2020 Emeklilik Yaş Hesaplama Tablosu

Emeklilik yaşı hesaplama tablosu 2020 yılında güncellenmiş olup Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emeklilik ile ilgili yasalar değiştikçe yeni tablolar oluşturularak kamuoyuna sunulmaktadır. Emeklilik yaşı hesaplama tablosu doğum yılına ve sigortalı olarak ilk işe giriş tarihlerine bakılarak hazırlanan bir tablodur. Emeklilik yaşı hesaplama tablosuna bakıldığı zaman kişiler kolayca ne zaman emekli olabileceklerini hesaplayabilmektedir. 2020 yılında güncel emeklilik yaş hesaplama tablosunda yer alan bilgiler ışığında kişiler isterler ise ne zaman emekli olabileceklerini kendilerini hesaplayabilmekte dilerler ise Sosyal Güvenlik Kurumun resmi internet sitesinde yer alan emeklilik hesaplama tablosu üzerinden bilgilerini girerek ne zaman emekli olabileceklerini hesaplayabilmektedir. 2020 yılında emeklilik yaş hesaplama tablosunda yer alan bilgiler birçok kişinin işini kolaylaştırmaktadır.

Emeklilik Yaş Hesaplaması İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?

Emeklilik yaş hesabı için gereken bilgiler bulunmakta olup bu bilgiler ışığında Sosyal Güvenlik Kurumunun internet sitesinde yer alan menüden yaş hesabı yapılabiliyor. Yaş hesabı yapmak için gereken bilgiler şu şekildedir;

  • Cinsiyet
  • Doğum tarihi (gün, ay, yıl şeklinde)
  • İlk sigortalı çalışma tarihi
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeme zamanı
  • Maluliyet durumu
  • Erken yıpranma durumunun mevcut olup olmadığı

Gibi bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumunda yer alan online tablo üzerinden doldurulması gerekmekte. Bu bilgiler ışığında ise kişiler kolayca ne zaman emekli olabileceklerini hesaplayabilmekte. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan online emekli yaşı hesaplama hizmeti sayesinde kişiler kolayca hesap yapabiliyor.

Emeklilik Yaşı Hesabı Yapmak

Emeklilik yaşı hesabı yapmak için geçerli olan birtakım bilgiler bulunuyor. Özellikle ilk işe giriş tarihi baz alınarak yaş hesabı yapılabilmekte. Hesaplama yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer bilgi ise maluliyet durumudur. Maluliyet durumu emeklilik yaşını doğrudan etki etmekte olan bir unsurdur. Bu neden ile hesaplama yapılırken maluliyet ve yıpranma payı gibi unsurları göz önünde bulundurmak gerekmekte.

Emeklilik Yaşı 2020 Tablosu

Emeklilik yaşı tablosuna göre 01.05.2008 tarihi baz alınıyor. 2008 yılından sonra sigortalı olarak işe başlayan kişiler için yaş belirleme unsuru primdir. Prim ödeme gün sayısı baz alınarak hesap yapılıyor. Ayrıca kadın ve erkeklerin emeklilik yaşları farklı olup cinsiyete bağlı olarak da düzenlenmekte. Bu neden ile hesaplama yapılırken cinsiyeti hesaba katmayı atlamamak gerekiyor. 5754 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelerde cinsiyet ve prim gibi unsurlardan bahsedilmekte.

Ne Zaman Emekli Olabilirim?

Ne zaman emekli olunur sorusu sıklıkla sorulmakta olan bir sorudur. Ne zaman emekli olunacağını hesaplamak için kişiler genellikle emeklilik yaşı tablosuna bakılmakta ya da Sosyal Güvenlik Kurumunun online tablosu doldurulmaktadır. 4A, 4B ve 4C bazlı olmak üzere farklı çalışma kolları bulunuyor. Ancak yapılan son güncellemeler ile birlikte 4A, 4B ve 4C birleştirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu yine cinsiyeti baz alarak hesaplama yapıyor. Sigorta türü, doğum tarihi, sigortalı olarak işe başlama tarihi gibi unsurlar bulunuyor. Ancak günümüzde 65 yaş standardı getirildi ve 65 yaş uygulaması ile kadın ve erkeklerin özel sektör ve kamu çalışanları olarak ayrılması söz konusudur.

Sigorta Türleri Nelerdir?

Sigorta türleri 3 farklı kola ayrılıyor ve emeklilik hesapları bu 3 kategori göz önünde bulundurularak yapılıyor. Sigorta türleri 4A, 4B ve 4C’dir. Her bir sigorta türünün farklı bir amacı yansıtmaktadır.

