleri uygulamak zorundadırlar.

Öncelikle sağlığı belirli nedenlerden dolayı bozulan kişiler bu durumu belgelemek adına ilgili uzmanlığa sahip doktor raporunu teşhisin de belirtildiği biçimde almak durumundadır. Sonrasında alınan belge ile bağlı bulunulan SGK’ya başvuruda bulunulması gerekmektedir. İşlemi elektronik ortamdan gerçekleştirmek de mümkündür. Bu aşamanın akabinde işleme alınan rapor belli bir süre sonra prim hesaplamalarının yapılmasının da ardından ödemelerin gerçekleşmesi mümkün olmaktadır.

Rapor Param Yattı mı, Kaç Günde Yatar?

Rapor parasını almak isteyen kişilerin başvuruları sonrasında işleyen prosedür sonrasında paranın alınması mümkün olmaktadır. Rapor param yattı mı, rapor param ne zaman yatar, yatması kaç gün sürer gibi sorulara cevap verilmesi amaçlanan yazı içerisinde detaylı bilgilere rastlamak mümkün olmaktadır.

Rapor ödeneklerinin yatması için öncelikli olarak sağlık raporunun işverene oldukça çabuk ulaşması gerekmektedir. Sonrasında bu rapor Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletilmektedir. Bu aşamadan sonra en geç 2 hafta içerisinde ilgili ödenek belirtilen banka hesabından ya da PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Rapor param yattı mı, rapor param ne zaman yatar gibi soruların cevaplarını merak eden kişiler sorgulama işlemi de yapabilmektedir.

Rapor Param Yattı mı Sorgulama Sayfası

Çalışılmayan süre içerisinde sigortalı çalışanların mağdur olmaması için ödenen para rapor parası yani iş göremezlik ödeneği olarak ifadelendirilmektedir. Rapor paralarının yatıp yatmadığını öğrenebilmek için SGK kurum sayfasından sorgu yapılması mümkündür. E-Devlet üzerinden öğrenilebilen sorgu sistemi sayesinde ödemelerin yapılıp yapılmayacağı hakkında fikir sahibi olunabilmektedir.  Rapor param yattı mı sorusunun cevabını öğrenmek isteyen çalışanlar E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra 4A ya da 4B iş göremezlik ödeneği sekmesinden gerekli sorgulamayı yaptırabilmektedir.

Rapor Param Ne zaman Yatar, Nereden Alınır?

Rapor paralarını almak isteyen kişilerin öncelikli olarak ilgili raporlarını işverenlere iletmeleri gerekmektedir. Akabinde işletme çalışanın belgesini SGK’ya bildirir ve durumdan haberdar olmalarını sağlar. Sonrasında gereken işlem süreci başlamaktadır. Yaklaşık olarak 15 gün içerisinde belirtilen hesaba ya da PTT şubelerine yatırılan para hesaptan çekilebilir. Rapor param ne zaman yatar konusunda en olası zamanı yaklaşık 2 hafta olarak belirtmek doğru olacaktır.

Rapor Param Ne Zaman Yatar? Param Yatmazsa Ne Yapılmalıdır?

Sağlık sorunları yaşayan sigortalı çalışanların dinlenme sırasında kullandıkları rapor paraları raporun SGK’ya iletilmesinden hemen sonra yatırılmamaktadır. Bu nedenle rapor param yatmadı gibi durumların zamanından önce araştırılması doğru olmamaktadır. Rapor param ne zaman yatar sorusuna karşın doğru bilgiye ulaşılmasının ardından geçen zaman belirlenen zamandan daha fazla ise araştırma yapılması önerilmektedir. Kimi zaman bazı teknik problemlerden veya karışıklıklardan dolayı birçok kişinin rapor parasının gecikmesi söz konusu olmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşan kişilerin ilgili SGK ilçe müdürlüklerine başvurarak konu ile ilgili detaylı bilgi almaları mümkündür. Muhasebe raporlarının incelenmesinin ardından sorun tespiti yapılarak yanlışlığın düzeltilmesi sağlanmaktadır. Yalnızca Salı ve Perşembe günleri ödemelerin gerçekleştiği düşünüldüğünde ödemelerin yalnızca bu günler yapıldığı akıldan çıkarılmamalıdır. Sonrasında rapor param yattı mı gibi sorulara olumsuz cevap alınması durumunda BİMER’e şikayet hakkının kullanılması mümkün olmaktadır.

Rapor Param Ne Zaman Yatar?

Rapor param ne zaman yatar sorusu sıklıkla karşılaşılan bir soru olmaktadır. SGK’nın aldığı karara bağlı olarak her ayın 8. ve 14. Günleri arasında ödemelerin yapılması güncel olarak değiştirilmiştir. Bu değişikliğe göre ödemeler ayın her gününde gerçekleştirilebilmektedir. En az 3 gün ve üzeri çalışamayan ve rapor sahibi olan kişilerin işe devam edemedikleri gün adedince brüt ödeme yapılması söz konusudur. Kısa zamanlı istirahatlerde kişiler işe başladıktan sonra ücretlerini alabilmektedir. İşleme hızlı biçimde başlamak ve paranın hızla yatırılmasını sağlamak adına çalışanları raporlarını kısa süre içerinde işverenlerine iletmeleri gerekmektedir. Bu aşamadan sonra ise işveren raporu SGK’ya iletme noktasında sorumlu olmaktadır. Ödemeler işlemden belli bir süre sonra belirlenen banka hesaplarından ya da PTT şubelerinden çekilebilmektedir.

Rapor Param Yattı mı? Rapor Param Nereye Yattı?

Geçici iş göremezlik ödeneklerinin yatırılabileceği bankalar:

  • Ziraat Bankası,
  • Halk Bankası,
  • Vakıf Bankası,
  • Akbank şeklinde sıralanabilmektedir.

Yanı sıra SGK ile PTT arasındaki iş birliği anlaşmasından sonra ödeneklerin PTT şubelerine yatırılmasına karar verilmiştir. Rapor paralarının yatıp yatmadığını öğrenmek için E-Devlet üzerinden sorgu yapılması da mümkün olmaktadır.

Rapor Ne Zaman Yatar? E-Devlet Sorgulama Sistemi Nasıldır?

SGK rapor parasını sorgulamak için:

  • Sisteme şifre ile giriş yapılmalıdır.
  • E-Hizmetler kısmından Sosyal Güvenlik Kurumu seçilmelidir.
  • 4A ve 4B iş göremezlik ödemesi görme sekmesini tıklamak yeterli olmaktadır.

Sorgulama sonucunda rapor parasının merkeze gönderildiği belirtilmişse ödemenin en geç 10 gün içerisinde gerçekleşmesi mümkündür. Emanete alındı şeklinde bir bilgi ile karşılaşıldığında ise ödemenin yapılabilmesi için banka hesap bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Banka bildirimini de E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.