Bayan Zabıta Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir? Maaşı

Bayan Zabıta

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte bayan zabıta nasıl olunur, şartları nelerdir ve maaşı ile alakalı olarak bilgiler sunmak istiyoruz sizlere. Devlet memuru olmanın ne kadar önemli bir konu olduğunu az çok herkes biliyor. İnsanlar, artık mesleki olarak kendisini bir devlet kapısına atmak için ciddi manada somut adımlar atıyor ve araştırmalar yapıyor.

Kadınlar için en uygun meslekler içerisinde günümüzde artık zabıta olmak da çok ciddi anlamda önemli bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Türkiye geneline baktığımız zaman da taleplerin ciddi manada yoğun olduğunu söylemek mümkün. Şimdi alternatif bilgiler üzerine hep birlikte eğilelim ve bilgi sahibi olma yoluna gidelim.

Zabıta Nedir?

Zabıta, aslen İçişleri Bakanlığı kadrolarına bağlı olarak çalışan ve il ve ilçe belediyelerine atanarak asayişin yerel yönetim bazında sağlanması için görevli olan meslek erbablarıdır.

Hiyerarşik sınıf içerisinde Emniyet kapsamını dikkate aldığımızda Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin altında, güvenlik görevlilerinin ise üzerinde yer alırlar. Zaman içerisinde ciddi anlamda ön plana çıkan zabıtalık için özellikle kadınlar nezdinde yapılan başvurular ciddi manada ön plana çıkıyor demek yanlış olmaz sanıyorum. Şimdi diğer alternatifler ile alakalı olarak sizlere biilgiler sunacağız ve fikir edinmenize yardımcı olacağız.

Bayan Zabıta Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

657 sayılı devlet memurları kapsamında alınan zabıtalar, yine bu kanun kapsamında belirlenmiş olan şartlara tabi olarak seçilir ve alınırlar. Hal böyle olunca sunulan seçenekleri genel itibari ile inceleyeceğiz. Kadın zabıta olma şartları ile alakalı olarak da kapsamlar üzerinde durmak istiyoruz. Bayan zabıta olma şartları aşağıdaki gibidir;

  • Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekiyor.
  • Erkek ve kadınlarda 25 yaşını bitirmemiş olma şartı aranır.
  • En az lise ve dengi okuldan mezun olmuş olmanız gerekiyor.
  • Erkeklerde en az 1,75, kadınlarda ise en az 1,67 boy olmak gerekiyor. Daha altı kabul edilmiyor.
  • Vücut kitle endeksi 25’in üzerinde olmaması gerekiyor.
  • KPSS sınavından en az 70 puan alma zorunluluğu aranıyor.
  • Belediyelerin açıkladığı Zabıta alım ilanlarına başvuruyorsunuz ve bu şartların tamamını karşılamanız gerekiyor.
  • Akabinde seçmelere, spor ve sözlü mülakat süreçlerine giriyorsunuz.
  • Hepsinden geçmeniz durumunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Sağlık Yönetmeliği kapsamında sağlık kontrolüne giriyorsunuz.
  • Herhangi bir bir olumsuzluk olmaması durumunda ise aday memur olarak mesleğe başlangıcınız yapılır.

Bayan Zabıta Maaşları Ne Kadar?

Türkiye genelinde özellikle belediyeler kapsamında görevlendirilen kadın zabıtalar, maaşları ile de aslında bu mesleği neden tercih ettiklerini net bir şekilde bizlere gösteriyor. Devlet memuru maaşlarının avantajı aslında herkesi kendine hayran bırakıyor demek yanlış olmaz. Zabıta maaşları 2020 yılı itibari ile taban olarak 3700 TL olarak dikkatleri çekiyor. Nitekim bu 2020 yılı en düşük memur maaşıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.