  • 4A Emeklilik: Normal emeklilik için 3 şart bulunuyor. Yaş, prim ödemesi ve sigortalılık süresi bu 3 şart arasında yer alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeyen kişileri kapsayan bir sigorta türüdür. 5510 sayılı kanun gereğince Sosyal Sigortalar Kurumundan Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarılmıştır. 4A emeklilik için yukarıda bahsedilen 3 şartın yerine getirilmesi gerekmektedir.
  • 4B Emeklilik: BAĞ KUR kapsamında çalışan vatandaşlar için belirlenen türdür. Mühendisler, hemşireler, bazı memur grupları ve güvenlik personelleri gibi kişiler bu gruba dahil olmakta. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı kapsamında bir işe giren kişiler de genellikle 4B kapsamında sayılıyor.
  • 4C Emeklilik: Emekli Sandığına bağlı olan kişilerin dahil olduğu gruptur. Devlet personelleri ve bakanlıklarda çalışan kişileri kapsamaktadır. Emeklilik düzeni de buna göre yapılmaktadır.

Sigorta türlerinin hepsi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından birleştirilmiştir.

Emeklilik Şartları 2020 Yılında Nelerdir?

Emeklilik şartları için 3 şart belirlenmiştir. 3 şartı yerine getiren vatandaşlar emekli olabilmektedir. Bu üç şart Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmekte olup 5754 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile denetleniyor. Emeklilik şartları 2020 yılında şu şekildedir;

  • Yaş
  • Prim günü
  • Sigortalı çalışma süresi

Emeklilik şartları arasında yer alan bu 3 maddeyi yerine getiren kişiler emekli olabilmektedir. Ayrıca erken emekli olmak isteyen vatandaşların primlerini dışardan ödeyerek de erken emekli olmak için başvuru yapabilmekte. Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak erken emekliliği talep edebiliyor.

Normal Emeklilik Şartları Erkekler İçin Nedir?

7200 günlük prim günü bulunan vatandaşlar 2005 tarihinden önce emekli olabiliyor. 7200 prim günü bulunanlar 60 yaşında emekli olabilir. 2036 ve 2037 yılları arasında 7 bin 200 prim gününü dolduracak olanlar 61 yaşında emeklilik için başvuru yapabiliyor. 7200 prim günü ile en fazla 65 yaşına kadar çalışabilirler.

Normal Emeklilik Şartları Kadınlar İçin Nedir?

Kadınlar için geçerli olan sigortalılık süresi 20 yıldır. Erkekler için ise bu yıl sınırı 25 olarak belirlenmiştir. Sigortalılık süresi, ilk sigortalı olarak işe giriş tarihi baz alınarak hesaplanmaktadır. Örneğin 2013 yılında ilk kez sigortalı olarak işe giren bir kişi için eğer kadın ise 20 yıllık sigortalılık süresi gerekmektedir. Ayrıca kadınların doğum için aldıkları izin süreleri de emeklilik içinde sayılabiliyor. 2008 yılı itibari ile işe giren bir kadın 65 yaşında emekli olabiliyor.

Emeklilik İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Emeklilik belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmesi gerekmekte olup malulen emekliliklerde farklı evraklar talep ediliyor. Kişinin işten çıktığını gösteren bir belge ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapması gerekiyor. Ardından tüm süreç Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülecek olup kişinin emekliliğine ilişkin tüm işlemler SGK tarafından yapılacaktır.

Emeklilik İçin Nereye Başvuru Yapılıyor?

Emeklilik başvurusu için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmaları gerekmektedir. Emekli olmak isteyen vatandaşlar ile Sosyal Güvenlik Kurumu ilgilenmekte olup tüm denetleme sürecinden SGK sorumludur. Erken emekli olmak isteyen vatandaşların da erken emeklilik için başvurularını erken emeklilik için gerekli olan evraklar ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna yapmaları gerekiyor.

Erken Emeklilik İçin Borçlanma

Erken emeklilik için kişiler borçlanma yaparak emekli olabilir. Kadınlar doğum izinlerini emekliliğe saydırabilmekte olup erkekler de askerlik günlerini emekliliğe saydırabiliyor. Dışardan prim ödemesi yaparak kişiler erken emekli olabilmektedir. Ancak bunun için 3 şarttan en az 2’sinin yerine getirilmesi gerekiyor. Sigortalılık süresini dolduran ve yaşını tamamlayan kişiler prim borçlanması ile emekli olabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borçlarını aylık olarak ödeyebilen vatandaşlar böylelikle erken emeklilik seçeneğinden yararlanabilmektedir.

Emekliye Faizsiz Kredi Kampanyaları Nelerdir?

Emeklilik Şartları ve Hesaplama

Evde Bakım Parası Ne Kadar Oldu, Şartları Nelerdir?

3 thoughts on “2020 Emeklilik Yaş Hesaplama Tablosu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.